13

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2017

Journaal

Operationele Gezondheidszorg traint in Duitsland

De Operationele Gezondheidszorg (OGZ) CLSK nam van 4 tot 22 september deel aan de medische NAVO-oefening Vigorous Warrior 2017 in Duitsland. Dit geldt als de grootste medische oefening binnen de NAVO met een deelname van 28 landen en 900 man medisch personeel. Het doel van deze oefening was het beoefenen van de interoperabiliteit van medische support systemen in NAVO verband.

De verantwoordelijkheid van de oefening viel onder het Centre of Excellence for Militairy Medicine (Boedapest, Hongarije) en de centrale Sanitätsdienst van de Bundeswehr (Duitsland). De OGZ, onderdeel van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg, was met 30 personen present, onder leiding van luitenant-kolonel vliegerarts/Medical Director Ralph Vermeltfoort en teamleider majoor Sven Jägers.

Voor de OGZ betekende dit het opleiden en trainen van medisch personeel in Fixed Wing (vliegtuig) aeromedevac en in de Casualty Staging Unit (CSU) waar gewonden een eerste behandeling krijgen. Daarnaast werd er medisch personeel van de Belgische luchtmacht getraind in het kader van het bilaterale samenwerkingsverband. Tijdens deze oefening vond voor het eerst binnen de OGZ, een E-Fast opleiding (een echo-cursus) plaats. Het CSU-personeel is opgeleid en getraind om met behulp van echoapparatuur adequaat en gedegen onderzoek te kunnen uitvoeren bij patiënten. Het uiteindelijke doel van de CSU is om patiënten te screenen en medisch voor te bereiden op strategisch of tactisch medisch luchttransport.

De taken van de OGZ bestaan primair uit het leveren van Aeromedical Evacuation (AE, gewondenluchttransport), Role l en CSU-capaciteit en het leveren van operationele vliegmedische expertise. CLSK heeft binnen Defensie de verantwoordelijkheid op het gebied van (strategische) Aeromedical Evacuation. Dat bracht de OGZ nog tijdens de oefening in praktijk met een onverwachte inzet naar de Cariben na orkaan Irma. Foto’s: Via OGZ

streep

Gezocht: Friese vliegers en aircrews

Onder de titel ‘Friezen onder de paraplu van de Militaire Luchtvaart’ zijn 2 luchtvaartliefhebbers uit de noordelijke provincie bezig met het samenstellen van een boek over in Friesland geboren vliegers en vliegtuigbemanningsleden in dienst van de militaire luchtvaart. Dat begrip wordt ruim genomen, want auteurs Hille Oppedijk en Rob Breur zijn op zoek naar een ieder in dienst van uiteraard de KLu, maar ook de voormalige Militaire Luchtvaart, ML-KNIL, RAF, FAA en MLD.

Het gaat om vliegers en aircrews op zowel vastvleugelige types, als helikopters. Alle verhalen, stukjes en foto’s zijn welkom. Actief dienenden die willen meewerken, kunnen dit ook doen met alleen hun voornaam of tactical. De auteurs zijn onder ander op zoek naar de verhalen van Player, Jogger en Pentax.
Belangstellenden kunnen zich in eerste instantie via e-mail melden bij Oppedijk via hilleoppedijk@hotmail.com en/of Breur via info@militaireluchtvaartnederland.nl.

streep

Zonnepanelen op Eindhoven

Een deel van de voormalige zweefvliegstrip op Vliegbasis Eindhoven wordt vol gezet met zonnepanelen. Op 11 oktober ondertekenden de vliegbasis, de gemeente Eindhoven en regionale Coöperatie Zonnepark Welschap daarover een samenwerkingsovereenkomst.

Op het zuidoostelijke deel van de voormalige zweefvliegstrip is 2,5 hectare bestemd voor het zonnepark. Daar kunnen circa 8.000 zonnepanelen worden geplaatst, die elektriciteit maken voor meer dan 500 huishoudens. Degenen die binnen de zogenoemde ‘postcoderoos’ wonen, kunnen deelnemen aan dit project. De postcoderoosregeling is onderdeel van het Nationaal Energieakkoord (2013) en maakt het economisch aantrekkelijk om, in plaats van op het eigen dak, op een locatie in de buurt duurzame elektriciteit op te wekken voor eigen gebruik.

Vliegbasis Eindhoven startte eind 2015 een onderzoek naar een duurzame bestemming voor de voormalige zweefvliegstrip. Het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en regionale energiecoöperaties onderzochten of het technisch, economisch en organisatorisch haalbaar is om er een zonnepark te bouwen. De verwachting is dat in 2018 zonne-energie kan worden opgewekt. Foto: KLu 

streep

Russen in Benelux-luchtruim

De Russische Federatie voerde op 12 en 13 oktober een ongewapende, militaire Open Skies observatievlucht uit boven de Benelux en Duitsland. Het Open Skies Verdrag (OSV) geeft de deelnemende partijen onder strikte voorwaarden mogelijkheden militaire vluchten uit te voeren in elkaars luchtruim om het grondgebied te observeren.

