04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 | 2019

In Formatie

Personeelsnieuws

In memoriam

Op maandag 17 juni overleed korporaal der eerste klasse Daniel Malachi Clark. Hij was werkzaam bij de brandweer van het 941 Squadron op de Vliegbasis Eindhoven. Clark is 36 jaar geworden.
Op 5 augustus overleed Rien Havermans. Hij was Hoofdtechnicus bij het werkcentrum AIR van het 981 Squadron op het Logistiek Centrum Woensdrecht. Havermans is 55 jaar geworden.
Op 8 augustus overleed luitenant-kolonel Wim Beckers. Hij was sinds april 2019 werkzaam als Hoofd A-10 binnen het National Air & Space Operations Center van de Staf CLSK. Beckers is 56 jaar geworden.
Op 22 augustus overleed sergeant-majoor Geert-Jan van de Kamp. Hij was junior KAM functionaris van het 900 Squadron op de Vliegbasis Volkel. Van de Kamp is 48 jaar geworden.

Nagasaki-overlevende Büchel van Steenbergen overleden

Woensdag 10 juli is Dick Büchel van Steenbergen op 99-jarige leeftijd in Eindhoven overleden. Hij was een man met een indrukwekkende historie die op 9 augustus 1945 de atoomaanval op Nagasaki overleefde. Op slechts 1.800 meter van de plaats waar hij stond, viel de bom. Zijn oorlogservaringen zijn vastgelegd in het boek ‘De man die Nagasaki overleefde’ waarvan het eerste exemplaar hem op 13 juni werd overhandigd door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Hans van Griensven. 
Het was Büchel van Steenbergens grote wens om vlieger te worden. Maar toen hij zich in 1941 opgaf voor de vliegopleiding van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (ML-KNIL), werd hij afgetest. Hij solliciteerde daarna naar de functie van luchtfotograaf en begon in juni 1941 aan de opleiding die hij in december 1941 afrondde. Na de capitulatie van Nederlands-Indië werd hij op 8 maart 1942 krijgsgevangen gemaakt en werd onder mensonterende omstandigheden met 1 van de Hell Ships overgebracht naar Japan. Daar werkte hij van 1942 tot 1945 bij Mitsubishi in Nagasaki op de scheepswerf en in de machinefabriek. 
Na de WOII keerde hij terug bij de ML-KNIL en werd onder andere geplaatst op Tjililitan bij de Photo Verkenningsafdeling. Na de opheffing van het KNIL verliet Dick op 1 september 1950 zijn vaderland en vertrok naar Nederland. Op 10 november 1950 werd hij beroepsmilitair bij de Nederlandse Luchtstrijdkrachten. Er volgden plaatsingen op de vliegbases Volkel en Eindhoven. In 1968 verliet hij de KLu met eervol ontslag. Kijk voor meer over Büchel van Steenbergen in de Vliegende Hollander nr. 07-08 van 2015: ‘Een flits gevolgd door duisternis’. Tekst: Henk Kauffman. Foto's: Sanne van Beek

Eichelsheim nieuwe Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten

Luitenant-generaal Onno Eichelsheim is sinds 1 juli Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Hij nam de functie over van ranggenoot Martin Wijnen die Commandant Landstrijdkrachten wordt. 
In april 2016 ging Eichelsheim als generaal-majoor aan de slag als Directeur Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst Defensie. In 2014 was hij als commodore Directeur Operaties op de Staf CLSK. Tijdens zijn carrière werd hij 5 keer uitgezonden: 3 keer naar Bosnië en 2 keer naar Afghanistan. Foto: sergeant Cinthia Nijssen

Luchtmachtvaantje voor 7e keer naar MSB Woensdrecht

Ruim 7.100 militairen uit 33 landen begonnen op 16 juli aan de Nijmeegse Vierdaagse. Onder hen meer dan 1.600 Nederlandse militairen. Na afloop op 19 juli werden de Nederlandse militaire groepen die zich het beste presenteerden in uiterlijk voorkomen en geoefendheid, traditiegetrouw geëerd. Dat gebeurde met een vaantje.Bij de luchtmacht ging dat voor de 7ekeer achter elkaar naar Main Support Base Woensdrecht. 
Bij deze 103e editie van het wandelevenement kreeg detachementscommandant kapitein Toine Broers van het14-koppige Main Support Base detachement het vaantjeuit handen van commodore Richard Laurijssen, die zelf individueel meeliep. Het detachement liep ook voor het goede doel; zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Foto’s: KLu

Midterm detachement 25 FSE Mirage

Op 10 mei 2019 begon detachement 25 aan hun periode van 4,5 maand op Al Minhad airbase in de Verenigde Arabische Emiraten. Het detachement bestaat uit 4 militairen van wie 3 van de Vliegbasis Eindhoven. Na de eerste 9 weken vierde het detachement op 15 juli hun midterm. 
Met het Forward Suppport Element (FSE) Mirage heeft Defensie een strategische positie in het Midden-Oosten. Het 4-koppige detachement levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.Op 19 september komt detachement 25 weer terug naar Nederland. Foto’s: KLu

