Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2017
Computer is het wapensysteem, data de munitie
Data Science Cell kraakt hersens op ‘big data’-vraagstukken
Door gebruik te maken van ‘big data’ wil de Koninklijke Luchtmacht haar informatiedominantie vergroten. Want kennis geeft een voorsprong op de tegenstander. Om de mogelijkheden van big data te beproeven, werkt een team dataspecialisten het komende anderhalf jaar samen in de Data Science Cell. Luitenant-kolonel Tonny stuurt dit team van professionele data-pioniers aan. “Mijn ‘cell-genoten’ zijn zeer intelligente mensen.”
De luchtmacht is in transitie. Onder de noemer ‘5e generatie luchtmacht’ investeert het Commando Luchtstrijdkrachten de komende jaren in wendbaarheid van de wapensystemen, versterking van het operationeel niveau en het verkrijgen van informatiedominantie. “Want dat maakt je sneller, sterker en beter”, geeft Tonny aan. “Met de juiste kennis kunnen we sneller besluiten nemen en acteren. Daarvoor moeten we dus ook sneller informatie vergaren, analyseren, verrijken en delen.”
Keuze of noodzaak
Informatiedominantie heeft prioriteit, zegt Tonny. ‘De conflicten van deze tijd zijn divers, minder voorspelbaar dan in het verleden en steeds complexer van aard: de klassieke conflicten tussen landen of staten zijn nauwelijks meer aan de orde. Veel meer groeperingen vechten mee. Daarnaast komen conflicten steeds dichterbij, denk aan de situatie aan de oostgrens van Europa, het Midden-Oosten, de vluchtelingenproblematiek in Noord-Afrika en de aanslagen in Europa. Waar Nederlandse militairen de afgelopen decennia vooral zijn ingezet tijdens ‘wars of choice’ – uit keuze – moeten we weer rekening gaan houden met ‘wars of necessity' – uit noodzaak. Bovendien worden hedendaagse en toekomstige conflicten niet alleen op land, zee en in de lucht, maar ook in het cyberdomein uitgevochten.’
Voorspellend vermogen
Een van de bouwstenen in de transformatie naar een 5e generatie luchtmacht en informatiedominantie is de inzet van big data. Tonny: “We gaan het komende anderhalf jaar onderzoeken hoe wij dat kunnen inzetten voor verschillende vraagstukken.” Zijn team start eind 2017. “Mijn cell-genoten, zoals de medewerkers zichzelf noemen, zijn stuk voor stuk intrinsiek gemotiveerde, zeer intelligente mensen, zowel militair als burger, die hun hersens gaan kraken op big data-vraagstukken.” Het team is divers: wiskundigen, gevechtsleiders, verkeersleiders, radaranalisten, natuurkundigen, psychologen, meteorologen, bedrijfskundigen, logistiekelingen en techneuten.
Interne en externe data koppelen
De Data Science Cell gaat gestructureerde, semigestructureerd en ongestructureerde interne en externe – open source – data combineren. Dat is uniek, volgens Tonny. “De luchtmacht heeft ontzettend veel databases die niet aan elkaar zijn gekoppeld en waar de combinatie met open source niet mogelijk is. We willen de stap van ‘small’ naar ‘big data’ maken. De mogelijkheden lijken enorm.” Commandanten van alle vliegbases brengen de vraagstukken in, waar het team zich over gaat buigen. Tonny: “In eerste instantie richten we ons op bedrijfsvoeringvraagstukken. Hoe kunnen we processen verbeteren en effectiever maken? Met big data kunnen we die verschillende aspecten op elkaar leggen en tot verbetering komen.”
Fundament van data
Tonny verwacht dat de diversiteit in de samenstelling van de Data Science Cell een belangrijke succesfactor gaat worden. “Wat alle cell-genoten verenigt, is de passie voor data en air power. De luchtmacht hecht terecht van oudsher veel waarde aan ervaring, intuïtief en autoriteit van onze militairen en burgermedewerkers. Daar willen we een fundament van data science onder plaatsen. In het heetst van de strijd moet je uiteraard kunnen terugvallen op ‘operational art’. Toch wordt de luchtmacht steeds meer data-gedreven. Zonder data science ben je nu en in de toekomst kwetsbaar en minder op de top van je kunnen.”
Belangrijke omslag
Data-analisten die zich nu bij de luchtmacht aansluiten, maken van dichtbij een belangrijke omslag mee, geeft Tonny aan. “We gaan big data inzetten voor air power. Er is binnen onze organisatie geen ander team dat op dit moment over dezelfde mogelijkheden beschikt. Dat maakt dit project zo bijzonder. Met onze analisten en big data-oplossingen leveren we een directe bijdrage aan de inzetbaarheid van onze vliegtuigen en luchtmachters en daarmee aan de vrede, veiligheid en vrijheid van Nederland en onze bondgenoten.”
Tekst: Werken voor Nederland
Foto’s: open internetbronnen