10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2017

Journaal

Amerikaanse F-35’s op bezoek

Na het eerste deployment vorig jaar, streken in midden april opnieuw Amerikaanse F-35’s neer in Groot-Brittannië voor het eerste European flying training deployment van de F-35A. 6 toestellen van Hill Air Force Base landen op 15 april op RAF Lakenheath, een paar dagen later gevolgd door nog 2. De F-35’s zijn van het 34th Fighter Squadron, sinds september 2016 de eerste operationeel inzetbare unit van de USAF.

Naast het oefenen met de F-15’s van Lakenheath en NAVO-partners, vlogen enkele toestellen eind april ook naar vliegbases Amari in Estland en Graf Ignatievo in Bulgarije voor een (zeer) kort bezoek. 7 mei vertrok het gezelschap, inclusief zo’n 250 man grondpersoneel weer naar de USA. Foto’s: Frank Crebas

streep

Medische evacuatie uit Litouwen

Een C-130 met daarin een medisch team van de Operationele Gezondheidszorg van de luchtmacht, voerde op 29 april een medische evacuatie uit. Daarbij is een patiënt van Litouwen naar Nederland gebracht.

De patiënt nam deel aan de Baltic Air Policing-missie, maar kon wegens beperkte medische middelen ter plaatse niet verder worden geholpen. Bij aankomst op vliegbasis Eindhoven is de patiënt overgedragen aan ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis gebracht.
Kijk hier voor meer over deze medevac. Foto’s: KLu

streep

Vliegen voor de vrijheid

Op 5 mei vloog de luchtmacht door heel Nederland voor de vrijheid. Muzikanten van De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig waren dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Samen met Vriend van de Vrijheid 3FM-DJ Frank van der Lende werden zij met 2 Cougars en 1 NH90 vervoerd naar de bevrijdingsfestivals. 

Vrijdagochtend vertrokken de heli’s vanaf Gilze-Rijen naar de diverse bevrijdingsfestivals in ons land. De ambassadeurs en vriend onderstreepten tijdens hun optredens het belang van vrijheid wereldwijd. Vanuit deze gedachte steunt Defensie het Nationaal Comité 4 en 5 mei sinds jaren met luchttransport. Dit jaar vlogen de helikopters naar de festivals in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Roermond, Rotterdam en Vlissingen.

Een dag eerder al herdacht de luchtmacht alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, zijn omgekomen. Dat gebeurde traditiegetrouw bij het Monument der Gevallenen op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Kransleggingen waren er door C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht Willibrord van Beek, burgemeester Rob Metz van Soest en burgemeester Koos Janssen van Zeist. Na de ceremonie vlogen 4 F-16’s over in een Missing Man-formatie. Foto’s: Defensie

streep

Eerste Italiaanse F-35B ‘roll out’

De eerste in Italië afgebouwde F-35B rolde op 5 mei uit de Final Assembly & Check-Out facility (FACO) in Cameri. Dit is de Short Take-Off/Vertical Landing versie van de F-35, bedoeld ter vervanging van de Harrier bij onder andere het US Marine Corps en de Italiaanse Marina. Deze F-35B vliegt naar verwachting eind augustus voor het eerst. In Cameri worden in totaal 60 Italiaanse (tot nu toe al 7) en 29 Nederlandse F-35A’s en 30 Italiaanse F-35B’s gebouwd. Foto: Aeronautica Militare

streep

Meiden op zee

Meer dan 150 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar voeren op 10 mei mee aan boord van het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam. Tijdens deze jaarlijkse Meidenvaardag maakten de jonge vrouwen niet alleen kennis met de Koninklijke Marine, maar ook met de NH90-boordhelikopter

Die laatste liet ook een ‘stoere’ demonstratie zien. “Met deze Meidenvaardag willen we vrouwen interesseren in het werk van Defensie. Deze dag is een mooie gelegenheid om ze een kijkje in de keuken te geven”, zegt amfibisch operatieofficier majoor der mariniers Peter de Vreng. Defensie wil een afspiegeling zijn van de samenleving, dus zijn meer vrouwen welkom. Het percentage vrouwen bij Defensie schommelt nu rond 10%. Foto’s: sergeant Jan Dijkstra

streep

Nederland bewaakt voor het eerst Benelux-luchtruim

Nederlandse F-16’s bewaken sinds 11 mei voor 4 maanden het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Vliegbasis Leeuwarden nam de Quick Reaction Alert-taak over van de zuiderburen.