Inschrijven voor export control trainingsdag

Luchtmachtmedewerkers kunnen zich inschrijven voor een van de 3 export control trainingsdagen, op 12 september en 1 en 10 oktober. De training is bedoeld voor geïnteresseerden die net een stapje verder willen gaan dan alleen kennismaken met het begrip export control. 
Door te voorkomen dat technologie in verkeerde handen kan vallen beschermen we onze voorsprong. Export control is wet- en regelgeving die de overdracht van technologie in goede banen leidt. Zowel het voldoen als het niet voldoen aan die regelgeving kan behoorlijk wat gevolgen hebben op een bedrijf of organisatie. Met deze training krijgt u meer zicht op de omvang en impact van export control op Defensie en de Koninklijke Luchtmacht. 
De training start met een algemene introductie. Daarna volgen een verdieping op export control, een juridisch inkijkje, een inleiding op export control in SAP, de aanvraagdatabase en een interactieve afsluiter. 
Beide trainingen zijn in Breda, op de Staf CLSK van 09.00-15.30u. Er zijn 25 plaatsen beschikbaar per sessie. Deelname gaat op volgorde van inschrijving en staat open zolang er plaatsten beschikbaar zijn. Aanmelden voor één van de dagen kan via het algemene mailadres van CLSK Sectie Export Control. CLSKexportcompliance@mindef.nl

Veteranendag KLu

Op woensdag 11 september vindt op de Vliegbasis Eindhoven hangaar de traditionele (27e) Veteranendag KLu plaats. Deze 27eeditie heeft als thema “75 jaar inzet voor vrede en veiligheid door veteranen KLu”. 
Postactieve veteranen dienen zich digitaal aan te melden via het Veteraneninstituut. PC-LSK generaal-majoor Erik Schevenhoven spreekt de hoop uit om een recordaantal aan actief dienende KLu-veteranen te mogen ontvangen. Op de poster staan meer details en informatie over aanmelden.

Met korting naar Nationale Taptoe 2019

De Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam ontwikkelt zich tot een groot schouwspel waarin historische thema’s theatraal en muzikaal zijn uitgewerkt. Dit jaar vindt het plaats van 27 tot en met 29 september. Orkesten, artiesten en figuranten werken samen in grote scènes waardoor er veel te beleven is. Met entr’acts van onder meer Cesar Zuiderwijk en Jörgen van Rijen. 
In deze editie herdenken we de Slag om Arnhem (sfeervolle productie in samenwerking met het Airborne Museum Oosterbeek) en vieren we 200 jaar militaire muziek. De Traditional Army Band Zuid Korea treedt op met een verbluffend visueel spektakel met traditionele kledij, en afgetrainde dansers springen en draaien in een atletische choreografie. Muziek is er ook uit overzeese gebieden (Suriname en Latin jazz), Schotse Pipes and Drums aangevuld met een Keltische rockband en dansers uit vijf landen. Als klapper is er een Drill Show met echte wapens van het United States Air Force Honor Guard Drill Team. 25 Amerikaanse luchtmachtmilitairen showen hun ultieme niveau van wapenbeheersing. 
Meer informatie en bestellen van toegangskaarten via www.nationaletaptoe.nl, kaartverkoop/arrangementen met promotiecode NTKDEF2019. De €5 korting per entreekaart is geldig voor alle rangen en de kortingsprijs wordt zichtbaar nadat u de promotiecode heeft ingevuld.

Duurzame inzetbaarheid Koninklijke Luchtmacht

Als Koninklijke Luchtmacht streven we er naar om te allen tijde Airpower te leveren. Jij wilt te allen tijde inzetbaar zijn en blijven. Dit vereist uiteraard een goed verloop van systemen en andere zaken binnen de organisatie, maar het begint ook bij jezelf. Door de juiste balans te houden, kan jij optimaal functioneren met jouw team om zo mee te werken aan het leveren van ons product Airpower. Maar hoe haal je het beste uit jezelf? En hoe kunnen wij je daarbij faciliteren? 
Duurzame inzetbaarheid bij de Koninklijke Luchtmacht bestaat uit vier blokken. Als je zorgt dat je hierop focust, dan maak je een mooie start om jouw inzetbaarheid te optimaliseren. Onder duurzame inzetbaarheid vallen vitaliteit, zingeving, employability en ontwikkeling. Denk bij vitaliteit bijvoorbeeld aan mentale- en fysieke gezondheid en weerbaarheid. Zingeving gaat over plezier in je werk en het zoeken naar de waarde, de betekenis en de bedoeling van jouw werk. Employability gaat over jouw wendbaarheid en flexibiliteit binnen je loopbaan, intern of extern Defensie. Tot slot gaat ontwikkeling over leren en jezelf blijven ontwikkelen. 
Weet jij van jezelf bij welk blok jij een extra focus moet leggen? Wij als organisatie willen je daar zeker bij helpen. Er is op dat gebied meer mogelijk dan je misschien denkt en daarom kun jij op de intranetpagina met jouw vragen terecht: CLSK-startpagina, tabblad personeel en kies Duurzame inzetbaarheid.