Journaal

x

Nieuw: zoekfunctie defensiebladen

Op zoek naar een artikel uit een digitaal defensieblad, maar u weet niet meer in welke editie het stond? Geen nood. Sinds deze uitgave van de Vliegende Hollander is een zoekfunctie toegevoegd die dan uitkomst biedt. In de kiosk van ieder defensieblad is het invulveld te gebruiken. Eenmaal in een magazine kunt u de zoekoptie gebruiken door op de button – het vergrootglas – onder het zogenoemde hamburgermenu in de linkerbovenhoek te klikken en uw zoektermen invoeren.

De nieuw toegevoegde zoekfunctie is alleen van toepassing op de digitale magazines van Defensie. Het digitale archief van de Vliegende Hollander, Alle Hens, Defensiekrant KMarMagazine, Landmacht en Materieelgezien en gaat terug tot en met februari 2014.

streep

Complexe wereld van geluid(shinder)

Geluid is een lastig te vatten fenomeen. Wat door de als herrie wordt ervaren, klinkt voor een ander als muziek in de oren.

Bij Bureau Geluidshinder, Zonering en Rapportering (BGZR), geplaatst in de Luchtmachttoren Breda, maakt geluid deel uit van de dagelijkse werkzaamheden. Een van de vele taken van het bureau is het verwerken van de meldingen die mensen kunnen indienen als zij hinder ondervinden van vliegverkeer van de luchtmacht. De medewerkers van BGZR bellen de melders terug en proberen zo duidelijk mogelijk uitleg te geven over het belang en het doel van de uitgevoerd operaties.

Sinds kort is er een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe complex de wereld van geluid is. De hoeveelheid vlieggeluid dat per jaar per militaire basis mag worden geproduceerd is namelijk vastgelegd in de zogenoemde ‘berekende geluidscontouren’. Ook al blijft de luchtmacht binnen deze wet- en regelgeving, dan nog kunnen mensen hinder ondervinden van geluid.

Voor meer informatie over het indienen van klachten, oefeningen en andere onderwerpen gerelateerd aan geluid kunt u terecht op https://www.defensie.nl/onderwerpen/klachten-en-schadeclaims/inhoud/geluidsoverlast.

Benieuwd naar de wet- en regelgeving en hoe de luchtmacht omgaat met klachten over geluidsoverlast? Bekijk dan de videoclip.

streep

Eerste Apaches terug uit Mali

De eerste 2 Nederlandse Apache gevechtshelikopters keerden zaterdagochtend 7 januari terug uit Mali. De 2 toestellen landden in het ruim van een C-17 Globemaster-transportvliegtuig op Vliegbasis Woensdrecht. De helikopters zijn ruim 2,5 jaar ingezet voor VN-missie Minusma in Mali.

Beide gevechtshelikopters krijgen op het Logistiek Centrum Woensdrecht een 500-uurs inspectie en een grote update. Na circa 25 weken worden de helikopters weer in gebruik genomen op vliegbasis Gilze-Rijen.

Het streven is om de overige twee Apaches voor 1 maart 2017 terug naar Nederland te vliegen. De rol van Nederland wordt dan door Duitsland overgenomen met de Duitse gevechtshelikopter, de Tigre. Foto’s: Defensie

streep

Vliegbasis Volkel 3e locatie voor politieluchtsteun

Vliegbasis Volkel is in Nederland definitief de 3e plek vanwaar de politie luchtsteun inzet. Het militaire terrein biedt daarnaast permanent onderdak aan een politiehelikopter en een traumaheli van het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum. De deelnemende partijen ondertekenden daarvoor 20 december een intentieverklaring.

