Personeelsnieuws

In memoriam

Op zondag 19 juli overleed luitenant ter zee 2OC Christine Martens. Ze was NH90-vlieger bij het 860 Squadron van het Defensie Helikopter Commando. Martens werd 34 jaar.

Op zondag 19 juli overleed luitenant ter zee 2OC Erwin Warnies. Hij was tactisch coördinator op de NH90 bij het 860 Squadron van het Defensie Helikopter Commando. Warnies werd 33 jaar.

Op zaterdag 8 augustus overleed kapitein Daniela Tebies. Ze was sinds 2017 bezig met re-integreren op de Staf CLSK. Daarvoor werkte Tebies als meteoroloog bij de Joint Meteorologische Groep. Tebies werd 51 jaar.

Commando-overdracht 322 F-35 Squadron

Luitenant-kolonel vlieger Guido Schols is sinds 7 juli commandant van het 322 F-35 squadron. Hij nam het bevel over van ranggenoot Ian Knight. Schols was hiervoor stafadviseur bij de Afdeling Luchtoptreden van de Directie Plannen op de Defensiestaf in Den Haag. Knight neemt (voorlopig) afscheid van de vliegoperatien en gaat zich de komende tijd inzetten bij de Directie Operaties op de Defensiestaf in Den Haag. Foto: John van Helvert

Lees ook het interview met overste Guido Schols in de nieuwe rubriek ‘Luchtmachtbazen’ van deze Vliegende Hollander.

Van Bruchem nieuw Hoofd Transitie

Kolonel Jeroen van Bruchem bekleedt sinds 1 juli de functie van Hoofd Transitie. Hij nam het stokje over van kolonel Johan van Deventer die op 1 september begint als Commandant Air Combat Command (ACC) (in oprichting).

Het team Transitie voert integraal regie op de verschillende 5e generatie luchtmachtprojecten, die onderlinge relaties en afhankelijkheden kennen. Het team zorgt voor afstemming, synergie en samenhang. De transitie vindt plaats in de hele CLSK-organisatie, met en door alle luchtmachters. Foto: LINK Fotografie

Uitreiking Waarderingsspeld voor reddingsactie

Op 16 juli kreeg sergeant 1 Rob Kardux, onderhoudsmonteur radarsystemen verkeersbeveiliging bij het 982 Squadron, de Waarderingsspeld Koninklijke Luchtmacht uitgereikt voor zijn reddingsactie op 9 mei 2018. 

Kardux reed die dag op de A1 ter hoogte van Hoenderloo toen hij voor zich een brandende auto zag rijden. Hij is naast het voertuig gaan rijden om de bestuurster te waarschuwen en heeft haar naar de vluchtstrook geleid. Toen het brandende voertuig stil stond, heeft Kardux de bestuurster uit de auto geholpen en naar een veilige positie geëvacueerd. Daarna heeft hij de hulpdiensten gealarmeerd.

Commodore Richard Laurijssen, commandant Logistiek Centrum Woensdrecht, zei daarover vlak voordat hij de speld en de oorkonde uitreikte: “Sergeant 1 Kardux heeft in een onverwachte situatie initiatief getoond en adequaat en professioneel gehandeld. Hiermee heeft hij de Koninklijke Luchtmacht van haar beste kant laten zien.”

De Waarderingsspeld bestaat sinds 25 mei 2016 en kan worden toegekend aan personeel dat zich naar het oordeel van de onderdeelscommandant heeft onderscheiden door bijzondere toewijding of loffelijk optreden. Foto: Jarno Kraayvanger

Ereteken voor Verdienste in Brons uitgereikt

Majoor Jan van Boxtel, senior P&O Adviseur voor AOCS Nieuw Milligen en het Centrum voor Mens & Luchtvaart, ontving op 5 augustus het Ereteken voor Verdienste in Brons. Dit kreeg hij voor zijn vrijwillige (neven)functie van secretaris voor de Stichting Erefonds Koninklijke Luchtmacht (STEFKLu). Van Boxtel bekleedde de dankbare rol 20 jaar met hart en ziel. 

De STEFKLu draagt zorg voor een gepast eerbetoon direct na het overlijden van luchtmachtcollega’s en bij de jaarlijkse herdenking op de voormalige Vliegbasis Soesterberg tijdens de 1 juli-viering. C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt reikte het ereteken uit en sprak daarbij onder meer de woorden: “Als oprecht mensen-mens heeft hij zich met enorme gedrevenheid, grote empathie en ongekende betrokkenheid aan deze eervolle taak gegeven. Hij heeft deze taak nooit als routine gezien en zich op een immer waardige en innemende wijze ingezet; iedere nabestaande kreeg van majoor van Boxtel de aandacht die hij of zij in een van de zwaarste periodes in het leven nodig had. Ook wanneer nabestaanden in een later stadium nog vragen of opmerkingen hadden, of hun verhaal nogmaals kwijt wilden, was majoor van Boxtel altijd beschikbaar. Vrijwel ieder jaar ontvangt de STEFKLu na afloop van de jaarlijkse herdenking een of meerdere positieve reacties van nabestaanden. Regelmatig wordt de rol die majoor van Boxtel daarin naar de nabestaanden heeft vervuld geroemd.”

