04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 | 2016

In-Formatie

Commando-overdrachten

Luitenant-kolonel Howard Colson droeg op 14 juli (na bijna vier jaar) het commando het 334 squadron over aan zijn ranggenoot John van den Born.

De Nieuwe commandant was hiervoor Branch Chief Long Term Planning bij het European Air Transport Command. Colson is nu Hoofd Flight Operations op vliegbasis Eindhoven.

Luitenant-kolonel Marco Olivier, commandant van het Helidetachement 9 in Mali, droeg op 26 juli het commando over aan luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter.

Zijn functie van commandant 301 squadron wordt momenteel waargenomen door een plaatsvervanger. Na zijn uitzending pakt De Gruijter het commando in Nederland weer op. Olivier is vertrokken naar de Directie Aansturen Operationele Gereedheid van de Bestuursstaf.

x

Nieuwe adjudanten voor koning

Kapitein-luitenant ter zee Martin Mos is samen met luitenant-kolonel van de verbindingsdienst Marco Verhagen op 18 juli benoemd tot Adjudant van Zijne Majesteit de Koning.

Mos was tot voor kort commandant 860 NH90 Squadron op het Maritiem Vliegkamp De Kooij in Den Helder. Hij volgt kapitein-luitenant ter zee Henk Zwier op. Verhagen was voor zijn benoeming werkzaam als stafofficier cyberoperations bij het Defensie Cybercommando in Den Haag. Zijn voorganger was luitenant-kolonel der cavelerie Theo van de Krol. Zowel Zwier als Van de Krol zijn eervol van hun functie ontheven en benoemd tot Adjudant in buitengewone dienst van Zijne Majesteit de Koning. 

x

FSE Mirage bereikt Midterm

Op vrijdag 22 juli bereikte het 16de detachement van FSE Mirage in het Midden-Oosten haar midterm moment.

De traditionele Midtermbalk kreeg voor de gelegenheid aan de ene kant de kleuren van de Brabantse vlag en aan de andere kant de vorm van een Amsterdammertje. Dit vanwege de samenstelling van het detachement: drie Brabanders en één Amsterdammer. Onder de 150 aanwezigen was een grote afvaardiging van de coalitiepartners.

Het kleine detachement houdt zich bezig met de instandhouding van alle infra en aanverwante zaken, handelt de ontvangst en vertrek van Nederlandse KDC-10’s, Belgische C-130’s en Vessel Protection Deachementen af.

x

Erekoord voor luitenant-generaal Emile van Duren

Tijdens het afscheid van Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Emile van Duren, stond hem een bijzondere verrassing te wachten. Uit handen van Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt, ontving van Duren het erekoord en de daar bijbehorende erepenning van de Koninklijke Luchtmacht.

Luyt roemde zijn vertrekkend plaatsvervanger om zijn enorme bevlogenheid, onaflatende energie en werklust, zijn vasthoudendheid en betrokkenheid, zowel bij menselijke als organisatieproblematiek. Binnen korte tijd realiseerde Van Duren meer transparantie en vooral meer effectiviteit in de besturing van Staf CLSK en de Koninklijke Luchtmacht in algemene zin. De besluitvorming op de dossiers werd op basis van zijn initiatief veel helderder belegd in de verschillende beraden. Daarnaast ligt zijn grote verdienste binnen het totaal van het compliance dossier (in het bijzonder voor het ‘International Traffic in Arms Regulations’ dossier). Compliance heeft een zeer directe relatie met de inzetbaarheid van de wapensystemen van de luchtmacht. Ook is door Van Duren de Adviescommissie CLSK Onderscheidingen en Eretekenen ingesteld.

Luitenant-generaal Emile van Duren is per 25 juli commandant van het Commando DienstenCentra.

x

Vliegbasis Woensdrecht wint wederom Vierdaagsevaantje

Het detachement van Vliegbasis Woensdrecht heeft voor de tweede keer op rij het Vierdaagsevaantje van de luchtmacht in de wacht gesleept. Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt, reikte de eervolle prijs uit.

Volgens Luyt stak het detachement met kop en schouders boven de anderen uit door de verzorgde uitstraling. Bovendien zong de eenheid veel en was er volop interactie met het publiek. Ook telde mee dat alle 21 leden de Nijmeegse Vierdaagse tot een goed einde brachten.

Bij de vouwbrug in Cuijk ontvingen traditiegetrouw de representatiefste detachementen van elk krijgsmachtdeel het Vierdaagsevaantje. Een jury beoordeelde de eenheden onder meer op discipline, geoefendheid en uiterlijk voorkomen.

x