Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2017
In-Formatie
Nieuwe arbeidsvoorwaarden: 4% meer voor Defensiepersoneel
Defensie en de 4 vakbonden zijn het in de nacht van 11 op 12 oktober eens geworden over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het Defensiepersoneel. Het personeel krijgt onder meer een loonsverhoging van 4%: 2,5% met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 en nog 1,5% per 1 januari 2018. Het onderhandelingsresultaat wordt nog aan de achterban voorgelegd.
Naast de loonsverhoging biedt het akkoord verbeterde mogelijkheden voor talentontwikkeling. Ook zijn er afspraken gemaakt over de nieuwe diensteinderegeling voor militairen en komt er voor hen een nieuwe pensioenregeling. Het te sluiten arbeidsvoorwaardenakkoord is geldig tot 1 oktober 2018.
De belangrijkste elementen uit het onderhandelaarsresultaat zijn:
- Het salaris voor militair en burgerpersoneel wordt met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 verhoogd met 2,5% (uitbetaald in december 2017) en per 1 januari 2018 wederom met 1,5% (uitgekeerd in dezelfde maand). Naast deze vaste loonsverhoging krijgt Defensiepersoneel een eenmalige uitkering van 1% in 2017 en een extra eenmalige uitkering van 0,5% in 2018. Ook wordt de eindejaarsuitkering in 2018 met 0,2% verhoogd.
- De overgangsmaatregelen bij de nieuwe diensteinderegeling worden verruimd. Hierdoor kunnen meer militairen een keuze maken tussen de oude en de nieuwe diensteinderegeling.
- Er komt een fiets- en/of PC-regeling met een gezamenlijke waarde van 750 euro.
- Door het huidige personeelstekort wordt er veel van de medewerkers gevraagd. Er komen maatregelen om de instroom en doorstroom van personeel te bevorderen. Om ongewenste uitstroom van militairen in FPS fase 2 tegen te gaan, komt er extra budget voor behoud. Daarnaast komt er extra budget om vrijwillig vertrek uit FPS fase 3 te stimuleren, wat de doorstroom kan bevorderen.
- Om talentontwikkeling bij militairen te stimuleren, wordt het huidige FPS scholingsbudget verhoogd met 20%. Het budget blijft tevens langer beschikbaar: tot 5 jaar voor het leeftijdsontslag.
- Defensie en de bonden hebben afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de pensioenregeling voor militairen in 2018 aan de veranderde wet- en regelgeving voldoet. Daarnaast is er afgesproken dat er uiterlijk op 1 oktober 2018 overeenstemming is over een nieuw specifiek pensioenstelsel voor militairen. Dit zal per 1 januari 2019 worden geïmplementeerd en moet zorgen voor een acceptabel pensioen met een acceptabele premie.
Het onderhandelaarsakkoord treedt overigens pas in werking als ook de leden van de Defensiebonden het bod accepteren. Uiteraard is het mogelijk om vragen te stellen over het akkoord. Dat kan via het mailadres hoofddirecteur.personeel@mindef.nl. Voor specifieke vragen over uw persoonlijke situatie kunt u contact opnemen met DCHR.
Nieuwe minister en wederom staatssecretaris Defensie
Ank Bijleveld-Schouten van het CDA is de nieuwe minister van Defensie. Het departement heeft sinds 2010 ook weer een staatssecretaris; Barbara Visser van de VVD. Beide vrouwen zijn op 26 oktober beëdigd. Inmiddels hebben ze hun intrek genomen in hun departement aan het Plein.
