06

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2017

Parttime collega’s

Jaaroverzicht Groep Luchtmacht Reserve 2016

Op de plek waar normaliter een portret van een luchtmachtreservist staat, deze maand een overzicht van de Groep Luchtmacht Reserve in zijn totaliteit. In 2016 heeft GLR zich nog verder geprofessionaliseerd. Met bijna 450 goedgetrainde reservisten is het een onmisbaar onderdeel van het Commando Luchtstrijdkrachten. De GLR droeg ook in 2016 dagelijks bij aan de luchtmachtoperatielijnen Inzetbaarheid, Transitie en Innovatie.

De GLR krijgt steeds meer nieuwe en specialistische taken. Traditionele taken zoals bewaking en beveiliging raken in 2016 meer op de achtergrond. Het specialistische karakter van de GLR blijkt al maandelijks in de rubriek ‘Parttime Collega’ in de Vliegende Hollander. Of het nu gaat om kundige technici en hoogopgeleiden of projectleiders en tolk-vertalers, de luchtmacht deed in 2016 met succes een beroep op de GLR, zoals onderstaande infographics laten zien.

De GLR leverde in 2016 personeel voor onderhoud en gereedstelling van de NH90 op het Logistiek Centrum Woensdrecht, bij de planning van dienstvoertuigen, luchtmachtbrandweer, Stafgroep Juridische Zaken, tolk-vertalers op missie en de geneeskundige dienst.

Totaal aantal reservisten GLR 2016:
Eind 2016 stond de teller op 445 reservisten. De GLR telt 3 beroepsmilitairen binnen de staf: de commandant, de chef-staf en het hoofd integrale planning en control.

Het afgelopen jaar is er een toename van het aantal cyberincidenten en het dreigingsniveau in het cyberdomein wordt groter. De GLR droeg hieraan haar steentje bij door het uitlenen van personeel dat hielp met de beveiliging van informatie, netwerken en verbindingen.

Instroom/uitstroom GLR:
Vorig jaar zijn 60 reservisten in- en 35 uitgestroomd onder andere door functioneel leeftijdsontslag. Een nettogroei dus van 25.

In de transitie naar de F-35 is de GLR eveneens graag gezien. Reservisten droegen in 2016 bij aan de ontwikkeling van een speciale ‘vacuümoven’ die onderdelen van de F-16 en F-35 kan behandelen om ze hittebestendig te maken. Eind juni 2017 wordt de oven in gebruik genomen.

Aantal reservisten versus beroeps bij het CLSK
De GLR telde in 2016 gemiddeld 445 reservemilitairen. Het aantal militairen bij het CLSK in 2015 was 6.572. De reservisten zijn ten opzichte daarvan goed voor bijna 7% van het personeelsbestand. Dat percentage zal in 2017 verder stijgen.

Ook voor pilot-projecten zoals het Tactical Engagement Simulation System (TESS) deed de luchtmacht in 2016 een exclusief beroep op de GLR. Hierdoor konden de Apache-vliegers oefenen tegen een ‘vijand’ op de grond door een speciaal ontwikkeld lasersysteem. TESS wordt in 2017 gecontinueerd.

Verhouding man/vrouw binnen de GLR
In 2016 was bij de GLR 12,5% vrouw en 87,5% man. Binnen de Staf GLR lag de verhouding zelfs op 16,3% versus 83,7%.

Bij Bureau Space werken meerdere reservisten die onderzoek doen naar de mogelijkheden voor het maken van een meteosatelliet. Ook volgen zij de laatste ruimtevaartontwikkelingen en in hoeverre de luchtmacht kan bijdragen aan de space-doelstellingen van de NAVO.

Aantal uitgezonden reservisten in 2016
In 2016 had de GLR 6 reservisten op uitzending: 5 voor Minusma (Mali) en 1 als tolk op Zr. Ms. Rotterdam. Het aantal uitzendingen zal in 2017 waarschijnlijk verder aantrekken.

Aan het ontwikkelen van de Virtual Battle Space heeft de GLR ook meegeholpen. Hierin krijgen militairen een goed beeld van hun toekomstige gevechtsomgeving op uitzending. Complexe operationele situaties kunnen hierdoor worden getraind en eenvoudig geëvalueerd.

Aantal pilot-projecten voor CLSK
Voor innovatieve projecten doet de luchtmacht graag een beroep op de GLR. Naast TESS ondersteunde de GLR bij pilots op de KMSL. Hiermee bouwt de luchtmacht unieke specifieke deskundigheid op die ze zelf niet in huis heeft, maar met de GLR wel in huis haalt.

Militairen van de GLR worden vaak ingezet als oefenvijand of oefengewonde in levensechte scenario’s in de opwerkperiode van collega’s die later op uitzending gaan. In 2016 is het aantal uren inzet voor dit soort oefeningen flink toegenomen.

Aantal uren inzet 2016 en stijging t.o.v. 2015
Inzet 2015: 128.103 - Inzet 2016: 144.525

De GLR speelt een grote rol bij ceremoniële aangelegenheden. De Vaandelwacht van de Koninklijke Luchtmacht bestaat volledig uit reservisten. Zij treden op tijdens Prinsjesdag, staatsbezoeken, beëdigingen van luchtmachters en reservisten en commando-overdrachten.

Gemiddelde leeftijd binnen de GLR
De gemiddelde leeftijd van de luchtmachtreservist was voor mannen en vrouwen 40 jaar. In 2015 was dit nog 43 jaar.

De GLR vormde in 2016 met andere luchtmachtonderdelen vaak de erewacht. Onder andere bij Prinsjesdag, op 4 mei, de herdenking van Market Garden, de aankomst van de D-day vlag bij het Nationaal Militair Museum en het staatsbezoek van de koning en koningin van België.

Indeling naar opleidingsniveau van de reservist
VMBO 19% - MBO 42% - HBO 30% - WO 9%
Het aantal hoogopgeleiden binnen de GLR is stijgende.

Tekst: Groep Luchtmachtreserve
Foto’s: Mediacentrum Defensie, GLR