04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2017

In-Formatie

In Memoriam

Op donderdag 9 november overleed eerste luitenant Marcel Schrijvers. Hij was officier toegevoegd bij de afdeling PANS–OPS van het 711 squadron op het AOCS Nieuw Milligen. Schrijvers is 47 jaar geworden.

x

Commando-overdracht

Luitenant-kolonel Leo van Bruggen droeg op 18 november het commando van het Nederlandse Opleidingsdetachement van de Euro NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) over aan ranggenoot Filip Lindeman.
De ENJJPT is een multinationaal trainingsprogramma voor militaire vliegers in opleiding op Sheppard Air Force Base in Texas. Nederlandse leerling-vliegers die hier worden opgeleid gaan na het behalen van hun wing door naar de F-16 opleiding in Tucson, Arizona. Sinds een paar jaar kunnen leerling-vliegers na het afronden van de eerste ENJJPT-fase op de T-6 doorstromen naar het Naval Air Station Corpus Christi in Texas. Daar behalen ze hun wings op de 2-motorige T-44 in voorbereiding op een functie als transportvlieger. Foto: ENJJPT

x

Veel financieel nieuws deze maand. U vindt de berichten verdeeld over deze rubriek.

Nabetaling voor deel mensen met AOW-gatcompensatie

Een deel van het personeel met recht op de AOW-gatcompensatie heeft ook recht op een nabetaling. Ook betaalt Defensie aan alle oud-medewerkers die zich al in het AOW-gat bevinden of die de AOW-leeftijd inmiddels hebben bereikt, rente over de (extra) nabetaling. Dit maakte Defensie op 3 november bekend.
Omdat het tijd kost om de totale AOW-gatcompensatie vast te stellen en uit te betalen, heeft een deel van de rechthebbenden (nog) niet de volledige compensatie ontvangen. Deze groep rechthebbenden heeft recht op een nabetaling. Bij het uitbetalen daarvan is voorrang gegeven aan de groep uitkeringsgerechtigden die vanaf 1 juli 2016 te maken heeft met het AOW-gat. Het ABP probeert vanaf december dit jaar de nabetalingen automatisch vast te stellen en te doen. Meer informatie over de uitbetaling vindt u in het document ‘Veelgestelde vragen AOW-gat’ op intranet.

  • Zie punt 15 voor informatie over de nabetaling.
  • Zie punt 16 voor informatie over het krijgen van rente over de (extra) nabetaling.
  • Zie punt 17 voor de pensioenelementen die onder de ‘gerechtvaardigde aanspraak’ vallen.
x

Safety-dag CLSK

Bedrijfsveiligheidsmedewerkers van het CLSK zijn op 1 november bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsveiligheid. “Het voorkomen van een onveilige situatie, incident of ongeval zorgt ervoor dat onze mensen weer veilig thuiskomen”, zei PC-LSK generaal-majoor Mario Verbeek die de Safety-dag CLSK opende, “en dat we onze slagkracht op orde houden.”
Na het openingswoord reikte de PC-LSK aan majoor Leonie Boskeljon-Horst de Safety Award uit. Zij zette de afgelopen jaren als vliegerpsycholoog haar expertise onvoorwaardelijk in voor het verbeteren van de vliegveiligheidscultuur. Door het organiseren van goede voorlichting, het uitvoeren van supervisie en het verzorgen van de juiste opleiding en training heeft Boskeljon-Horst het bewustwordingsproces rond veilig werken op een continue wijze gestimuleerd en daarmee verbeterd.

Het programma op vliegbasis Eindhoven bestond verder uit een lezing van Geert Hulshof over het Safety Management Systeem (SMS) en kolonel De Rooij informeerde de bedrijfsveiligheidscollega's over de laatste stand van zaken met betrekking tot de bedrijfsveiligheid binnen Defensie. Daarna lichtte hij de verschillende bouwstenen van het SMS toe, aan de hand van de crash van een B-52 op Fairchild Air Force Base in 1994. Die was voornamelijk te wijten aan persoonlijkheid en gedrag van 1 vlieger en inadequate reacties van zijn superieuren. Boskeljon-Horst, tenslotte, gaf een presentatie over ‘just culture’ en human factors. Aan het einde van de Safety-dag konden de aanwezigen vragen stellen aan een panel van deskundigen. Dat bestond uit de sprekers van de dag en daarbij kolonel Jan-Paul Apon (Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit) en dr. Hans Heerkens van de Universiteit Twente. Foto: John van Benten