De twee helikopters staan al 10 jaar op Volkel gestationeerd. In eerste instantie was die huisvesting tijdelijk. De vliegbasis blijkt voor de politie strategisch echter van groot belang om Zuidoost-Nederland te bedienen. Het huidige onderkomen voldoet niet meer aan de functionele eisen, daarom komt er een nieuw pand voor beide helikopters. Naar verwachting wordt dat medio 2018 opgeleverd. De andere steunpunten van waaruit de politie luchtsteun verzorgd, zijn Schiphol en Rotterdam.

streep

Luchtmachtambassadeur op RTL4

In Joris van Boven heeft de Koninklijke Luchtmacht een prima supporter. Geregeld levert hij foto’s aan voor het RTL-Weer met als onderwerp de luchtvloot van het CLSK. Zo ook op donderdag 15 december toen weerman William Huizinga om 19:55 deze foto voorbij liet komen. Huizinga is overigens voormalig KLu-weerkundige van de Joint Meteo Group op de Vliegbasis Woensdrecht. Foto: Joris van Boven

streep

Behind the secenes: All You need is Love

Als Robert ten Brink belt .... En hij vraagt of de luchtmacht kan helpen voor zijn All you need is love kerstshow…Wat doe je dan?

Luchtmachters weten als geen ander hoe het is om geliefden te moeten missen tijdens de feestdagen. Onze missies gaan immers 24/7 wereldwijd door, ook met kerst. Dus, ja Robert we komen eenmalig helpen! Because all you need is AIRPOWER! En het 300 Squadron van het Defensie Helikopter Commando.

Omdat de Commandant Luchtstrijdkrachten het herstel van de operationele inzetbaarheid als zijn grootste prioriteit beschouwt, is voor deze mediavlucht zorgvuldig gekeken naar de operationele beschikbaarheid en trainingswaarde, voordat is besloten hieraan onze medewerking te verlenen. En hoe dat er uiteindelijk uitzag, heeft u kunnen zien op in de All you need is love kerstuitzending op 24 december op RTL4. Of nogmaals in deze fotocollage. Foto’s: KLu

streep

Oostwold Airshow

Op eerste en tweede Pinksterdag, ofwel 4 en 5 juni, vindt de 9e editie plaats van de Oostwold Airshow. Met ruim 20.000 betalende bezoekers is dit het grootste evenement in de Nederlandse burgerluchtvaart. Onder het motto ‘Time Flies’ kunnen bezoekers genieten van diverse vliegstunts, formaties WarBirds en opvallende hedendaagse vliegtuigen. Behalve veel historische vliegtuigen zijn er verschillende antieke trekkers, voertuigen en een compleet militair kamp uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen. Het burgerluchtvaartevenement vindt ieder oneven jaar met Pinksteren plaats op vliegveld Oostwold. 

streep

Optredens Luchtmacht Mannenkoor

Afgelopen december verleende het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) zijn medewerking aan de International Military X-mas Tattoo. Op 16 december In Holiday Inn (de voormalige Groenoordhallen) in Leiden trad het koor samen met zangeres Emma Brown 2 keer op: ’s middags voor 250 mensen met een geestelijk/lichamelijk handicap, ’s avonds voor 1200 personen, waarmee de hal uitverkocht was. Op 21 december was er nog een Kerstconcert in de Caroluskerk te Soesterberg.

Nu studeert het LMK voor het jaarconcert op 2 november. Daarvoor zijn er nog 2 Benefietconcerten in Duitsland op 19 en 21 mei in Sonthofen en in Kempten, en op 24 juni in Kesten aan de Moezel. Foto: LMK

streep

Gezocht: zangers voor Defensiebreed mannenkoor

Defensie is verbonden met vele muziekgezelschappen, maar met weinig koren. Jammer, vindt tenor Sjourd Janssen uit Drunen. Daarom wil hij graag een Defensiebreed mannenkoor oprichten. Daarvoor zoekt hij maximaal 100 vrijwilligers met een minimumleeftijd van 18 jaar binnen het (post-)actieve personeel. Muzieknoten kunnen lezen is geen vereiste, maar wel handig. Het draait vooral om plezier hebben in het zingen. Janssen zou tweemaal per maand willen repeteren in Amersfoort. Een indruk van het repertoire: de eerste 2 coupletten van het Wilhelmus, Ik sta op Wacht, Vierdaagse Lied, Twaalf Rovers en het Wolgalied. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar: defensiemannenkoor@gmail.com, waarna ze een inschrijfformulier krijgen gemaild.