04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2018

In Formatie

Maak kennis met de mensen achter de F-35

Onlangs volgden de luchtmacht 3 collega’s van het 323 TES op Edwards Air Force Base die achter de schermen van de F-35 werken. Het resultaat zie je in deze en de komende 2 edities van de Vliegende Hollander. Achter de schermen zijn vele collega’s bezig om ervoor te zorgen dat de F-35 dagelijks zijn missies kan vliegen. Ook geïnteresseerd om deel uit te maken van de toekomst van de luchtmacht? Kijk dan ook eens op www.werkenbijdefensie.nl. Video en montage: adjudant Arnoud Schoor en sergeant-majoor Eva Klijn

Bijzondere prijs

“Een held voel ik me zeker niet. Ik reageerde intuïtief blijkbaar precies goed.” Zo kijkt Edwin Vermetten (46), burgermedewerker bij het 930 Squadron op Gilze-Rijen, terug op de speciale ‘The Above and Beyond-award’ die hij bij de sluitingsceremonie van de Invictus Games kreeg.
De beelden van zijn wedstrijd rolstoeltennis met de Brit Paul Guest (Noord-Ierland-veteraan) gingen de wereld over. De Engelse oud-militair raakte letterlijk volkomen van slag toen een helikopter over het Olympic Park in Sydney vloog. “Ik greep zijn hoofd en zei: ‘Let it go, Paul.’ Daarop begonnen we samen het gelijknamige lied uit de film Frozen te zingen en kwam hij weer bij zinnen. Dat we daarna de wedstrijd wonnen en uiteindelijk zilver haalden, maakten het verhaal compleet.”
Voor de organisatie vormde het optreden van Vermetten het voorbeeld waarvoor de Invictus Games staan: erkenning en herkenning van zichtbaar en onzichtbaar gewonde militairen. Vermetten raakte in 2001 als militair chauffeur zwaar gewond bij een ongeluk in Bosnië. Zijn onderbenen waren verbrijzeld en hij had hoofdletsel. “Sport heeft me letterlijk weer op de been gekregen”, zegt hij nu.
Voor deze heldhaftige actie kreeg Vermetten tijdens de sluitingsceremonie uit handen van prins Harry een speciale prijs. “Zo ziet kameraadschap eruit”, aldus de prins. De actie van de luchtmachtman zijn ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Vlak na de Invictus Games was Vermetten te zien in De Wereld Draait Door en hij heeft inmiddels een spotje gemaakt voor het Internationale Rode Kruis. Bij terugkomst in Nederland werd het team begeleid door 2 F-16’s. Foto’s: korporaal Jasper Verolme

DO Coin voor Dick De Ruiter

“In een wereld van herstel van de brede inzetbaarheid en bouwen aan een de 5e generatie luchtmacht vergeet je weleens stil te staan bij het verleden”, geeft Directeur Operaties commodore André Steur aan. “Gelukkig zijn er dan altijd de ‘Hoeders van ons Operationeel Erfgoed’. Mensen die begrijpen dat je moet beseffen waar je vandaan komt om te weten waar je naar toe moet. Mensen als Dick de Ruiter.” Voor zijn inzet van het bewaren van historisch erfgoed zoals de poortwachters op vliegbasis Leeuwarden kreeg hij onlangs DO Coin. “Dick, dank voor je toewijding!” Foto’s: KLu

Erekoord en erepenning voor levensreddende hulp

Majoor Rob Olthoff ontving op 5 november de erepenning en het erekoord van de Koninklijke Luchtmacht uit handen van de Senior National Representative Joint Force Command Brunssum (JFCHQ), kolonel Edwin Altena. Olthoff kreeg de onderscheidingen vanwege zijn levensreddende hulp op 4 april dit jaar aan een persoon die op de tennisbaan in elkaar was gezakt en vervolgens niet meer ademde.
Olthoff diende hem vervolgens met een AED twee schokken toe waarna het slachtoffer weer begon te ademen. Het slachtoffer is nadien naar het ziekenhuis vervoerd, maakt het inmiddels weer goed en was bij de uitreiking aanwezig. Foto: JFCHQ

Weer ruim 1.000 bezoekers Groetendag Missie MAX

Ongeveer 1.500 vrienden en familieleden woonden zaterdag 10 november de opnames bij van het groetenprogramma Missie Max van omroep Max. Tussen de vele optredens door van artiesten als Xander de Buisonjé, Missie Max Stars en Kaj van der Voort spraken de bezoekers videoboodschappen in voor hun uitgezonden familieleden.
In het evenementencomplex Hart van Holland in Nijkerk interviewde Max-voorzitter en presentator Jan Slagter minister Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Visser legde in haar speech de vinger op de zere plek. “Ik besef heel goed dat de afwezigheid van een militair veel van jullie vraagt. In feite draait het thuisfront een eigen uitzending. Dat jullie nu centraal staan is daarom niet meer dan terecht.”
Belangrijkste van de dag waren traditioneel het inspreken van de boodschappen en de live videoverbindingen met de uitzendgebieden: Afghanistan, Irak, Jordanië, Litouwen en Mali, en met Zr. Ms. Friesland die in het Caribisch gebied vaart als stationsschip.
Missie MAX 2018 wordt eind december op NPO1 uitgezonden. Foto’s: Hans Roggen

Bliksembezoek CDS aan Afghanistan en Jordanië

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bracht midden november een kort bezoek aan Mazar-e-Sharif en de Nederlandse F-16 eenheid in Jordanië. Hij sprak er met het personeel over hun werk en ervaringen.
Na 2 nachten op het Duitse Camp Marmal in Afghanistan zette de CDS koers naar Jordanië. Hier ontmoette hij de Nederlandse F-16 eenheid. Na een korte briefing over het verloop van de strijd, bezocht Bauer het munitiecomplex. Bauer sprak op het vliegveld ook met het Nederlandse personeel over wat ze doen en bezighoudt. Ook het ‘nee’ tegen het onderhandelaarsakkoord arbeidsvoorwaarden kwam hierbij aan de orde. Bauer toonde begrip voor wat er leeft onder mensen en ging vooral in op het proces. Hij sprak de hoop uit dat l een akkoord komt. Foto’s: 1 (NLD) ATF ME

Actie voor Stichting ALS: skate-off voor ‘Ray’

Op dinsdag 11 december vindt van 13.00 uur tot 15.00 uur een ‘Skate-off fundraising’ plaats op de Ireen Wüstbaan in Tilburg. De opbrengst gaat naar Stichting ALS Nederland. Door het deelnemen aan 3 actie waarmee geld wordt opgehaald, maken deelnemers verder onderzoek mogelijk naar de ziekte ALS.
De skate-off is een initiatief van kapitein Michiel de Koning van vliegbasis Gilze-Rijen. De actie heeft alles te maken met de ziekte van helikoptervlieger kapitein Raymond Vianen. Op het moment dat hij afgelopen december op missie naar Mali zou vertrekken, werd bij hem ALS geconstateerd. Eerder al vlogen helikopters over het huis hun zieke collega als blijk van steun en medeleven.
Sponsoring is mogelijk door zoveel mogelijk rondjes rijden op de 400 meter baan, een ijshockeyles en -wedstrijd of een Noren-schaatsclinic met voormalig wereldkampioen Hein Vergeer. Informatie via Michiel de Koning op 06-48178828.