x

Informatie over nieuwe arbeidsvoorwaarden

Als de bonden akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat en er is op 24 november daadwerkelijk een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord, dan heeft dit gevolgen voor iedereen. Vooruitlopend op de bijeenkomsten heeft Defensie in november het personeel gewezen op onderdelen uit het akkoord die nu al van belang kunnen zijn.
De informatiesessies van Hoofddirecteur Personeel schout-bij-nacht Peter Reesink en het Dienstencentrum Human Resources zijn in eerste instantie gericht op de leiding en de P&O’ers van de Defensieonderdelen. Bij een definitief arbeidsvoorwaardenakkoord komen er, in overleg met de Defensieonderdelen, informatiebijeenkomsten voor alle medewerkers.
Er zijn afspraken gemaakt over het salaris. De loonsverhoging van 2,5% per 1 januari 2017 en de eenmalige uitkering van 1% worden beiden uitbetaald met het salaris van december 2017. De loonsverhoging van 1,5% per 1 januari 2018 en de eenmalige uitkering van 0,5% worden in januari 2018 met het salaris uitbetaald. De opbouw van de structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,2% start ook in januari 2018.
Het personeel wordt aangeraden om nog even te wachten met de aanschaf van een fiets en/of een computer/tablet. In het onderhandelingsresultaat staat de uitbreiding van het ‘Cafetariamodel’ Defensie. Vanaf 1 januari 2018 is het mogelijk een fiets en/of een computer/tablet voor eigen gebruik aan te schaffen met belastingvoordeel. Aangeraden wordt om tot dan te wachten met de aankoop. Het maximale bedrag waarover belastingvoordeel is te ontvangen is 750 euro. Medewerkers kunnen 1 keer per 3 jaar gebruikmaken van de regeling.

Meer informatie? Bijvoorbeeld over de salarisafspraken? Ga dan naar de startpagina arbeidsvoorwaarden op intranet.

x

Staatssecretaris bezoekt helikoptercommando

Staatssecretaris Barbara Visser maakte op 9 november voor het eerst kennis met de krijgsmacht. Ze bezocht het Defensie Helikopter Commando (DHC) op Vliegbasis Gilze-Rijen. De bewindsvrouw arriveerde per NH90 en werd welkom geheten door de Commandant DHC, commandeur Gerhard Polet.
Na een briefing over de taken van het DHC ging de bewindsvrouw naar 1 van de hangaars. Daar stond naast het vliegende ook het rijdende materieel waarmee het DHC werkt. Door gesprekken met vliegers, loadmasters, chauffeurs en het brandweerpersoneel kreeg zij inzicht in de beschikbaarheid van de middelen. Aansluitend sprak Visser met militairen en hun burgercollega’s van diverse andere vakgebieden. Foto’s: sergeant-majoor Eva Klijn

x

Download informatiekaart ongewenst gedrag

Wie ongewenst gedrag ondervindt of ziet dat een collega zich daaraan schuldig maakt, moet daar wat van zeggen. Voor wie niet weet hoe het bespreekbaar te maken en/of te melden, is er nu een handig hulpmiddel beschikbaar: de informatiekaart ongewenst gedrag.
De Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) heeft in samenwerking met de Coördinatoren Vertrouwenspersonen (CVP) 7 kaarten op intranet gezet waarop staat hoe te handelen. BS, CLAS, CLSK, CZSK, DOSCO, DMO en KMar hebben allemaal een eigen kaart, omdat de contactpersonen per organisatie verschillen. De kaart is bestemd voor alle medewerkers. Er staat ook beknopt informatie op voor leidinggevenden. De kaart draagt bij aan het bespreekbaar maken en het eventueel melden van ongewenst gedrag. De informatiekaarten staan op intranet.

x

Integriteit en gedragscode Defensie

Wie bij Defensie werkt, heeft een voorbeeldfunctie; ongeacht of iemand militair of burgermedewerker is. Immers, militairen werken in het hoogste geweldspectrum, onder crisisomstandigheden waarin belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Intern moeten zij op elkaar kunnen vertrouwen, maar ook de burgers moeten op hen kunnen vertrouwen. Dat betekent dat Defensiemedewerkers integer moeten handelen: betrouwbaar, eerlijk en fatsoenlijk. Wie bij Defensie werkt, gaat op een integere manier met een ander om.
De Gedragscode Defensie vormt de basis van wat bij Defensie onder integriteit wordt verstaan: respectvol met elkaar (en anderen) omgaan, rekeninghoudend met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen. De huidige gedragscode werd in april 2007 door toenmalig Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn bekendgemaakt en geldt nog altijd. De wereld en Defensie zijn in 10 jaar veranderd. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuwe gedragscode. Tot die er is, geldt de code uit 2007. De Gedragscode 2007 bestaat uit 5 basisregels. U vindt ze op intranet.

