10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 | 2016

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben op freelance basis manager public affairs voor de game-opleiding Digital Arts and Entertainment aan de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk, België. Ook adviseer ik de Vlaamse en Belgische game-associaties. Via contacten met beleidsmakers, politici, pers en industrie probeer ik beleid en wetgeving voor de school positief te beïnvloeden. Op dit moment lobby ik onder andere voor gunstige belastingmaatregelen en nieuwe toepassingen voor gametechnologie. Dat gaat over veel meer dan ‘game-spelletjes’. Voordat ik in Kortrijk ging werken, was ik onder meer campagneleider en beleidsmedewerker van de Nederlandse leden van het Europees Parlement Jan Huitema en Toine Manders.”

Terug naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve zijn van grote waarde voor de luchtmacht. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Tekst: Jack Oosthoek |  Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Ik heb de Algemene Militaire Opleiding afgerond en ga zoals het er nu uitziet in september de opleiding voor bewaker en beveiliger in. Maar het kan ook een functie op mijn eigen vakgebied worden. Het is op dit moment allemaal nog wat onzeker. Overigens fungeer ik regelmatig als oefenvijand en oefengewonde en doe aan ‘roleplay’ in het opwerkprogramma voor Mali.”

Terug naar boven

Welke kennis neem je vanuit je studie mee de luchtmacht in?`

“In Kortrijk probeer ik onder meer draagvlak voor de school in de samenleving te creëren. Ik onderhoud contacten met de pers, doe aan communicatie en campaigning, werk met sociale media, et cetera. Dat is in een reservistenbaan goed bruikbaar.” 

Terug naar boven

Welke vruchten pluk je in je studie van je werk als reservist?

“Defensie is strak georganiseerd, je leert structuur in je werk aanbrengen, zelfstandig werken en verantwoordelijkheid dragen. Ook leer je leiding geven en bouw je een netwerk op. Dat komt me allemaal goed van pas.” 

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Hij is op alle fronten inzetbaar en kost voor zover ik weet minder geld dan een beroepsmilitair. Ook brengt hij expertise in die bij Defensie ontbreekt. Druk op de knop en je krijgt de juiste professional voor de juiste plaats binnen. Met reservisten wordt Defensie slagvaardiger. Beiden leren ook van elkaar.”

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Jazeker. Tijdens de Luchtmachtdagen op Leeuwarden reageerden veel beroepsmilitairen positief op mijn aanwezigheid. Ze behandelden me als gelijkwaardige. Beroepsmilitairen weten dat een reservist geen hobbyist is, maar een sterke ‘drive’ heeft om bij de luchtmacht te werken. Ik zou dit werk moeiteloos tot mijn pensioen kunnen doen. Mocht de luchtmacht me kunnen gebruiken, dan wil ik best fulltime militair worden. Waarmee een jeugddroom zou uitkomen... Maar een parttime baan bij Defensie is ook goed. Ook dan kan ik een hopelijk nuttige bijdrage aan de maatschappij leveren.”

Terug naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Als kind al voelde ik me aangetrokken door orde, veiligheid en discipline en wilde bij de politie. Een rol speelt ook dat ik ben opgegroeid in de wereld van vliegtuigen. Mijn vader was vlieger. Zelf ben ik dat niet geworden omdat ik andere interesses kreeg. Ik heb een master in Europees Beleid behaald en een bachelor in Europese Studies en Registeraccountancy. Toch ben ik altijd op de website Werken bij Defensie blijven kijken. Zo kon ik reservist bij de luchtmacht worden. Mijn motto: ‘als je vrede wilt, bereid je dan maar voor op oorlog’. Bovendien trekt werken in een team me. Bij Defensie kan dat.”

Terug naar boven