10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2016

Luchtsteun op Leeuwarden

x
Foto boven: De luchtmacht is mensenwerk. Dat geldt dus zeker ook voor het Apache Demoteam dat dit jaar op de Luchtmachtdagen te zien is. Foto: Bart Nijs.

Ook F-35 ondersteunt dit jaar thema Luchtmachtdagen 

Nog een paar dagen en het Nederlands publiek kan zelf komen kijken hoe de F-35 eruit ziet. Want dat toestel zal op vliegbasis Leeuwarden op 10 en 11 juni ongetwijfeld alle ogen op zich gericht weten. Zoals bekend komt het niet speciaal voor de Luchtmachtdagen naar Nederland, maar vormt daar wel hét hoogtepunt van dit (bijna) jaarlijkse luchtmachtfeest. Daar is uiteraard nog veel meer te zien, beleven en te leren. Alles onder het thema Operatie Luchtsteun.

Tijdens Operatie Luchtsteun laat de Koninklijke Luchtmacht zien hoe en waarmee het ‘luchtwapen’ steun die kan leveren bij nationale en internationale inzet. Vliegtuigen en helikopters liggen voor de hand, maar die doen niets zonder de inzet van de mens: vliegers, planners, technici, maar ook chauffeurs, artsen, koks enzovoorts. Zij gaan door daar waar anderen stoppen. Tijdens de Luchtmachtdagen ziet u hoe de Koninklijke Luchtmacht een bijdrage levert aan vrede, vrijheid en veiligheid. Ook de internationale samenwerking en goed nabuurschap vormen thema’s op de Luchtmachtdagen.

Missies

Dat is allemaal te zien op de static show dit jaar een nieuwe indeling kent. Werp daar een blik in de toekomst, bijvoorbeeld bij de F-35 en het op afstand bestuurde UAV. Bekijk hoe de training van vliegers eruit ziet, bestorm de stormbaan of beklim de klimtoren. Doe mee aan de speurtocht over het terrein of een van de vele andere uitdagingen. Ontdek in de missie-area in speciaal ingerichte vliegtuigshelters alles over inzet in het buitenland zoals de missies in het Midden-Oosten en Mali. Maar kijk ook in de wervingstent wat voor mogelijkheden er zijn voor een baan bij de luchtmacht. En tot slot, maar niet in het minst, geniet van de spectaculaire vliegshows die de hele dag door te zien zijn, bijvoorbeeld van het Apache Demoteam van de Koninklijke Luchtmacht.

Wilt u meer lezen of precies weten welke vliegtuigen en helikopters op Leeuwarden te zien zijn, kijk dan op https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchtmachtdagen.

 Kijk voor praktische informatie op https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchtmachtdagen/inhoud/praktische-informatie.

Ook tijdens de Luchtmachtdagen op de hoogte blijven van alle updates? Download dan de Luchtmachtdagen app in de Apple App Store of op Google Play.

Tekst: Arno Marchand