09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2017

Leeswijzer

De Consolidated Catalina – In gebruik bij de Marine Luchtvaartdienst en civiele operators

De Catalina was – en is – in meerdere opzichten een bijzonder vliegtuig. Het was zowel voor, tijdens als na WO II in gebruik, was zowel een vliegboot als een amfibie en is tot op de dag van vandaag 1 van de meest gerenommeerde ‘watervliegtuigen’. Ruim 80 waren er in Nederlandse militaire dienst, waarvan de laatste in 1957 bij de MLD afzwaaide.
‘De Consolidated Catalina’ is een zeer lijvig boekwerk waarin auteur Nico Geldhof ogenschijnlijk alle details en verhalen over dit type naar boven heeft weten te halen. Het boek telt dan ook 17 (ongenummerde) hoofdstukken, ieder weer verdeeld in diverse paragrafen en een flinke lijst aan bijlagen. Het boek is ruim voorzien van fotomateriaal, echter, de bewerking ervan had anno 2017 nog wel wat beter gekund. Dat geldt ook voor de taal die hier en daar haperingen vertoont.
Blijft over een prachtig naslagwerk over een vermaard vliegtuigtype dat en belangrijke plek in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis verwierf.

‘De Consolidated Catalina – In gebruik bij de Marine Luchtvaartdienst en civiele operators’ met ISBN 9789081893688 is geschreven door Nico Geldhof en uitgegeven door Geromy Uitgeverij BV in Maarssen. De Hardback op formaat 21,5x 30,5cm telt 320 pagina’s en is voorzien van ruim 250 zwartwit foto’s en afbeeldingen, 11 in kleur en 9 pagina’s kleurenprofielen (van de hand van Luuk Boerman). Het boek kost €44,50 en is onder andere verkrijgbaar via de webshop van de uitgever. Kijk daarvoor en meer www.geromybv.nl.

“Zorg dat je d’r bij kwam!” – Het woordenboek der Koninklijke Marine van toen en nu

In het jaar dat de Marine Luchtvaartdienst zijn 100-jarig bestaan viert, nu eens een heel ander boek: over uitspraken bij het varende en dus ook deels vliegende krijgsmachtdeel. Voor dit boek verzamelde auteur en oud MLD’er Thom Rensing er zijn diensttijd ongeveer 1000!
Een leuk boekje, dat veel ‘oh ja’s’ zal oproepen. Niet alleen bij voormalig marine- of MLD-personeel maar ook iedereen daarbuiten. Want behoorlijk wat uitspraken zijn inmiddels Nederlands gemeengoed geworden en maken deel uit van onze taal. Rensing heeft alle termen keurig op alfabetische volgorde gerangschikt en besteedt in het laatste deel van het boek liefst 30 pagina’s alleen aan de MLD. En heerlijk boekje voor de (taal)liefhebbers.

‘“Zorg dat je d’r bij kwam!” – Het woordenboek der Koninklijke Marine van toen en nu’ met ISBN 9789086162666 is geschreven door Thom Rensing en uitgegeven door Lanasta in Emmen. De softback op formaat 17x24 cm telt 156 pagina’s en is voorzien van een kleurenomslag, 6 zwartwit foto’s en 43 zwartwit cartoons (van Joes Wanders). Het boek kost €12,95. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com.

Dat hadden ze niet voorspeld – wat weten we over het weer?

Het meest geliefde onderwerp om over te praten: het weer. Voer genoeg om een boek over te schrijven en dat deed voormalig luchtmachtmeteoroloog William Huizinga. ‘We spreken er dagelijks over, maar wie weet nu écht wat het weer is?’, staat in zijn boek. En dat is een lastige, want ‘niets is zo veranderlijk als het weer’. Hoewel we er allemaal van afhankelijk zijn, weten de meeste mensen er, vreemd genoeg, toch maar weinig vanaf. En dat is nu precies wat de weerman van RTL4 en Buienradar in dit boek doet; het uitleggen van de raadselachtige wereld van het weer. Ook toont hij de grootste misverstanden die erover bestaan.
Dat hadden ze niet voorspeld is een makkelijk leesbaar boek dat rijk geïllustreerd is en waarbij er zelfs nog een enkel luchtmachtvliegtuig en -helikopter voorbij komen. Hij beschrijft zelfs een meteovlucht met een Alouette.

Dat hadden ze niet voorspeld – wat weten we over het weer?’ met is ISBN: 9789045211282 is geschreven door William Huizinga en uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V. De hardback op formaat 17x24 cm telt 144 pagina’s en is voorzien van 100’en kleurenfoto’s en –afbeeldingen. Het boek kost € 19,99. Kijk voor meer informatie op www.karakteruitgevers.nl.