x

Rekentools voor keuze oude/nieuwe diensteinderegeling

Defensie biedt militairen die binnen het overgangsrecht vallen 3 rekentools. Hiermee kunnen ze de (financiële) gevolgen berekenen van hun keuze voor de oude (oDER) of de nieuwe (nDER) diensteinderegeling. Deze keuzemogelijkheid volgt uit het onderhandelaarsresultaat arbeidsvoorwaarden van 12 oktober 2017. Iemands situatie wordt binnen de tools zo dicht mogelijk benaderd, maar is niet exact afgestemd op een specifieke, individuele situatie. Wilt u er meer over lezen, kijk dan op intranet.

x

Defensie doet grote aankopen en breidt eenheden uit

Defensie werkt met voorrang diverse knelpunten weg. Dat maakte minister Ank Bijleveld-Schouten op 17 november bekend. Het zijn de eerste extra Defensie-uitgaven van het nieuwe kabinet. Volgens de minister kan Defensie weer vooruit kijken: “De wereld om ons heen vraagt om een sterke krijgsmacht. Dat besef is overal doorgedrongen en daarom wordt deze kabinetsperiode € 5 miljard uitgetrokken om de krijgsmacht te versterken.”
Bijleveld wil het geld direct inzetten om missies beter te ondersteunen en zo langer vol te kunnen houden: “Door de plannen nu naar de Tweede Kamer te sturen, kunnen wij ze volgende week bij de begrotingsbehandeling bespreken. Direct daarna starten we met de voorbereiding en uitvoering.”

Voor de luchtmacht is onder andere het volgende van belang:
De bevoorradingscapaciteit is een van de knelpunten. Door de inhuur van onder meer strategisch luchttransport, lost minister Bijleveld dit op. Onder andere het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando kan extra personeel verwelkomen. De vliegers krijgen extra training en vlieguren, zodat de beschikbaarheid en geoefendheid van bemanningen toeneemt. Bij de luchtmacht komen meer instructeurs en opleidingsplaatsen.
Ook de EOD kan rekenen op een uitbreiding en de MIVD krijgt meer inlichtingen- en waarnemingsmiddelen. Ook de analysecapaciteit van de dienst wordt uitgebreid. Dat betekent de versnelde aankoop van 4 onbemande verkenningsvliegtuigen, de Medium Altitude Long Endurance (MALE) UAV’s. Hiermee kan de krijgsmacht beter en veiliger optreden en missies langer volhouden.
Minister Bijleveld zet in de Defensienota die in het eerste kwartaal van 2018 verschijnt, de toekomstvisie voor de krijgsmacht verder uiteen. Hierin staat ook hoe het resterende geld wordt besteed aan materieel en personeel. Foto boven: sergeant Jan Dijkstra, foto onder: General Atomics

x

Tienklapper voor Schietteam Vliegbasis Woensdrecht

Het schietteam van Main Support Base Vliegbasis Woensdrecht heeft een bijzondere traditie voortgezet. Voor de 10de keer won het de KLu-onderdeelswisseltrofee, het ‘Zilveren Geweer’, tijdens het CLSK Kampioenschap Schieten met Colt en Glock.
Het Zilveren Geweer is sinds 1955 de onderdeelswisseltrofee voor KLu-schietteams. Traditioneel gaat die naar het luchtmachtonderdeel dat het beste presteert tijdens het Nederlands Militair Kampioenschap. Sinds een aantal jaar wordt het sierwapen echter uitgereikt tijdens het CLSK-kampioenschap, dat tevens meetelt voor de jaarlijkse sport-onderdeelscompetitie. Het team van Woensdrecht eindigde voor het 10de opeenvolgende jaar en daarmee de 30ste keer in de geschiedenis, als hoogste in het klassement van de KLu-onderdelen.
Tijdens het kampioenschap op Vliegbasis Volkel op 15 november, werd er door het Woensdrechtse schietteam wederom stevig gescoord. Maar liefst 4 van hun 5 geweerschutters (Colt) haalden de finale. Eerste luitenant Jaap van der Laan behaalde daarbij de 1ste plaats en kapitein Sander von Piekartz (beiden LCW) werd 2de. Bij het klassement pistoolschieten (Glock) stonden alle 3 de Woensdrechtse pistoolschutters in de finale, met een 1ste plaats voor sergeant 1 Martijn de Vries (LCW) en de 2de voor adjudant Johan Havelaar (KMSL). Door deze resultaten was dus ook de onderdeelsbeker schieten voor Woensdrecht. Foto: Schietteam Main Support Base Vliegbasis Woensdrecht