10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2017

Leeswijzer

Vliegbasis Twenthe – Vervlogen Tijden 1945-2007

Hebt u nog een flinke plek over in de boekenkast, en mist u nog hét fotoboek over Vliegbasis Twenthe? Dan kunt u die ruimte nu invullen met het gelijknamige boek van de hand van Gijs Dragt en Dick Lohuis. En werkelijk zeer dik naslagwerk waarin het 62-jarig bestaan van de meest oostelijke vliegbasis in tekst en vooral heel veel foto’s is gevat.

De liefst 544 pagina’s zijn opgedeeld in een (kort) voorwoord van (voormalig Commandant der Strijdkrachten) generaal bd Dick Berlijn, dito inleiding (door Lohuis) en ‘Vervlogen Tijden’ waarin Dragt beknopt het algemeen historische verhaal vertelt van het ontstaan van het vliegveld in 1928 tot de sluiting van de basis in 2007. Daarna volgen Gebaseerde Eenheden 1945-2007, Detacheringen, Deployments en Oefeningen 1950-2006, Squadron Exchanges 1952-2000, Open Dagen en Squadronjubilea 1948-2004, Visitors 1948-2007. Het boek wordt, zoals het hoort, gecompleteerd door de Credits, Fotoverantwoording en Colofon.

De laatste 2 tot 3 decennia komen in foto’s uiteraard het meest aan bod, maar het is verrassend wat de auteurs aan (zwartwit-)opnames van de eerste decennia hebben weten te traceren. Het leuke aan de indeling van de hoofdstukken is dat zwartwit- en kleurenfoto’s elkaar het hele boek door afwisselen. Het simpelweg geweldige fotoboek geeft een prachtige trip down memory lane.

Vliegbasis Twenthe – Vervlogen Tijden’ met ISBN 9789081893695 is geschreven door Gijs Dragt en Dick Lohuis, en uitgeven door Uitgeverij Geromy BV in Maarssen. De hardback op formaat 25,5x30 cm telt 544 pagina’s en is voorzien van rum 1.300 (!) foto’s en afbeeldingen waarvan het merendeel in kleur. Het boek kost €54,90 en is onder andere verkrijgbaar via de webshop van de uitgever. Kijk daarvoor op www.geromybv.nl.

Lest we forget – De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer

Auteurs Ruurd Kok en Peter Boomsma schrijven in dit boek over een bijzondere berging, midden in het IJsselmeer. Daar stortte in de nacht van 8 op 9 mei 1941 een Vickers Wellington neer. De Britse bommenwerper met Poolse bemanning was even daarvoor onder vuur genomen door een Duitse Messerschmitt 110 nachtjager.

Het boek geeft in 18 genummerde hoofdstukken een compleet overzicht van historie van het vliegtuig, de missie en de berging. Voor dat laatste werd een stuk van 900 m2 midden in het IJsselmeer drooggelegd.

Zelden komt een dergelijke nauwkeurig beschreven berging in boekvorm uit. Om die reden alleen al is het uniek, net zoals de berging zelf was. En bijzonder boek dat keurig verzorgd is en voorzien van veel fotomateriaal, hoofdzakelijk van de berging. Wilt u daarover nog eens alles teruglezen, dan is dit het boek.

‘Lest we forget – De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer’ met ISBN 9789491536441is geschreven door Ruurd Kok, Peter Boomsma en uitgegeven door Uitgeverij Louise in Grou. De hardback op (liggend) formaat 30,5x20,5 telt 120 pagina’s en is voorzien van ongeveer 100 kleurenfoto’s en -afbeeldingen en ruim 10 in zwart-wit. Het boek kost €20,- en is onder andere te bestellen via de uitgever. Kijk daarvoor op www.uitgeverijlouise.nl.