06

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2017

Studentenbaan bij Defensie

Defensity College: ‘Nuttig voor mijn werkervaring’

Als student Ingeborg Dijkstra (23) via een maatje bij de Delftse roeivereniging Laga hoort van een bijbaantje bij Defensie, hoeft ze niet lang na te denken. “Ik hou wel van een uitdaging. Dus dacht ik: Ik probeer het gewoon. Kan ongetwijfeld nuttig zijn voor mijn werkervaring.” 

En dus meldt student Strategic Product Design Ingeborg zich aan bij Defensity College, een nieuw programma dat jonge, slimme studenten een bijbaan biedt op de werkvloer bij Defensie. 1 dag in de week. Betaald. En als militair. Na het met succes doorlopen van de Algemene Militaire Opleiding Reservisten (AMO-R), meldt ze zich nu wekelijks op de vliegbasis Eindhoven, waar ze meewerkt aan een innovatieproject gericht op de groei van het vliegveld in relatie tot de omgeving.

Werkplek Eindhoven met projectbegeleider majoor Marcel de Pee.

Nuttig

In haar studie productontwerp richt Ingeborg zich vooral op de businesskant. Analyse van het bedrijf: wat zijn de sterke en zwakke kanten, waar zitten de gaten in de markt, hoe zet ik een product weg? Niet direct een studie waarbij je aan Defensie denkt, toch? “Nee klopt. Ik wist ook vrij weinig van Defensie. Totdat die kennis bij de roeiclub me dus attendeerde op Defensity College. Dat leek me voor mijn werkervaring best nuttig en daarnaast hou ik wel van een sportieve uitdaging. Gewoon proberen, dacht ik.”

De AMO-klas op weg naar het belangrijkste moment: de diploma-uitreiking. Foto’s: Louis Meulstee

Fotomodel

Bivak in slecht weer, rondrennen met volle bepakking, sjouwen met een OPS-vest en wapen, ook voor wedstrijdroeister Ingeborg blijkt de AMO-R af en toe ‘best pittig’. “Maar gelukkig zag je al snel teamvorming ontstaan, waarbij we elkaar er doorheen sleepten. Ook in mijn studie heb ik echt leren werken in teams, de kracht daarvan kun je niet onderschatten. Daarnaast hadden we een leuke groep, ondanks de zeer verschillende achtergronden. Ja, ik heb tijdens die opleiding een mooie tijd gehad. Het voldeed helemaal aan mijn verwachtingen.”

Heeft ze nog baat gehad bij haar verleden als fotomodel? “Haha, hoe weet jij dat nou? Maar het klopt, op jonge leeftijd heb ik een korte periode fotoshoots gedaan. Laten we het erop houden dat als je als model 8 uur in een ijskoude fabriekshal staat te poseren, maar vooral te wachten. Dan helpt dat bij het accepteren van de wachttijden bij Defensie!”

Studieplek Delft en werkplek – en inmiddels ook afstudeerlocatie – Eindhoven.

Heel vet

Inmiddels is ze druk doende haar weg te vinden op de vliegbasis Eindhoven. “Ik ben al een keertje een dag meegereden met de vogelwacht, die zorgt dat de vogels geen gevaar vormen voor het vliegverkeer. Ideaal om de lay out van het veld te leren kennen. Ook heb ik al een kijkje genomen in de verkeerstoren. Erg interessant allemaal. Ik hoop hier relevante werkervaring op te doen. En wellicht zou Defensie ook een toekomstig werkgever kunnen worden, je weet maar nooit. Mijn vrienden vinden het in ieder geval heel vet wat ik doe. Ze worden altijd enthousiast van mijn verhalen. Ik had meer sceptische reacties verwacht. Studenten en het leger, weet je wel, maar ze zijn juist vaak positief verrast. Leuk is dat!”

Het zit erop. Na een pittige AMO-opleiding ontvangt een trotse Ingeborg haar diploma. Foto’s: Louis Meulstee

Werkstudent bij Defensie

De ene studentenbaan is de andere niet. In 18 dagen AMO-R leren de universitair studenten de militaire basisvaardigheden. Op die manier horen ze er echt bij: parttime militair. Deze bijbaan is uitdrukkelijk geen stage. Het werk is niet gekoppeld aan een studieopdracht. En de student krijgt gewoon per uur betaald. Zie het als een parttime junior medewerker, zolang de studie duurt. Jonge slimme koppen binden aan Defensie en de student een bijbaan bieden die niet misstaat op zijn CV, dat is de strekking. Zo hebben beide partijen er baat bij.

Tekst: Leo de Rooij
Foto’s: Herman Zonderland