08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2017

Leeswijzer

Traditioneel is de maand mei de periode om terug te kijken op WOII. Zo ook in deze leeswijzer. 4 boeken die er alles of veel mee te maken hebben. 2 over luchtvaart, 2 niet maar die wel een zeer boeiend beeld over deze periode geven.

Blue Skies, Orange Wings – The Global Reach of Dutch Aviation in War and Peace, 1914-1945

Een interessante en niet alledaagse invalshoek koos (de Amerikaanse) auteur Ryan Noppen, een militair historicus en luchtvaartanalist: Nederlandse luchtvaart tussen de 1914 en 1945 en de invloed ervan. En die was in die periode tamelijk groot. Fokker uiteraard met onder andere het beste jachtvliegtuig van WO I, maar hij – dan wel de fabriek was niet de enige. Zo ook bijvoorbeeld de KLM. In een periode dat de wereld drastisch veranderde door de luchtvaart, speelde Nederland welhaast een hoofdrol, zowel op militair als civiel gebied. En dat staat zeer goed beschreven in dit boek. Als lezer moet je wel de Engelse taal machtig zijn, want het is geheel in het Engels geschreven. Dat geldt ook voor 1 van de voorwoorden, van voormalig premier Jan Peter Balkenende.

Dit boek is een prachtige, bijzonder rijk geïllustreerde uitgave. Wil je lezen over en vooral ook kijken naar de Nederlandse luchtvaart uit de eerste 3 decennia, dan is dit boek echt een aanrader.

‘Blue Skies, Orange Wings – The Global Reach of Dutch Aviation in War and Peace, 1914-1945’, met ISBN 9780802848703 is geschreven door Ryan K. Noppen en uitgeven door William B Eerdmans Publishing Co. in Cambrigde. De hardback op liggend formaat 28,8 x 22,4 cm telt 338 pagina’s, is voorzien van Engelse taal en geïllustreerd met honderden kleuren- en zwart-witfoto’s en afbeeldingen. Het boek kost €39,95. Kijk voor meer informatie op www.eerdmans.com.

Vleugels der victorie – Tentoonstelling van de RAF en USAAF in Nederland in 1945

Een dun boekje over bijzondere bevrijdingstentoonstellingen vlak na WO II bij de Bijenkorf en het Tropenmuseum in Amsterdam en op Schiphol. Op (de inmiddels overleden) samensteller Pat Beentjes, die als kind de tentoonstelling bezocht, maakte het grote indruk. Luuk Boerman nam het voorwerk van Beentjes over, en maakte er dit boek van.

Net zoals het boek, droegen de tentoonstellingen zelf ook de naam Vleugels der victorie, ‘een tentoonstelling van de Engelsche en Amerikaansche luchtmachten (RAF en USAAF)’. De achterkant van het boek toont dat ook de Bijenkorf in Den Haag een dergelijke expositie had. En wat was er te zien? Veel vliegtuigen van beide luchtmachten: Spitfire, P-51, Typhoon, P-47, B-17, B-29, Halifax en ga zo maar door. De grootste uiteraard op Schiphol, de kleinere op de Dam. Een boek met interessante tekst, veel foto’s waarvan een paar in kleur, en 3 getekende zijaanzichten van een P-51, Spitfire en Lancaster.

Wil je zien en lezen wat er aan geallieerde vliegtuigen daags na het einde van WO II te zien was in Amsterdam, dan is dit een aardig boekje met veel en leuk fotomateriaal.

‘Vleugels der victorie – Tentoonstelling van de RAF en USAAF in Nederland in 1945’ met ISBN 9789490092115 is samengesteld door Pat Beentjes en Luuk Boerman (tevens uitgever). De softback op formaat 29,5 x 20,6 cm telt 27 pagina’s, voorzien van 2 kleuren- en 55 zwart-witfoto’s en 3 kleurenprofielen. Het boekje kost €17,50 en is onder ander te bestellen via www.dutchprofile.nl.

Het Grote 40-45 Boek

Deze publicatie (3e herziene druk) is een prachtig document dat WO II in alle – en geregeld indringende – facetten laat zien. Auteurs Erik Somers en René Kok werkten hiervoor samen met het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), waar vandaan veel foto’s komen. Ook zijn ‘recent’ ontdekte amateuropnamen van Nederlandse, Duitse en geallieerde kant foto’s toegevoegd.

Het boek tevens een behoorlijk aantal kleurenfoto’s. Opvallend, want dat was nog zeker geen gemeengoed in die tijd. Zeer bijzonder dus en het geeft een heel andere kijk op de zwart-witwereld van WO II die alom bekend is.

Het grote 40-45 boek is met alle beeldmateriaal en duidelijke bijschriften daarbij een waardevol document over de oorlogsjaren in Europa.

‘Het Grote 40-45 Boek’ met ISBN 9789462581715 is geschreven door Erik Somers en René Kok in samenwerking met het NIOD en uitgegeven door WBooks in Zwolle. De softback op formaat 19,5 x 25 cm telt 368 pagina’s en is voorzien van vele tientallen kleuren- en honderden zwart-witfoto’s. Het boek kost € 19,95. Kijk voor meer informatie op www.wbooks.com.