Ebay levert pareltje uit luchtmachthistorie op
Urenlang kun je verkoopsites als Ebay en Marktplaats afstruinen. Herstel, dagenlang! Tussen de miljoenen aangeboden spulletjes zit zo af en toe een waar pareltje. De advertentie waarop het Mediacentrum Defensie stuitte, had alle schijn van zo’n juweel. Een verkoper uit Amerika bood 18 ‘oud-uitziende’ dia’s aan. Een defensiecollega kocht ze. ‘Bernhard’ is alle informatie die op het doosje te lezen is. Zou het hier gaan om prins Bernhard? En wie staan er nog meer op de foto’s? De Vliegende Hollander duikt samen met het NIMH de archieven in, om een stukje geschiedenis te ontrafelen.
Met een stap over de drempel van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) kun je eeuwen teruggaan in de tijd. Hier ligt het vaderlandse militair verleden opgeslagen in archiefkasten vol boeken, dossiers, foto’s en knipsels. Luchtmachthistoricus Erwin van Loo vindt hiertussen perfect zijn weg, maar wil de ‘Bernhard-dia’s’ eerst op de lichtbak bekijken. “Van zo’n klein venstertje is het haast niet te zeggen, maar ik vermoed dat de foto’s zijn gemaakt bij een Amerikaanse eenheid.” Als het licht door de dia’s schijnt, krijgen we met behulp van een vergrootglas pas echt een heldere kijk. Sjieke oldtimers, heren in luchtmachtuniformen en een erewacht met witte helmen op het hoofd om prins Bernhard te ontvangen. Van Loo: “Dit is niet Amerika, dit is bij een van de Groepen Geleide Wapens in Duitsland.”
Pas op de lichtbak is goed te zien wat er op de dia's staat.
Knipsels
Behalve een ‘datum’ staat ‘H.F. Zeylemaker’ gekrabbeld op 1 van de dia’s. “Dat zijn aanknooppunten”, stelt Van Loo. Hij beent naar de studiezaal van het NIMH, waar personeelsdossiers liggen opgeslagen. De vliegerloopbaanboeken in bruine, kartonnen mapjes bevatten soms slechts een paar pagina’s, terwijl anderen met een koordje bij elkaar zijn gebonden om het dikke pak papier bij elkaar te houden. “Hierin staat nooit iemands hele carrière, maar je vindt er wel knipsels. Je kunt terugvinden wat voor vlieger iemand was en soms kom ik oude artikelen uit de Vliegende Hollander tegen.”
Het mapje van Herman Frans Zeijlemaker – met een ‘ij’ – geeft ons meer inzicht in de herkomst van de dia’s én in zijn leven. ‘Later bij GGW overgeplaatst’ staat er naast zijn carrièreomschrijving met potlood gekrabbeld. Van Loo trekt een aantal boeken uit de kast en zoekt naar Zeijlemaker in de namenregisters. GGW-naslagwerk ‘Blazing Skies’ leert ons dat hij diende als commandant van de eerste Nederlandse Groep Geleide Wapens. ‘Hij was in 1959 in Fort Bliss opgeleid en kwam via het Kamp Holterhoek in januari 1960 naar Handorf’, zo leest het fotobijschrift van de commando-overdracht.
Historicus Van Loo buigt zich over de dia’s.