04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 01-02 | 2019

In Formatie

MLD-veteraan overleden

Marine Luchtvaartdienstveteraan sergeant-majoor b.d. Eduard Jacob overleed op 13 januari. De voormalige vliegtuigmaker stierf op 94-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Julianadorp.
Jacob diende in WO II bij het Britse No.320 Squadron Royal Dutch Naval Air Service. Bijna 2,5 jaar geleden was hij nog bij een reünie in het Engelse Dunsfold. Vanaf die locatie opereerde in 1944 zijn eenheid. Dat was in augustus 1940 in Engeland opgericht met geëvacueerd personeel en materieel van de MLD. De eenheid stond onder bevel van een Nederlandse commandant, maar werd ingedeeld bij het Coastal Command van de Royal Air Force. Na WOII diende de veteraan tot maart 1949 nog in Nederlands-Indië en in Nieuw Guinea van 1960 en 1961.

Maak kennis met de mensen achter de F-35

Onlangs volgden de luchtmacht 3 collega’s van het 323 Test and Evaluation Squadron op Edwards. Achter de schermen zijn velen bezig om ervoor te zorgen dat de F-35 dagelijks zijn missies kan vliegen.
De eerste clip over vliegeruitrustingstechnicus sergeant 1 Werner zag u al in het novembernummer van de Vliegende Hollander. De maand erop was er aandacht voor sergeant 1 Cees, vliegtuigonderhoudstechnicus van de F-35. Deze maand het laatste deel uit het drieluik over kapitein Bas, Hoofd ALIS database administratie.
Ook geïnteresseerd om deel uit te maken van de toekomst van de luchtmacht? Kijk dan ook eens op www.werkenbijdefensie.nl. Video en montage: adjudant Arnoud Schoor en sergeant-majoor Eva Klijn

Nieuw KLu-veteranentenue

Al jaren wordt door KLu-veteranen het traditionele veteranentenue (blauwe blazer met grijze broek en luchtmachtcap) gedragen, voornamelijk bij ceremoniële gelegenheden. Dit houdt Defensie graag in ere, maar de laatste jaren neemt de behoefte aan dit veteranentenue drastisch af. Na diverse (interne) onderzoeken blijkt dat de nieuwe generatie (KLu-)veteraan geen affiniteit heeft met het traditionele veteranentenue.
Het Veteranenplatform heeft daarom de invoering van een tweede, moderner veteranentenue omarmd. PC-LSK heeft na intensief overleg met het bestuur MiLu, Veteraneninstituut en Veteranen Platform, besloten over te gaan tot snelle implementatie van een tweede veteranentenue. Op 11 februari was het eerste pasmoment voor veteranen die hebben aangegeven zo’n nieuw kostuum te willen. Dat is (na aanbrengen van onderscheidingen) niet alleen als veteranentenue te dragen, maar ook in de vrije tijd. Na in totaal 6 kleed- en meetmomenten kan het tenue daarna regulier worden besteld op Veteranenshop.nl.
Het unieke aan het kostuum is dat de eigen missie in de kraag kan worden aangebracht en er een enorme keuze is in de kleur van de binnenvoering. Bovendien wordt door het KPU-bedrijf een aanvullend pakket verstrekt van 2 overhemden en stropdassen, een cap en een riem. Het tenue is leverbaar voor zowel heren als dames (broek en rok). Het kostuum kost € 395,-, maar kan tot € 300,- worden terugverdiend. Voor meer inlichtingen: AJM.Potters.01@mindef.nl.

De volgende kleed- en meetmomenten zijn op 27-2 (Bedrijfsrestaurant Woensdrecht), 7-3 (Echos Ermelo), 15-3 (Café Heijdemann, Losser) en 21-3 (Gebouw BIC, Leeuwarden). Foto: Vera Gijzen

De inschrijving staat open tot 15 maart.

Wie weet waar Willem Wever.......

De opnameploeg van het televisieprogramma Willem Wever was op 18 januari te gast op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) en vliegbasis Eindhoven. Ze filmden daar de 10-jarige Levi, die graag luchtverkeersleider wil worden.
’s Morgens leerde Levi bij de School of Air Control op het AOCS NM de grondbeginselen van het vak in de torensimulator. Eerste luitenant Tom en sergeant majoor Matthijs legden uit hoe je contact legt met vliegtuigen en waarop je allemaal moet letten bij vliegverkeer. Daarna mocht Levi zelf vliegtuigen naar de startbaan leiden en toestemming geven om op te stijgen. ’s Middags bracht Levi een bezoek aan een échte verkeerstoren, die van vliegbasis Eindhoven. Majoor Christian vertelde dat de luchtverkeersleiding verantwoordelijk is voor de veiligheid op en rond het landingsterrein en daarom ook andere afdelingen aanstuurt, zoals de vogelwacht, de meteo en de brandweer. Levi mocht na een bezoek aan de verkeerstoren mee met vogelman adjudant Ad die verantwoordelijk is voor het beheer van de flora en fauna op de vliegbasis. Het bezoek werd afgerond met een heuse oefendrill van de brandweer. De uitzenddatum is naar verwachting eind februari, begin maart. Foto’s: sectie Communicatie AOCS NM en Eindhoven

Jubileum 75 jaar 298 Squadron

In 1945 werd op Gilze-Rijen het Nr. 6 Dutch Auster Squadron opgericht, met als voornaamste taak het vervoeren van Nederlandse autoriteiten en postpakketten in het toen gehavende West-Europa. Vanaf 1946 werd de eenheid ingezet in Nederlands-Indië onder de naam Nr. 1 Artillerie Verkenningsafdeling, totdat de eenheid in 1950 werd omgedoopt tot het 298 Squadron.
In 75 jaar heeft het 298 Squadron op vele plekken geopereerd met veel verschillende toestellen. In 2020 zal het 298 Squadron deze rijke historie vieren tijdens haar 75-jarig jubileum. Dit moet gaan gebeuren met zoveel mogelijk 298’ers, huidig personeel maar zeker ook oud-werknemers. Voor meer informatie hierover en het tonen van interesse bezoek je de 298 jubileum-website: www.jubileum298sqn.nl.