In-Formatie

Hennis: slagkracht vergt meer budget

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor Defensiepersoneel in Den Haag kondigde minister Jeanine Hennis-Plasschaert een aantal belangrijke vervolgstappen voor Defensie aan. Volgens de zegsvrouw zijn er investeringen nodig om de huidige krijgsmacht überhaupt te kunnen continueren en te vernieuwen.

Hennis: “Alleen al de vervanging en modernisering van wapensystemen, die de kern van onze slagkracht vormen, vergt meer budget dan waarover we nu beschikken.” Wat haar betreft moet ook de operationele (gevechts-) ondersteuning verbeteren en moet de gehele krijgsmacht uitbreiden en vergaand moderniseren. Maar extra geld is niet voor alles de oplossing, vind ze. Daarmee doelde ze op het verbeteren van de bedrijfsvoering. Om de flexibiliteit van Defensie te vergroten wil de minister ook de besluitvorming aanpakken. “Keep it simple. Richting geven, ruimte laten, resultaat boeken en rekenschap afleggen. Daar gaat het om. We zijn allemaal eigenaar. En ook kritisch zijn op wat we wel en niet oppakken.”

In haar toespraak blikte de bewindsvrouw ook terug op het afgelopen jaar. Over de operaties zei ze: “We boksten het voor elkaar om missies te continueren of up & running te krijgen. Maar we moesten er ook stoppen omdat de rek eruit is, zoals de inzet van onze F-16’s in Syrië en Irak.”

De minister was positief over het feit dat er meer geld naar Defensie gaat. Ze was realistisch over de doorvertaling naar de operationele werkvloer. “Het zijn juist de effecten van eerdere bezuinigingen die de afgelopen jaren duidelijk de boventoon voerden. Maar er is wel degelijk perspectief. We komen uit het dal en gaan omhoog. En het is belangrijk om dit op ons netvlies te houden.”

x

Kersttournee CDS

Diverse defensiemedewerkers die met Kerst in eigen land werkten, kregen de dag ervoor bezoek van Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp. Samen met Krijgsmachtadjudant Nico Spierenburg stak hij het personeel een hart onder de riem en deelde kerstlekkernijen uit.

Tijdens zijn tournee bracht de CDS onder andere kerststollen naar het Defensie Operatie Centrum op het Haagse ministerie. Deze mensen ondersteunen de generaal bij het plannen, voorbereiden, inzetten en evalueren van de inzet van Nederlandse militairen. Later die dag maakte hij ook een stop op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. “Het is in één dag onmogelijk om alle eenheden te bezoeken die tijdens de feestdagen doorwerken”, erkende Middendorp aan het eind van zijn rondreis door Nederland. “Dus pak ik ieder jaar een andere doorsnede. Maar een ding hebben ze allemaal gemeen, een enorme gedrevenheid om ons land veilig te houden en bij te dragen aan de veiligheid van anderen. Dat maakt hun Kerst heel speciaal.” Foto’s: sergeant-majoor Eva Klijn

x

Legerleiding en cupcakes met Kerst in Mali

Bijna 1.100 militairen, onder wie een paar honderd luchtmachters, brachten de Kerst door in het buitenland tijdens hun uitzending. Commandant Luchtstrijdkrachten bezocht samen met zijn evenknie van de Koninklijke Marechaussee en de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten hun personeel in het Malinese Gao. Daar werken bijna 400 militairen van alle krijgsmachtdelen aan veiligheid en stabiliteit.

In Mali werd een kerstcadeau bezorgd dat zelfs landelijke media-aandacht kreeg. Eén van de partners van de militairen kon haar kerstwens in vervulling laten gaan door een winactie bij Radio 538. Ze wilde graag cupcakes bakken voor haar man en zijn 29 collega’s van het 301 Squadron. De radiozender zorgde er met hulp van de luchtmacht vervolgens voor dat de taartjes met de kerstvlucht in het Afrikaanse land bezorgd werden.

x

Commando-overdrachten

Het commando over het laatste helikopterdetachement in Mali is sinds 7 januari in handen van luitenant-kolonel Wilko de Waard. Op Kamp Castor nam hij het bevel over van ranggenoot Niels van den Berg.