In november gaat majoor van Boxtel met Functioneel Leeftijds Ontslag. Foto: KLu

Mobilisatie-Oorlogskruis voor 3 broers

3 inmiddels overleden broers kregen op 14 augustus postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt. Een van hen was bemanningslid van een Glenn Martin bommenwerper. De overige 3 inzittenden daarvan kregen diezelfde dag ook postuum dezelfde medaille uitgereikt. Nabestaanden namen de onderscheidingen in ontvangst.

Broers Henrich (1918), Willem (1920) en Hugo (1923 ) Haacke dienen allen aan het begin van WO II bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Henrich wordt krijgsgevangen genomen en komt om als het vrachtschip waarop hij wordt vervoerd op 25 juni 1944 wordt getorpedeerd. Datzelfde lot ondergaat Hugo op 18 september.

Willem treedt in dienst als korporaal-monteur bij de Militaire Luchtvaart (ML) van het KNIL. Vanaf de geheime vliegtuigbasis Singkawan II in Noordwest Borneo, vertrekt op 18 december 1941 een squadron bommenwerpers, 2e afdeling – 1e Vliegtuiggroep. Opdracht is het bombarderen van Japanse stellingen en schepen in de havenplaats Miri. Willem is onderdeel van een vierkoppige bemanning van de Glenn Martin (model) 166 WH-3 bommenwerper met nummer 571. Het is Willems eerste operationele vlucht. Zijn toestel wordt neergeschoten door Japanse drijvervliegtuigen waarbij Willem omkomt, net als korporaal radiotelegrafist Henricus Prinssen (1920) en bommenrichter militie-sergeant der 1e klasse Christiaan Gobus (1920).

De 4e inzittende, vlieger eerste luitenant Johannes Groeneveld, redt zich per parachute en treft tijdens zijn vlucht door de jungle 3 Marine Luchtvaartdienst-militairen (Baarschers, Van Halm en Reen), overlevenden van een Dornier-vliegboot die op 17 december 1941 een noodlanding maakte. Samen bereiken ze Long Nawang, een klein plaatsje dat nog niet door de Japanners is bezet. In de zomer van 1942 gebeurt dat toch waarna de 4 militairen en vele anderen op 27 augustus op brute wijze worden geëxecuteerd. Enkele weken later ondergaan vrouwen en kinderen hetzelfde lot. In totaal laten 68 mensen hier het leven.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 oktober 1948 en wordt toegekend aan oud-militairen, die destijds in werkelijke dienst zijn geweest van het Koninkrijk der Nederlanden, gedurende tenminste 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat alle hiervoor genoemde personen aan de gestelde eisen voldoen. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en voorzitter reünieverband Militaire Luchtvaart van het KNIL Henk Kauffman reikten de medailles uit. Foto’s: korporaal Gregory Fréni; historische foto: uit archief de Vliegende Hollander

CDS dingt naar voorzittersfunctie bij NAVO-Militair Comité

Luitenant-admiraal Rob Bauer is in de race voor de functie van voorzitter van het NAVO-Militair Comité. De Nederlandse regering heeft de Commandant der Strijdkrachten officieel voorgedragen voor het ambt bij het bondgenootschap. Mocht hij het worden, dan draagt de hoogste Nederlandse militair zijn functie voor de zomer van 2021 over.

Bauer is sinds 2017 CDS en neemt het tijdens de verkiezing op 18 en 19 september op tegen zijn Poolse ambtgenoot generaal Rajmund Andrzejczak. Mocht Bauer voorzitter worden dan heeft hij als belangrijkste taak te komen tot een helder en strategisch militair advies voor de politieke leiding. De NAVO telt 3,2 miljoen militairen. Foto: Phil Nijhuis

Na een halve eeuw Defensie met pensioen

De voormalig assistent vuurleider van de Cornfield Range op Vlieland is na 50 jaar bij Defensie met pensioen. Een mijlpaal die nog maar weinigen halen. Van al die jaren dat Jan Stuivenga (66) de krijgsmacht diende, werkte hij er 20 bij de luchtmacht en liefst 40 op Vlieland.

“Mijn vader zat z’n hele werkzame leven bij de luchtmacht. Ook op Vlieland. Als kind ging ik altijd mee. Ik heb op de range leren lopen”, vertelt Stuivenga, die in 2000 zijn laatste overstap maakte naar 922 Squadron als assistent vuurleider. “Hier heb ik tot mijn pensioen ondersteuning geboden bij de air-to-ground oefeningen op Vlieland. Ik zorgde er in grote lijnen voor dat de omgeving veilig was. Dat bijvoorbeeld schepen voldoende afstand hielden van de kust en dat er geen auto’s, fietsers en wandelaars in de omgeving waren.”

Op 4 juli hield zijn carrière officieel op. Dat is uitgebreid gevierd op de Vliehors, zoals de range in de volksmond wordt genoemd. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt sprak Stuivenga toe en overhandigde hem onder meer zijn coin en een speldje. Stuivenga blijft daar nuchter onder: “Ach, daar heb ik het toch allemaal niet om gedaan. Het is het werk waar ik iedere morgen voor op stond.” Foto’s: sergeant Jan Dijkstra

KLu Veteranendag afgelast

De KLu Veteranendag die dit jaar op 23 september op Vliegbasis Eindhoven zou plaatsvinden, gaat vanwege het coronavirus niet door. Deze dag is bedoeld voor actieve en postactieve veteranen van de Koninklijke Luchtmacht. Er komt geen alternatief programma.