“Ik wil het vertrouwen in Defensie herstellen, zowel bij het personeel als in Nederland”, aldus Bijleveld. “Politiek, samenleving en Defensiepersoneel moeten er op kunnen vertrouwen dat de krijgsmacht haar taken zo goed mogelijk kan uitvoeren. Het kabinet investeert daarom in Defensie: 1,5 miljard euro. Met dat extra geld gaan we de krijgsmacht versterken en vernieuwen. Nederland heeft te maken met dreigingen en conflicten die ons rechtstreeks raken. Al deze ontwikkelingen maken dat de krijgsmacht harder nodig is dan ooit.” Ook staatssecretaris Barbara Visser wil zich graag inzetten, “mét en vóór alle mensen bij Defensie.” Foto’s: Evert-Jan Daniels
Luchtmachters helpen bij ongeval op de snelweg
Bij een ongeval op 10 oktober tussen een personenauto en een vrachtwagen op de snelweg bij Bergen op Zoom, schoten 4 collega’s van de luchtmacht te hulp.
Sergeant-majoor Nauta, de sergeanten 1 Kaan en Oenema en korporaal Kerschot werken allen bij de Object Grondverdediging van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Ze waren onderweg toen ze het ongeluk zagen gebeuren, stapten meteen uit de auto, boden eerste hulp aan het slachtoffer en alarmeerder de hulpdiensten. De bestuurder van de vrachtwagen werd opgevangen en het verkeer werd omgeleid.
Ereteken van verdienste voor Belgische luchtmachtcommandant
De Belgische luitenant-generaal vlieger Claude van de Voorde kreeg op 9 oktober het Ereteken van Verdienste in zilver uitgereikt door C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt.
“Het delen van kennis, capaciteiten en ervaring zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor ons succes en bestaansrecht in de toekomst”, sprak Luyt die net als Van de Voorde groot voorstander is van internationale samenwerking. “Door samen te werken vergroten we ons handelingsvermogen, zowel politiek als militair. Ook behouden, verbeteren en versterken we onze slagkracht.”
Luyt prees zijn Belgische collega van de zogeheten Luchtcomponent als één van zijn meest betrokken partners en als vooruitstrevend, pragmatisch, met een groot persoonlijk commitment en visie. C-LSK Luyt wil de komende jaren inzetten op verdere intensivering van internationale samenwerking en het lucht- en ruimtedomein. De focus ligt volgens hem op het verdiepen van de bilaterale relaties met strategische partners, vooral in Benelux-verband. “De visie van Van de Voorde en de gezamenlijke manier van samenwerken kan als voorbeeld dienen voor andere regionale samenwerkingsverbanden binnen Europa. Het is de oplossing en basis voor het veiligstellen van een relevante en toekomstbestendige airpower-capaciteit in en voor de Benelux.” Foto: John van Benten
VeVa-leerling genomineerd voor Uitblinker 2017
Veiligheid en Vakmanschapleerling vliegtuigtechniek soldaat 3 Yorin Bal is genomineerd voor Uitblinker 2017. Hij is door zijn opleiding, het ROC Tilburg, voorgedragen. Bal is een van de 39 kandidaten voor de titel. Via de website ditismbo.nl kan tot 7 november op hem worden gestemd.
Elk Regionaal Opleidingscentrum (ROC) nomineert jaarlijks 1 van de studenten die zich op school, tijdens een stage of op een andere manier heeft onderscheiden. Bal haalde als een van de weinige studenten al zijn examens. Ook deed hij mee aan allerlei initiatieven, zoals de bouw van een solarboot en een drone. Bal brengt het MBO en het vakgebied techniek graag onder de aandacht van anderen. Hij vertelt ook enthousiast over zijn opleiding bij Defensie. Bal kreeg tijdens zijn stage bij het DHC een erepenning voor zijn inzet en enthousiasme.
De kandidaat-ambassadeurs, zoals de uitblinkers in de race heten, stellen zich tot 7 november voor op de website ditismbo.nl. De 10 ambassadeurs met de meeste stemmen krijgen tijdens het MBO-gala op 23 november de kans om zichzelf nog 1 keer te presenteren. Een professionele vakjury bepaalt wie de uitblinker van 2017 wordt.
