08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2017

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik werk als ingenieur bij het ingenieursbureau Proficiënt Projectbegeleiding in Lisse. Momenteel ben ik gedetacheerd bij de afdeling Tijdelijke Verkeersvoorzieningen van het Materiaalbureau van de gemeente Amsterdam. Dat maakt alternatieve verkeersplannen voor wegopbrekingen en grote evenementen, zodat het verkeer in de hoofdstad gewoon kan doorrijden. Uitdagend werk. Ik leer snel schakelen en te plannen.”

Terug naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker nog, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Martijn Mol | 32 jaar
Korporaal 1 | vredesbewaker vliegbasis Gilze-Rijen
Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Louis Meulstee

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Hij beschikt over vaardigheden die binnen de luchtmacht niet altijd aanwezig zijn. Denk aan een arts, een leraar. En een reservist is snel beschikbaar voor werk.”

Terug naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Tussen 2010 en 2012 volgde ik aan de Koninklijke Militaire School in Weert de opleiding tot onderofficier, daarna de vaktechnische opleiding Infanterie in Amersfoort. Door de bezuinigingen eindigde mijn militaire carrière vroegtijdig. Later kreeg ik heimwee naar Defensie. Ik miste de saamhorigheid, de kameraadschap en het vertrouwen in elkaar. Je gaat sámen de poort uit en komt sámen terug. In de civiele wereld staat het winstoogmerk voorop. Daar lijdt de samenwerking soms onder wat ik jammer vind. Ik help mensen graag verder. In 2015 meldde ik me via werkenbijdefensie.nl aan als reservist bij de landmacht. Toen ik niet vond wat ik wilde, kwam ik bij de luchtmacht terecht.”

Terug naar boven

Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?

“Communicatievaardigheden. In Amsterdam leer ik met mensen omgaan en ze inschatten. De mensenkennis die ik daarbij opdoe, komt me in de luchtmacht goed van pas.”

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Ik ben bewaker op plekken waar de luchtmacht dat wil, bijvoorbeeld bij de hoofdpoort van een basis. Een bewaker kan ook bij een interventieteam geplaatst worden dat na een alarm in actie komt. Hij heeft veel verantwoordelijkheid; maakt deel uit van een verdedigingslinie waar een kwaadwillende doorheen moet om binnen te komen. Ook fungeer ik tijdens oefeningen vrijwillig als ‘vijand’. Lekker klappen ontvangen.”

Terug naar boven

Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist?

“Bij Defensie leer ik knopen doorhakken en positief-kritische vragen stellen. Waarom dit? Wanneer gebeurt dat? Zo leer je doorpakken, wat in mijn huidige baan goed bruikbaar is.”
 

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Ja, ik heb nog nooit beroepsmilitairen meegemaakt die zich negatief over reservisten uitlieten. Ze zijn eerder nieuwsgierig, bijvoorbeeld naar de manier waarop ik mijn burger- en militaire werk combineer. Het verschil tussen de beroepsmilitair van de luchtmacht en de reservist is klein. Ik voel me bijna ‘beroeps’.”

Terug naar boven

Hoe zie je je toekomst als reservist?

“Eind november hoop ik bij de Groep Luchtmacht Reserve aan een opleiding tot instructeur te beginnen. Uit mijn tijd bij de landmacht heb ik ervaring met deze functie. Mensen wat leren ligt me. En ik wil me verder ontwikkelen en nog beter leren communiceren. Beroepsmilitair worden? Ik houd van mijn werk in de burgermaatschappij, maar Defensie is ook een beetje mijn wereld. Geen idee of het er ooit van komt. De toekomst ligt nooit vast.”

Terug naar boven