Tekst Arno Marchand en Jopke Rozenberg- van Lisdonk

Personeelsnieuws

Commando-overdracht 710 Squadron

Op donderdag 6 mei droeg luitenant-kolonel Yvo Giesselbach het commando over het 710 luchtgevechtsleidingssquadron over aan zijn ranggenoot Arjan de Graaff.

De Graaff was hiervoor Senior Staf Officier bij de afdeling Luchtoptreden binnen de Directie Plannen van de defensiestaf in Den Haag. Giesselbach is Chef Staf van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) geworden.
De kleine ceremonie vond plaats op het AOCS NM, de COVID-19 maatregelen in acht nemend. De overdracht was tevens live te volgen via YouTube. Foto: Ossie Osendarp

Roemeense onderscheiding voor Nederlandse vlieger in Canada

De Nederlandse exchange-vlieger kapitein Jacob ontving eind april het Romanian Air Force Emblem of Honor. Hij kreeg deze onderscheiding op zijn thuisbasis in Bagotville, Quebec. De commandant van de Roemeense luchtmacht kende de kapitein de onderscheiding toe voor het succesvol voltooien van de NATO Air Policing missie in het najaar van 2020.

Na de conversie op de Canadese CF-18 Hornet in Cold Lake, Alberta is kapitein Jacob geplaatst bij het 433 Tactical Fighter Squadron in Bagotville, Quebec. Met zes CF-18 Hornet jachtvliegtuigen ondersteunde Canada in 2020 vanaf de Roemeense vliegbasis Mihail Kogalniceanu de NAVO-luchtverdedigingsmissie. Naast de Roemeense onderscheiding kreeg Jacob ook de Canadese Air Task Force Commander Commendation voor zijn inzet en mentorfunctie tijdens deze belangrijke missie. Met zijn grote inzet vertegenwoordigt de jachtvlieger op uitstekend wijze de Nederlandse luchtmacht in Canada. Foto: Caporal Duchesne-Beaulieu, CAF

Chroom-6 informatiebijeenkomsten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het onderzoek afgerond naar het gebruik van Chroom-6 op alle niet-POMS-locaties van Defensie. De resultaten van dit laatste onderzoek worden op maandag 31 mei vanaf 11.00 uur gepresenteerd. Voor (oud-)medewerkers van Defensie die met Chroom-6 te maken hebben (gehad), vinden kort daarop online informatiebijeenkomsten plaats. 

Voor luchtmachters vindt de bijeenkomst plaats op woensdag 2 juni van 15.00 tot 17.00 uur. Hierin worden niet alleen de resultaten van het onderzoek naar het verleden behandeld, maar ook de huidige situatie. Noodgedwongen wordt er namelijk nog steeds gewerkt met Chroom-6. Tijdens de bijeenkomst kan er via een chat vragen gesteld worden. Die worden zo veel mogelijk live behandeld. Niet-beantwoorde vragen worden verzameld en achteraf beantwoord.

De online bijeenkomsten worden georganiseerd door het onafhankelijke Centrum Arbeidsverhoudingen en Overheidspersoneel (CAOP). Hieronder valt ook het Informatiepunt Chroom-6 Defensie. Iedereen die zich hier heeft geregistreerd, krijgt automatisch een uitnodiging. Mensen die zich (nog) niet geregistreerd hebben, maar wel geïnteresseerd zijn, kunnen zich melden via www.informatiepuntchroom6.nl

Wie niet aanwezig kan zijn, kan op een later moment de opname terugkijken via de genoemde website. 

Contact opnemen met het Informatiepunt Chroom-6 kan eventueel via mailadres infoc6&carc@caop.nl of door te bellen naar 070 376 5476 (bereikbaar van ma t/m vrij tussen 09.00 en 17.00 uur). Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Congres Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeverschap

Wil je meer weten over hoe je Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeverschap (MVO) toepast binnen jouw werk? En waarom dit belangrijk is voor het bereiken van de missie van Defensie? Geef je dan op voor het gratis digitale congres hierover op donderdag 24 juni van 13.00 tot 16.30 uur.

Het programma gaat onder meer in op circulariteit, energietransitie en innovatie. Je leert van de best practices en doet nieuwe kennis(sen) op. Alle defensiemedewerkers zijn welkom.

Aanmelden kan tot en met maandag 21 juni via deze link op SharePoint (alleen te benaderen via Mulan intranet). Klik hier op de tegel ‘Inschrijven’ en kies vervolgens ‘Nieuw document’ om het inschrijfformulier te openen. In het drop down menu onder ‘ik schrijf me in voor de cursus’ kun je het MVO-congres selecteren.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Directie Inkoop van de Defensie Materieel Organisatie (DMO).

Jubilerend Luchtmacht Mannenkoor zoekt zangers

Het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) vertegenwoordigt de Koninklijke Luchtmacht bij zowel formele als informele gelegenheden, in binnen- en buitenland. Het bestaat momenteel uit 55 mannen, maar er is weer ruimte voor nieuwe zangers. 

Leden van het LMK zijn (voormalig) militairen van alle krijgsmachtdelen die affiniteit hebben met de luchtmacht. De vereniging, die op 1 september 1980 is opgericht, mag de naam Luchtmacht Mannenkoor dragen zonder deel uit te maken van de Koninklijke Luchtmacht. Wel wordt het koor gefaciliteerd door het CLSK. De mannen repeteren wekelijks op Vliegbasis Deelen.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis, de activiteiten, het brede repertoire en een lidmaatschap van het LMK, bezoek dan de website www.lmkweb.nl. Het koor verwelkomt je graag als lid. Foto: Luchtmacht Mannenkoor