Het huidige detachement is het laatste dat in Mali wordt ingezet. De Apaches zijn al deels thuis. Met de 3 Chinooks levert het nieuwe helidet tijdelijk nog een belangrijke bijdrage aan troepen-, goederen- en gewondentransport. Foto’s: Defensie

Het commando van het 122 Squadron kwam op 23 januari in handen van majoor Jerom Sanders. Hij nam het over van de waarnemend commandant kapitein Hans Schouten. Die had weer tijdelijk de vlag over genomen van majoor Remco Baerveldt. Foto’s: Defensie

x

Franse medaille voor Nederlandse overste

Luitenant-kolonel Aart Fokkema ontving op 19 december de Franse ‘Medaille de la defense nationale’ uit handen van Supreme Allied Commander Transformation generaal Denis Mercier.

Dat gebeurde op het NAVO-hoofdkwartier in Norfolk, Virginia in de VS op voordracht van de Director of the Commanders Action Group. De medaille onderstreept de grote waardering voor de inzet van Fokkema bij het NAVO-commando. Foto: NAVO

x

Bij bedreiging 112 bellen

Defensiepersoneel dat fysiek wordt bedreigd of gehinderd tijdens het werk, moet onmiddellijk 112 bellen. Door een voorval direct te melden wordt de pakkans van de daders groter.

Als een militair voertuig bijvoorbeeld in het verkeer wordt afgesneden en/of gehinderd door personenauto’s, is de wens de identiteit van deze personen te achterhalen.

Wie iets dergelijks overkomt, moet onmiddellijk het landelijk alarmnummer 112 bellen. Geef door:

  • in het kort de situatie;
  • dat u bij Defensie werkt;
  • waar u bent;
  • het kenteken van het betrokken voertuig (indien van toepassing);
  • het signalement van de dader(s).

Melding van Voorval

Defensiepersoneel dat wordt bedreigd of lastiggevallen, moet dat ook blijven melden via het Melding van Voorval-formulier via de link op de homepage op intranet. Daarbij maakt het niet uit of de bedreiging via de telefoon of ‘face tot face’ is geuit.
Neem bij vragen contact op met uw beveiligingscoördinator.

x

Aanpassingsproblemen na uitzending

Veel militairen ervaren na hun uitzending aanpassingsproblemen. Tijdens TEDxEde dat als thema ‘transformatie’ had, was luitenant-kolonel dr Esmeralda Kleinreesink 1 van de sprekers. Haar was gevraagd te spreken over zowel haar persoonlijke ervaringen als haar wetenschappelijke onderzoek over de transformatie die militairen na hun uitzending meemaken. Daarbij werd zijn gecoacht door Johan Kroes, speechschrijver van het ministerie van Defensie.

In de woorden van Rob Hunnego (Twitter): “Aanrader: Mooie talk van @EKleinreesink over de aanpassingsfase die elke militair doorloopt ná een uitzending” Ook kijken? Klik dan op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=seVfHja9QAg.

Wil je meer weten over het werk van Kleinreesink, haar boek en presentatie, kijk dan op kleinreesink.com.
Foto’s: uit collectie Esmeralda Kleinreesink

x

Dagboek van onze Helden

Op 3 februari start een nieuw seizoen van Dagboek van onze Helden. Twee jaar lang hebben vier helden – onze eigen defensiecollega’s – hun eigen dagboek gefilmd om de thuisblijvers een kijkje te kunnen geven in hun leven.

Dit seizoen volgt de kijker F16-vlieger Niki, Apache-vlieger Rhino, een commando en een verkenner. Je ziet hun strijdlust, kameraadschap en toewijding, de overwinningen maar ook het verlies. Zij werken dag en nacht onder extreme omstandigheden, aan een gemeenschappelijk doel. Zij beschermen wat ons het meest dierbaar is: onze vrijheid.