Nederland is daarmee voor de eerste keer verantwoordelijk voor de bewaking van het hele Benelux-luchtruim. België en Nederland vervullen de QRA-taak sinds 1 januari 2017 afwisselend. De samenwerking zorgt voor belangrijke besparingen.

streep

Russische Su-24’s dicht langs Evertsen

2 Russische Su-24 Fencers vlogen op 17 mei tot 3 keer toe vlak langs Zr. Ms. Evertsen. Die voer op dat moment in de Baltische Zee. De passage vormde geen bedreiging voor het luchtverdedigings- en commandofregat. Wel werden de verrichtingen op de voet gevolgd, uiteraard vanaf het fregat, maar ook door de 2 JAS-39 Gripens van de Zweedse Quick Reaction Alert. Die begeleidden de Russen.

Ook het Nederlandse detachement F-16's dat tot begin mei in Siauliai in Litouwen stond, kwam al in januari met Fencers in contact. Kijk hier voor meer informatie en foto's over de ontmoeting met de Fencers. Foto's: Koninklijke Marine

streep

Nieuw NAVO-hoofdkwartier

Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier werd op 25 mei geopend. Op een steenworp afstand van het oude hoofdkwartier is een gigantisch bouwwerk verrezen. Het futuristisch ogende gebouw is ontworpen in de vorm van ineengestrengelde vingers die de eenheid en samenwerking van het bondgenootschap moeten voorstellen. Het bouwwerk met een prijskaartje van 1,1 miljard euro is energiezuiniger dan het oude en – nu wel – groot genoeg om al het personeel te huisvesten. Het heeft 250.000 m2 oppervlakte om in totaal 4500 medewerkers te huisvesten. Op het hoofdkwartier werken ongeveer 35 Nederlanders.

Het oude gebouw uit 1967 bood plaats aan 15 lidstaten. Inmiddels zijn dat er 28 en op 5 juni treedt Montenegro officieel toe. Met alle expansies was het oude gebouw aan de oostkant van Brussel veel te klein: ruim 15% van de kantoren bevonden zich in noodgebouwen.

Behalve de vlaggenparade en ceremonie op de grond waarbij 2 monumenten werden onthuld, was er ook een luchtdefilé, met vliegtuigen van diverse NAVO-leden. Hoe de Nederlandse deelname, samen met een NAVO E-3 Awacs eruit zag, ziet u in onderstaande clip. Foto’s: NAVO. Video: adjudant Arnoud Schoor.

streep

Poortwachters Woensdrecht weer schoon

Voor de 17e keer op rij maakte de Antiq Aircraft Cleaning Crew (AACC), bijna 80-jarigen, de twee poortwachters op vliegbasis Woensdrecht weer blinkend schoon. Op 16 mei namen ze de F-16 en T-33 onder handen, samen met leerlingen van het 133 Squadron van de KMSL.

17 jaar geleden verbaasde een aantal onderofficieren zich over de slechte staat van de poortwachters op de vliegbasis. Ze waren groen en vuil, en daarmee niet het juiste visitekaartje voor de vliegbasis, aldus de heren. Een groep van 10 (oud-)onderofficieren besloot de poortwachters met water en zeep te lijf te gaan. De traditie is gebleven maar het aantal leden van deze poetsclub is inmiddels uitgedund tot vier. In 2008 is een convenant gesloten met de Commandant 133 Squadron dat hij elk jaar 5 leerlingen beschikbaar stelt om te ondersteunen met het zware werk. De combinatie jonge onderofficieren vliegtuigonderhoud en de oude garde vliegtuigmonteurs werkt fantastisch en brengt ook PR voor de vliegbasis met zich mee. Foto’s: Wensley Monk

streep