Een Antonov An-30-B Open Skies toestel van de Russische luchtmacht landde op 9 oktober op het Brusselse militaire vliegveld Melsbroek om de vlucht voor te bereiden. De Russen dienden het vluchtplan in, dat daarna werd geaccordeerd. Vanaf de landing in België tot het met het definitieve vertrek uit het luchtruim van de Benelux op 14 oktober, vormde het BENELUX Arms Control Agency (BACA) het aanspreekpunt voor de Russische bemanning. Een Belgische Air Traffic Controller begeleidde op 12 oktober de vlucht over Nederlands grondgebied.
Het Open Skies Verdrag is in 1992 ondertekend. Momenteel doen er 34 landen aan mee. Het verdrag heeft als doel het onderlinge vertrouwen en de transparantie van de deelnemende landen te vergroten. De Benelux-landen zijn gezamenlijk één partij van het Open Skies Verdrag.

streep

Innovatieve vogelradars voor vliegbases

Onder toeziend oog van Bureau Natuur van het CLSK tekende directeur Projecten van DMO commandeur Brummelaar op 20 oktober een contract met Robin Radar voor 6 innovatieve vogelradars. Die worden geplaatst op de vliegbases Eindhoven, Gilze-Rijen, De Kooy, Leeuwarden, Volkel en Woensdrecht.

Doordat de vogelradars onderscheid kunnen maken tussen vogels, vliegtuigen en voertuigen, voorziet het systeem meerdere gebruikers van informatie. De beelden komen via tablets real-time bij de voertuigen van de vogelwacht en in de toren van de verkeersleiding binnen. De vogelwacht verjaagt de vogels en adviseert de verkeersleiding. Bijzonder is dat de verkeersleiding ze ook als grondradar kan inzetten. Zo ondersteunt het apparaat ook de afhandeling van het grondverkeer op en rond het landingsterrein. Het voorkomt botsingen op de start- en landingsbanen en vergroot de ‘situational awareness’, het overzicht, vooral bij slecht-zicht omstandigheden.

Het Bureau Natuur van de Staf CLSK krijgt toegang tot de data voor analyse, monitoring en rapportages van de vogelsituatie. Het CLSK besteedt al jarenlang veel aandacht aan het voorkomen van vogelaanvaringen, zowel en-route als op de vliegbases. In 2012 is op vliegbasis Eindhoven gestart met een proefomgeving in samenwerking met Robin Radar, die leidde tot dit unieke radarsysteem.

streep

Nederlandse F-16’s verkocht aan Jordanië

Vanaf vliegbasis Volkel vertrokken op 25 oktober 6 voormalig Nederlandse F-16’s naar Jordanië. De toestellen gingen met Jordaanse vliegers richting hun nieuwe thuisbasis Al-Azraq. De toestellen moesten tijdens eerdere bezuinigingsrondes op Defensie buiten dienst gesteld worden, onder andere door het opheffen van het 311 Squadron.

De jachtvliegtuigen en de Jordaanse vliegers en technici zijn de afgelopen weken voorbereid op de overdracht. Ook hebben de toestellen een software-aanpassing gekregen om aan de wensen van de Jordaanse luchtmacht te voldoen. In totaal zijn 15 F-16’s verkocht aan de Royal Jordanian Air Force. In de komende weken worden de overige F-16’s overgedragen. Foto: KLu

streep

Erepenning voor generaal-majoor b.d. Hennie Melker

Generaal-majoor bd Henny Melker ontving op 2 november de Erepenning Koninklijke Luchtmacht uit handen van C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt. Melker was van september 2007 tot afgelopen maand voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting ‘Het Van Weerden Poelmanfonds’.
Zijn voorzitterschap kenmerkte zich door innemendheid en integriteit, met oog voor zowel de cliënt als de belangen van de Koninklijke Luchtmacht en het Fonds. Op zowel het niveau van commandanten, hulpverleners en veteranen was Henny Melker de afgelopen jaren in belangrijke mate het gezicht van het fonds. Hij was duidelijk een voorzitter met visie, die oog heeft voor de ‘geest van de tijd’. Een voorbeeld daarvan is het beschrijven van het Beleidsplan 2017-2020. Melker is er in geslaagd om het vermogen van het Fonds op een dusdanige manier onder te brengen dat voorlopig het financieel voortbestaan van het fonds zeker is gesteld. Foto’s: KLu