Reünie 10 jaar sluiting Vliegbasis Twenthe
Waar: Noaberschop Zuidkamp
Wanneer: zaterdag 16 december 2017, van 17.00 tot 23.00 uur
Reünie Straalmotorenwerkplaats
Waar: Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), vliegbasis Woensdrecht
Wanneer: 1 februari 2018
Voor wie: iedereen die in het verleden werkzaam was bij de ‘Straalmotorenwerkplaats’ (SMW) of het Depot Straalmotoren (DSM), of wie op dit moment werkzaam is binnen dit vakgebied.
Aanmelden: voor 15 november bij: Sergeant 1 L. Arkenbout, Commando Luchtstrijdkrachten, 981 Squadron / Componentenonderhoud, Gebouw 11, Kamer 81, Postbus 8762, 4820 BB, Breda of via l.arkenbout@mindef.nl.
Extra informatie: Op 1 februari 2018 is het precies 65 jaar geleden dat op de Vliegbasis Woensdrecht de basis werd gelegd voor wat nu het LCW is geworden. 1 februari 1953 is namelijk de officiële oprichtingsdatum van de toenmalige SMW. De commandant LCW wil op de genoemde datum hieraan aandacht besteden en aan het latere DSM.
CDC heet nu Defensie Ondersteuningscommando
Het Defensie Ondersteuningscommando is de nieuwe naam van het Commando DienstenCentra. De wijziging wordt vanaf 16 oktober gefaseerd doorgevoerd.
De nieuwe naam, of afgekort DOSCO, wordt gebruikt waar dat direct kan, zoals via digitale middelen. Maar bijvoorbeeld briefpapier wordt eerst opgemaakt en werkkleding verdwijnt uit beeld als dat toe is aan vervanging. Personeel van het DOSCO moet het email-ondertekeningsblok zelf veranderen. Hoe? Kijk op http://intranet.mindef.nl/dosco/Naamswijziging/index.aspx. Daar is ook ander nieuws te vinden over de naamswijziging. Zo zijn de eerste aangepaste digitale middelen voor iedereen beschikbaar. Vragen of suggesties? Mail ze naar CDC.wijzigt.naam@mindef.nl.
Koning leert over helikopter- en simulatortraining
Koning Willem-Alexander heeft zich op 27 oktober verdiept in de training van helikopterbemanningen, onder andere met simulators. Ook de samenwerking tussen de militaire organisatie en civiele partijen kwam tijdens dit werkbezoek aan bod.
De koning was zowel bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) op de vliegbasis Gilze-Rijen als bij het daar tegenover liggende kenniscentrum voor luchtvaart en industrieel onderhoud van Midpoint Brabant. Helikopterbemanningen trainen steeds vaker in simulators. De echte vlieguren zijn daardoor vaker te gebruiken voor complexere scenario’s. De koning kreeg nadere uitleg over special operations en de rol van simulators bij de opleiding. Dit niet alleen op het gebied van vliegen, maar ook voor het beveiligen van een helikopter met een zogenoemde doorgunner-simulator. De simulators zijn ondergebracht bij ‘Gate2’, tegenover de vliegbasis. Sinds vorig jaar staan daar ook 2 simulators voor de C-130 Hercules en KDC-10 (foto r.). Foto’s: Mediacentrum Defensie
IGK bij troepen op missie
“Er gaat niets boven een bezoek aan de collega’s in de missiegebieden. Deze trotse professionals helpen de wereld namelijk een beetje beter te maken.” Dat zei de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven na afloop van zijn bezoek onlangs aan Nederlandse militairen in Afghanistan, Jordanië en Koeweit.
Van Griensven sprak uitgebreid met een groot deel van hen. Tijdens de contacten kreeg hij een beeld van wat ter plekke wel of minder goed gaat. De IGK analyseert de signalen waardoor hij de minister kan voorzien van onafhankelijk advies. Koeweit stond als eerste op het programma. Daar opereert een luchtmachtdetachement met een C-130 en KDC-10 in de strijd tegen ISIS. Aansluitend ging de reis naar Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support. De IGK sloot zijn bezoek in Jordanië af, waar een luchtmachtdetachement Belgische F-16’s bewaakt. Foto: Defensie