03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2017

Van Den Helder tot Den Haag

Luchtmacht op Marinedagen en Veteranendag

x
Foto boven: Blik op de marinebasis Den Helder waarboven F-16's een schijnaanval uitvoeren en een NH90 mariniers ondersteunt. Foto: Keesnan Dogger

In het laatste weekend van juni vonden zowel de Marinedagen als de Nationale Veteranendag plaats. De luchtmacht was uiteraard present bij de evenementen in zowel Den Helder als Den Haag. 3 dagen lang vormden helikopters en bijbehorend personeel een nét even andere attractie in de marinestad. De vertoning in de Hofstad had met de gronddefilés een ingetogener karakter, maar daar zorgde het luchtdefilé – ondanks het matige weer – voor de nodige actie.

De Marinedagen zorgen samen met het 4-jaarlijkse Sail Den Helder voor een 3-daags spektakel in de kop van Noord-Holland. Voor iedereen wiens hart sneller klopt van schepen, maar ook voor de luchtmachtfanaat, want zonder helikopters is er bijvoorbeeld geen bestrijding van piraterij of drugssmokkel op zee. En wat te denken van special forces, zoals boardingteams die vanuit de lucht op schepen worden gezet. In deze carrousel een greep uit de luchtmachtbijdrage aan de Marinedagen.

In een F-16

“Cool”, roept de 9-jarige Sem als hij in de F-16 op het wervingsterrein stapt. “Veel groter dan ik dacht. En heel veel knopjes.” Even lachen voor de foto en dan is het de beurt aan de volgende bezoeker in de tientallen meters lange rij voor het jachtvliegtuig. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

NH90 in actie

De maritieme gevechtshelikopter liet tijdens de Marinedagen verschillende demonstraties boven het water zien. Foto: sergeant-majoor Eva Klijn

Piratenschip

Het duikvaartuig Argus doet in dit scenario dienst als koopvaardijschip. Een gekáápt koopvaardijschip welteverstaan. Piraten hebben het schip overgenomen. De special forces van het Korps Mariniers moeten dit ongedaan maken. Met hulp van een NH90 komen zij aan boord. Foto’s: korporaal Jasper Verolme

Drugssmokkelaars

De NH90 helpt ook bij het in de kraag vatten van drugssmokkelaars. De helikopter heeft het overzicht op het water als FRISC-motorboten smokkelaars achtervolgen. De boordschutter vuurt vanuit de heli waarschuwingsschoten, de zogenoemde schoten voor de boeg. Mocht het echt nodig zijn, dan kan een scherpschutter vanuit de NH90 de buitenboordmotor van de criminelen uitschakelen. Foto: Keesnan Dogger

F-16’s op doortocht

4 F-16’s voeren op zaterdag een schijnaanval uit op de marinebasis. De jachtvliegtuigen zijn eerst naar de Veteranendag in Den Haag geweest en vliegen op hun terugweg boven Den Helder. Daarbij schieten zij flares af. Foto: Keesnan Dogger

Kijkje in de NH90

De NH90 is niet alleen van afstand in de lucht te bewonderen. Op het helidek van Zr.Ms. Tromp mogen bezoekers een kijkje nemen in de helikopter. Hoe hard gaat-ie? Hoe hoog kan-ie? Het zijn de meest gestelde vragen volgens de bemanning die geduldig antwoordt. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Apache

Klimmen op een Apache, dat kan tijdens de Marinedagen. Ergens achter op het terrein staat het toestel. Wie wil weten hoe zwaar een raket is, pakt een van de uitgestalde wapens en kan dit zelf aan den lijve ondervinden. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Cougar

Thumbs up voor de Cougar, hier op het dek van Zr.Ms. Karel Doorman. De transporthelikopter is een aantal keren ingezet als boordhelikopter tijdens antipiraterij-missies. Vanaf marineschepen voerden zij verkenningsvluchten uit, vervoerden boarding teams en brachten verdachte schepen tot stoppen. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Blok: “Ik heb mijn werk gedaan als militair en dat was voor mij een persoonlijk hoogtepunt.” Foto: Louis Meulstee

Veteranendag

“Het is een hele eer om veteraan te zijn. Het blijft je hele leven bij je”. Dat zei Manja Blok in de Ridderzaal in Den Haag tijdens Veteranendag, in aanwezigheid van onder meer Koning Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte. Blok was de eerste vrouwelijke operationele F-16-vlieger ter wereld die in jaren ’90 in Bosnië werd ingezet. 

Voorzitter Boele Staal van het Nationaal Comité Veteranendag opent het jaarlijkse eerbetoon aan alle 115.000 veteranen die Nederland rijk is, jong en oud, man en vrouw. “Het is een feestelijke dag, maar we staan ook stil bij hen die het leven hebben gelaten in dienst van vrede en veiligheid.”

Landmacht- en luchtmachtmilitairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando: Foto: René Verleg

Aansluitend worden op het Binnenhof meerdere onderscheidingen uitgereikt aan veteranen. Ook aan de familie van oudgedienden is gedacht in de vorm van het ereteken thuisfront. Die was bestemd voor Marja van den Boogaard, vrouw van een Libanonveteraan en kind van een Nederlands-Indië-veteraan. “Marja staat symbool voor het thuisfront en weet wat het is om te moeten missen”, sprak demissionair minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Bijna 94.000 bezoekers komen af op de 13e editie van het evenement. Kijk in deze carrousel naar een impressie van de dag.

Felicitaties

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en Luchtmachtadjudant Fred Bruins feliciteren sergeant-majoor Rob Severs van het Korps Mariniers. Severs werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Hij verloor in 2009 in Afghanistan een been door een bermbom en redde in 2015 iemand van de verdrinkingsdood. Foto: Louis Meulstee

Koning

Koning Willem-Alexander luistert aandachtig naar een vlog van groep 8-leerlingen uit Geervliet. Zij wonnen de vlogwedstrijd voor scholieren van Veteranendag. De prijs: een vlucht met een historische Dakota! En natuurlijk een selfie met de koning. Foto’s: Louis Meulstee

Luchtdefile

Historische toestellen – Catalina, Harvard en Beech 18 – geven een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen vanuit de lucht. Foto’s: Louis Meulstee

Op weg naar Marinedagen

4 F-16’s vliegen met donderend geraas over het kleurrijke gronddefilé naar de Marinedagen in Den Helder. Terwijl allerlei detachementen op de grond voorbij trekken, richt het publiek zijn blik massaal naar de lucht. Foto: Louis Meulstee

Alouette III

Niet alleen veteranen, maar ook kinderen kunnen hun hart ophalen op het Malieveld. In een échte helikopter zitten is natuurlijk 'super vet'. Foto: Louis Meulstee

Vaandel

De vaandels van alle krijgsmachtdelen passeren op de Kneuterdijk. Foto: René Verleg

Viervoeters

Ook honden ontbreken niet in de bonte stoet. Strak aangelijnd passeren ze met het Detachement hondengeleiders van het Commando Luchtstrijdkrachten. Foto: René Verleg

Applaus

Veteranen van de Militaire Luchtvaart krijgen in het voorbijgaan luid applaus van enthousiaste omstanders. Foto: René Verleg

Muziek

Na het defilé speelt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met zangeres Berget Lewes op het Malieveld. Op de achtergrond komen beelden van het defilé voorbij. Foto’s: René Verleg en Louis Meulstee

Tekst: ritmeester Henny de Boer, tweede luitenant Bianca Brasser
Slotfoto: Keesan Dogger