09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2017

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben ICT’er bij B&S in Dordrecht. Dit logistieke bedrijf levert goederen aan en regelt het logistieke proces voor onder meer cruisemaatschappijen, luchthavens en havenbedrijven. Defensie behoort ook tot onze klanten. Het assortiment varieert van voedsel en parfum tot kleding en audio/video. Het team waarin ik werk zorgt ervoor dat het internationale ICT-netwerk en het logistieke proces achter de planning goed draait. Pc’s, netwerken op locatie, barcodes, voorraadbeheer, kassasystemen, afrekenen: alles moet het doen. Ik kan er veel van mezelf in kwijt. Ik vind het prettig om fouten te herstellen en mensen te helpen.”

Terug naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker nog, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde voor het CLSK. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Marco | 42 jaar
Soldaat 2 | ICT-specialist
Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Louis Meulstee

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Hij is in het algemeen wat ouder, vaak goed opgeleid en heeft werk- en levenservaring. Voor veel luchtmachtmilitairen geldt dat ook, maar zij hebben hun kennis vaak intern opgedaan. Aan de andere kant is die ook waardevol. Ik breng kennis van buiten in.”

Terug naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Ik wil graag iets buiten mijn vrienden- en werkkring in een andere wereld doen. Defensie vond ik altijd al aantrekkelijk, maar deed er nooit wat mee. Zo spreekt de manier van werken me aan. Een man een man, een woord een woord. De hiërarchie vind ik ook prettig omdat die duidelijkheid geeft. Hetzelfde geldt voor de saamhorigheid. Met elkaar bereik je resultaat. De burgermaatschappij wordt in dat opzicht harder en individueler. Ook de discipline trekt me. Bovendien kan een reservist qua werk zoveel kanten op, al weet ik nog niet precies wat ik ga doen.”

Terug naar boven

Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?

“Een stuk levenservaring en mijn ICT-kennis. Mocht Defensie die willen gebruiken, dan sta ik daarvoor open, maar zoals gezegd doe ik liever iets anders. Verder breng ik mijn internationale ervaring in: het besef dat werken in andere culturen andere omgangsvormen vereisen.”

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Op 13 mei van dit jaar rondde ik met 13 collega’s de Algemene Militaire Opleiding af. Een fantastische en leerzame tijd. Al op de eerste avond zat de sfeer er in en dat werd niet minder. Ook met het kader klikte het. Nu wil ik de opleiding bewaking en beveiliging volgen, een voor mij onbekend terrein. Een bewaker/beveiliger heeft veel verantwoordelijkheid. Binnenkort heb ik een gesprek met de GLR. Ik wil me zo breed mogelijk oriënteren. Niet alleen op bewaken en beveiligen, ook op ceremoniële taken, oefenvijand zijn, voorlichting geven. Zetten ze me op een 4-tonner, dan vind ik dat ook geweldig. Ik reis graag.”

Terug naar boven

Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist?

“Het besef dat je een team moet zijn om iets te bereiken. Ook hoe belangrijk het is om je snel aan nieuwe omstandigheden aan te passen en dingen te accepteren zoals ze zijn. Verder leer je structuur in je werk aanbrengen. Dat doe ik bij B&S ook, maar bij Defensie zet je wat dat betreft de punten op de i”.

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Ja, maar je moet je wel aanpassen; als volwaardig militair gedragen en je niet méér voelen dan je bent. Dan word je geaccepteerd. In de weinige contacten die ik tot nu toe met beroepsmilitairen had, voelde ik geen verschil. ‘Beroeps’ en reservisten gedragen zich op vrijwel dezelfde manier.”

Terug naar boven

Hoe zie je je toekomst als reservist?

“Ik hoop breed te worden ingezet en het tot mijn ‘functioneel leeftijdsontslag’ vol te houden. Ik dacht er wel eens aan om beroepsmilitair te worden, maar ben nu te oud. Reservist zijn is een mooie tussenoplossing. Je maakt alles mee, maar dan in deeltijd.”

Terug naar boven