Mis geen aflevering en houd de Facebook-pagina van Dagboek van onze Helden in de gaten voor exclusief materiaal en speciale acties. U kunt zich ook vast abonneren op het YouTube kanaal.

x

Vervanging gevechtskleding

Vanaf eind 2018 vervangt Defensie gefaseerd krijgsmachtbreed de huidige gevechtskleding. Als eerste voert de krijgsmacht een nieuwe gevechtshelm in. Naar verwachting worden de laatste artikelen in 2022 vervangen. De aanpassing maakt deel uit van het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS).

De nieuwe gevechtskleding moet beter zitten en betere bescherming bieden in andere klimaatgebieden, terreinomstandigheden en tijdens crisissituaties. Ook moet de outfit optimaal aansluiten op overige uitrustingsstukken en systemen. Zo heeft de nieuwe gevechtshelm een verbeterde stabiliteit en pasvorm en is lichter. Bovendien combineert hij beter met onder andere scherfvesten, hoofdtelefoons, gehoorbescherming, nachtkijkers en ballistische brillen. Gebruikers worden nauw bij het vervangingsproject betrokken. Een selectie militairen van alle operationele commando’s inventariseert de operationele eisen en mag de nieuwe kleding op proef dragen.

x

Leverbetrouwbaarheid militaire artikelen in de lift

Militairen kunnen er – veel meer dan in 2015 – van op aan dat de door hen bestelde, veel gebruikte artikelen ook echt op de afgesproken tijd arriveren. De beschikbaarheid van deze voorraden steeg naar 81% eind 2016. De doelstelling was 75%.

De verbetering maakt deel uit van het Plan van Aanpak ‘Verbeteren logistieke keten reserveonderdelen’. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp maakte het herstel van de logistieke keten tot een van zijn hoogste prioriteiten. In 2015 steeg de leverbetrouwbaarheid al van nog geen 30% naar 74%. Dat was al 4 % meer dan de doelstelling. Directeur Directie Aansturen Operationele Gereedstelling generaal-majoor Gijs van Keulen verwacht dat de stijgende lijn zich in 2017 voortzet.

x

Vader der veteranen overleden

Luitenant-generaal bd Ted Meines is op 24 december op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, medeoprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël. Meines sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië.

Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag. In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder.

De opperofficier van de Koninklijke Landmacht was al sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op en was er voorzitter van. In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt. Als voorzitter wist hij toenmalig minister Ter Beek ervan te overtuigen dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Erkenning en waardering vanuit de samenleving kregen langzaam maar zeker vorm en mondden uit in de Nederlandse Veteranendag sinds 2005 en in 2012 in de Veteranenwet.

De Defensiekrant interviewde luitenant-generaal Meines eind mei 2016. Kijk daarvoor op deze link: https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2016/12/ted-meines

x

DJ Wouter van der Goes naar Mali

NPO Radio 2-presentator Wouter van der Goes brengt op Valentijnsdag een bezoek aan Kamp Castor in Mali. Samen met minister Jeanine Hennis-Plasschaert maakte hij dat op 12 januari bekend in zijn programma Wout2day.

De presentator wil voor zijn luisteraars graag uitzoeken hoe de dagen van een militair op missie eruit zien. Wat doen ze bijvoorbeeld als ze niet aan het werk zijn? Zijn ze wel eens bang? Wat eten ze? De disc-jockey wil de militairen in Mali graag verrassen met postzakken vol Valentijnskaarten van familie, vrienden en luisteraars van NPO Radio 2. Mensen die een kaart willen sturen, kunnen dit op twee manieren doen: per post of e-mail. Het postadres is: KRO-NCRV Wout2day, t.a.v. Missie Mali, ‘s Gravelandseweg 80, 1217 EW, Hilversum. Mailen kan naar: missiemali@radio2.nl. Kaarten moeten voor 28 januari binnen zijn bij het programma. De Militaire Post Organisatie in Utrecht zorgt er vervolgens voor dat de kaarten in Mali komen.

De radioshow is van maandag tot en met vrijdag te beluisteren tussen 18.00 uur en 20.00 uur. De reportages die de disc-jockey maakt worden op 20 en 21 februari uitgezonden.