Tekst Bert van Elk
Foto sergeant Aaron Zwaal

Passend schoeisel voor iedere luchtmachter

x
Leestijd: 4 minuten

Militairen krijgen nieuw schoeisel. En daarbij valt wat te kiezen! Het principe van één soort laars voor iedere luchtmachter is verleden tijd. Voortaan kies je uit één van de geselecteerde modellen die past bij je functie.

Defensiebreed zijn acht categorieën schoenen geformuleerd die zijn gebaseerd op geografie, klimaat en optreden. Op basis van functie en het pakketrecht kan een militair binnen één van die categorieën kiezen uit (in de meeste gevallen) drie soorten laarzen. Deze schoenendeal maakte Defensie eind april met de firma Groenendijk. 

Een greep uit de 22 verschillende modellen gevechtslaarzen waaruit de militair binnenkort kan kiezen.

‘Een lichtere schoen, de huidige zijn eigenlijk te zwaar’

Passend schoeisel

“Met dit contract kunnen we het overgrote deel van de luchtmachters voorzien van passend schoeisel”, weet projectleider Martijn Delfgou van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). “Zo krijgt de bewaker bijvoorbeeld de medium-gevechtslaars, dat is de basisgevechtslaars. Het is een lichtere schoen dan die ze nu hebben. Hun huidige laarzen zijn eigenlijk te zwaar.” Eén van de weinige luchtmachters die met het contract niet bedient worden, zijn de jachtvliegers. “Die hebben vliegerlaarzen en dat is een aparte soort die buiten dit contract valt.”

Voor ieder type laars de beste sok.

Sokken

Om het af te maken krijgt elke militair ook nieuwe kwaliteitssokken. Waarom? “Ze vormen in combinatie met de nieuwe schoenen als het ware één systeem dat om de voet hoort”, legt Delfgou uit. “We hebben ervoor gekozen steeds de beste sokken bij een categorie laarzen te leveren. Iemand met een zware gevechtslaars krijgt daarom een ander type sok dan een collega met de medium-gevechtslaars.

Wie nieuwe laarzen kiest, krijgt de mogelijkheid die op een proefhelling te testen: soms binnen, soms buiten.

Militairen van DGLC en OGRV krijgen prioriteit

Pas- en aanmeettrailer

Binnen de luchtmacht krijgen militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) en van de Object Grondverdediging (OGRV) prioriteit bij de ontvangst van het nieuwe schoeisel. Zij worden als eerste uitgenodigd om hun laarzen na de zomer aan te laten meten in de pas- en aanmeettrailer; in het dagelijks spraakgebruik de meetkeet of de voettruck genoemd.

Gehuld in speciale ‘meetsokken’ kan de 3D-scanner de voeten exact opmeten.

Voetscan

Specialisten maken met moderne apparatuur een 3D-scan van de voeten. Delfgou: “Ook kijken ze naar de stand van de benen, in hoeverre enkels naar binnen of buiten wijken, waar de drukpunten zitten, enzovoorts. Dat leidt tot een laarsadvies.” Daarna is het tijd om te passen. Door over een loopprofiel met ongelijke stenen en balkjes te wandelen, krijgt iemand een gevoel bij de schoen. “Militairen krijgen professioneel advies, maar kiezen uiteindelijk zelf een merk.”

Leverbetrouwbaarheid

Met ingang van 2022 krijgt de leverancier een eigen ‘winkel’ bij het KPU-bedrijf in Soesterberg. Personeel van Groenendijk zal dan nieuwe lichtingen, militairen van wie de laarzen aan vervanging toe zijn en militairen die een pakket krijgen dat hoort bij oefening of uitzending bedienen.

Dan zullen ook de gevechtslaarzen die opgemeten zijn uitgeleverd worden. Delfgouw: “De tijd die hier tussen zit is nodig om een voorraad op te bouwen, waardoor de leverbetrouwbaarheid hoog is en niet direct ‘nee’ verkocht hoeft te worden.”

Vanaf 2022 worden de eerste nieuwe gevechtslaarzen uitgeleverd.

These boots are made for walking...

Het project Keuzeconcept Gevechtslaars heeft het werk van militairen ingedeeld in acht categorieën. Binnen zes daarvan kunnen militairen kiezen uit drie modellen laarzen. Binnen de andere twee, amfibisch en jungle, zijn twee keuzeopties.

Operator laars licht
Bedoeld voor optreden in bebouwd gebied, korte en snelle acties. Geschikt voor sprints, doorzoekingen plus korte verplaatsingen in buitengebied (bos, zand, vlak tot licht glooiend).
Deze laars zal in beginsel aan special forces verstrerkt worden.

Operator laars KMar
Bedoeld voor langdurig statisch optreden: omgehangen op wacht staan en lopen (bewaken en beveiligen). Ook geschikt voor kortdurend dynamisch optreden zoals aanhoudingen.

Basis GVT-laars
Dit is de standaard gevechtslaars voor militairen en daarmee de meest toepasselijke laars voor militaire inzet, opleiding en training in qua omstandigheden gematigde gebieden.

Zware GVT-laars
Deze variant wordt naast de Basis GVT-laars in dezelfde gebieden gebruikt, maar is ook geschikt voor lopen met zware bepakking over langere afstanden. Ook in onherbergzamere gebieden.

Laars warmweer/droog 
Bedoeld voor gebruik in droge, warme gebieden. Vlak tot rotsachtig terrein, met droge, schrale ondergronden als zand, kiezels en rotsen. 

Laars warmweer/nat 
Dit is de junglelaars voor tropisch oerwoud dat gekenmerkt wordt door zwaar begroeid, waterrijk, heuvelachtig terrein. Ondergronden variërend van droog tot mangrove en van zandgrond tot modder. 

Amfibische laars 
Deze laars is bestemd voor militair optreden op de grens van water en land, of voor specifieke operaties in het water. Deze laars zal voornamelijk door mariniers worden gebruikt.

Berglaars 
Een zeer stevige laars voor heuvelachtig terrein tot hooggebergte en koude gebieden, met een ondergrond variërend van bosgrond en zand tot onverharde, half verharde en verharde wegen.