10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2017

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Al 29 jaar werk ik bij Thermae 2000 in Valkenburg aan de Geul. Sinds 13 jaar deel ik als roosterplanner personeel in voor de afdelingen Thermen en Skin and Body Care. Het gaat om masseurs, personeel voor onder andere aquafit-lessen en toezichthouders. Mijn baan bestaat vooral uit puzzelen en daarbij probeer ik het zowel gasten als personeel naar de zin te maken. Echt Limburgse gastvrijheid.”

Terug naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker nog, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Yvonne van der Heeft | 55 jaar

Eerste luitenant | officier toegevoegd staf GLR

Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Louis Meulstee

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Hij vangt piekbelasting bij onderdelen op en is op afroep beschikbaar. De luchtmacht klopt nooit tevergeefs bij een reservist aan. De GLR heeft ook veel kennis in huis. De één is chauffeur, de andere drogist, weer een ander jurist.”

Terug naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Van 1980 tot 1986 was ik Kort Verband Vrijwilliger bij de luchtmacht. Als inlichtingenofficier had ik Oost-Duitsland, Polen en Tsjechoslowakije in mijn portefeuille. In 2006 kreeg ik de vraag of ik weer wat voor Defensie wilde doen. Prima, ‘het uniform’ trok me nog steeds, evenals de onderlinge samenwerking en de mentaliteit. Ook valt een reservistenfunctie goed te combineren met mijn gezin en werk.”

Terug naar boven

Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?

“Bij een commercieel bedrijf als Thermae draait het om cijfers. Bij de luchtmacht is het meer ‘regel het maar’. Als ik commercieel redeneer, denk ik dat sommige rekeningen lager kunnen.”

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Ik ben officier toegevoegd bij de Groep Luchtmacht Reserve. Zeg maar office manager. Ik regel vergaderruimte, notuleer bij vergaderingen, organiseer evenementen. Even Yvonne bellen… Ook ben ik speaker bij evenementen, vertrouwenspersoon van de GLR en plaatsvervangend Commandant Vaandelwacht. De leiding geeft me veel vertrouwen.”

Terug naar boven

Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist?

“Bij Defensie leer je aanpakken, om te gaan met veranderingen en niet altijd volgens de 9 tot 5 mentaliteit te werken. Ook leer je problemen oplossen. Dat kan ik bij Thermae allemaal goed gebruiken.”

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Absoluut. De luchtmacht verwacht van hem of haar hetzelfde als van een beroepsmilitair. Sommigen merken niet eens dat ik reservist ben. ‘Beroeps’ en reservist lijken naadloos in elkaar over te gaan.”

Terug naar boven

Hoe zie je je toekomst als reservist?

“Ik heb nog 5 jaar te gaan, maar hoop op langer. Dan haal ik het officierskruis voor 40 jaar dienst. Of ik beroepsmilitair had willen zijn? Nou… ik heb teveel verhuizingen en teveel gestrande huwelijken gezien. Het is prima zo. Als ik mijn leven over zou mogen doen, pak ik het op dezelfde manier aan.”

Terug naar boven