03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2018

Scherpschutters Korps Mariniers trainen op DHC

Skills & drills beoefenen in nieuwe disabling fire simulator

x
Scroll naar beneden voor de video

Scherpschutters van het Korps Mariniers zijn vanaf nu regelmatig op vliegbasis Gilze-Rijen te vinden, in het simulatiecentrum voor ‘doorgunners’. Daar is namelijk onlangs een simulator van het HK417-scherpschuttersgeweer aan toegevoegd. De mariniers gebruiken het wapen voor hun disabling fire-taak: het uitschakelen van buitenboordmotoren van kleine scheepjes met aan boord piraten, drugs- of mensensmokkelaars.
 

De doorgunner simulator opende ruim 3,5 jaar geleden met 2 domes: de 1 met een nagebouwde ramp van een Chinook, de ander met aan weerszijden de geopende deuren van een NH90 of Cougar. Het is maar net hoe je de configuratie wilt hebben: vervang dak en zijplaten en je switcht van het ene naar het andere helikoptertype. Doorgunners van de M3M .50 en MAG oefenen er sindsdien in een gecontroleerde en veilige omgeving hun skills & drills. Nu is er naast de mitrailleur ook plaatst voor de HK417-schutter van het Korps Mariniers. Net als in het echt.

2 scherpschutters in de NH90-configuratie van de simulator aan het werk om een snelle motorboot met piraten te stoppen. Links de HK417-scherpschutter met naast hem de mitrailleurschutter op de M3M .50.

Schiet niet op

Die plek is krap. Ook net als in het echt. “Als de één schiet, moet de ander iets opzij”, weet hoofd Doorgun Simulator eerste luitenant Peter Fritsema. “Dat beoefenen we hier ook. Het moet een ingesleten automatisme zijn even opzij te gaan voor je collega. Elke keer netjes vragen om meer ruimte schiet niet op als je midden in de operatie zit.” Het schiet evenmin op als een schutter zich de helikopterprocedures van een bemanningslid nog niet goed genoeg eigen heeft gemaakt. “Want als je over alle handelingen nog heel bewust moet nadenken, houd je minder bitjes over om je te concentreren op het schieten”, stelt Fritsema.

De simulator, hier in NH90-configuratie, zit ingebouwd in een koepel met projectieschermen rondom.
Het HK417-simulatiewapen is een uitbreiding op de bestaande Doorgunner Simulator op vliegbasis Gilze-Rijen.

In de knoop

HK417-schutter marinier 1 Niels is het daar helemaal mee eens. Hij is Aerial Marksman Maritime, ofwel: hij kan en mag zijn wapen gebruiken vanuit een vliegende helikopter. “Ik ben opgeleid volgens de oude methode: in een echt vliegend toestel boven de Cornfield Range of een oefengebied boven zee raak te schieten op oefendoelen. Je hebt dan natuurlijk al wel je schutterspapieren op zak, maar dan nog is het hartstikke lastig. Vooral de eerste paar keer. Dan ben je bijna meer bezig met de vliegprocedures als bemanningslid dan met het scherpschieten. Juiste zitpositie, vastklikken aan de veiligheidsriem, helm inklikken op het communicatiekanaal, zorgen dat je niet in knoop raakt met alle kabels; je moet aan zoveel dingen denken.”

‘hartstikke lastig, vooral de eerste paar keer – ook met schutterspapieren’

Die procedurezaken werden eerst aangeleerd in een stilstaand toestel in een hangaar op Gilze-Rijen. Daarna was het tijd voor de vliegende praktijk. Met alle onhandigheden van dien. Van schade en schande wordt je misschien wel wijs, maar het nadeel is dat die praktijklessen een hoop kosten met zich meebrengen. “Die vliegprocedures kunnen we nu tot in den treure oefenen in de sim”, vertelt Fritsema opgetogen. Dat het zijn vruchten afwerpt, is reeds bewezen door de nieuwe lichtingen M3M .50- en MAG-schutters. “De voorbereiding voor het live trainen is stukken beter, volgens de vaste helikoptercrew.”

Meekijken met een training in de disabling fire simulator? Dat kan! Klik op onderstaande video.

Van de leg

Maar de nieuwe disabling fire simulator biedt natuurlijk veel meer dan een ‘hoe-gedraag-je-je-in-een-helikopter’-training. “Vanuit een bewegend platforms schieten op iets anders wat beweegt, is niet gemakkelijk”, weet Fritsema uit ervaring als loadmaster/doorgunner. “Je moet rekening houden met de snelheid van de heli, de deining van het water waarop het object vaart of drijft en de wind.” Storingen aan je wapen kunnen je dan behoorlijk van de leg brengen als je net geconcentreerd iets in het vizier hebt. “Die storingen komen in het echt gelukkig weinig voor, maar kun je met echte wapens eigenlijk ook niet in de praktijk oefenen. Met dit oefenwapen wel.”

De 3 camera’s in de dome houden de contactpunten van het wapen (witte balletjes met sensoren) in zicht, zodat de software precies de positie van het wapen weet en kan berekenen of de schutter raak schiet. Of niet.

Scenario’s naar wens

Plastic fantastic is het namaakwapen allerminst. “Hij voelt heel realistisch”, bezweert Niels, die vanaf de ontwerpfase bij de simulator betrokken is. “Het materiaal van de behuizing, de afmetingen, het gewicht en zelfs de terugslag. Het is dat er een aan- en uitknop, USB-poort en een paar meetsensoren op zitten, maar verder is hij exact hetzelfde. Ook zit er geen vervelende kabel aan, zoals bij andere wapensimulatoren.” 

‘Plastic fantastic is het namaakwapen allerminst’

Behalve de meetsensoren, waardoor de computer weet of de schutter raak schiet, zit de overige software in het geweer verwerkt. Daarmee communiceert het wapen met het operatiestation van de instructeurs in een kamertje verderop in de gang van het gebouw. “Wij bouwen hier scenario’s naar wens van de klant”, vertelt het Fritsema. “De leverancier heeft op verzoek zelfs speciaal een bootje met 2 buitenboordmotoren ontworpen en toegevoegd in de bibliotheek van de sim.” Ook de Caribische Zee en het water voor de kust van Somalië werden ervoor aan de database toegevoegd.

Het ‘instructors operation station’ telt maar liefst 6 schermen. Vanaf hier spelen instructeurs de scenario’s af, veroorzaken ze storingen op het wapen, communiceren ze met de schutters en bemanning en observeren ze hun handelingen. Fritsema (met bril): “Wij bouwen de scenario’s naar de wensen van de klant.”

Naar hartenlust trainen

Vanaf nu kunnen Aerial Marksman Maritime, zoals de HK417-schutters opererend vanuit een heli heten, naar hartelust trainen in de simulator. “Behalve nieuwe disabling fire-schutters opleiden, kunnen we de simulator ook gaan gebruiken voor currency trainingen, procedure trainingen en crewtrainingen voorafgaand aan uitzendingen”, somt Niels op. Behalve schutter is hij instructeur disabling fire. Hij staat te popelen. “U vraagt, wij draaien”, lacht Fritsema. “We zien de reserveringsaanvragen wel komen.”
 

Meer lezen over de lancering van de doorgunner simulator? Bekijk dan dit artikel uit 2015:

https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2015/02/doorgunner-simulator

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto’s: Louis Meulstee