13

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2016

Journaal

x

‘Airpower II, De Koninklijke luchtmacht – de toekomst is nu’

1 van de eerste zinnen uit het boek “Airpower, de Nederlandse Luchtmacht” uit 2010 luidt: ‘De Koninklijke Luchtmacht is constant in beweging’. Die heeft zich tussen 2010 en 2016 voortgezet. Dat laten de auteurs Stephan de Bruijn en Frank Crébas duidelijk zien in de vervolguitgave Airpower II.

Zo valt te lezen over de aankoop en ontwikkelingen van de F-35 en de stand van zaken van zijn voorganger, de F-16, maar ook over de nieuwe helikopters NH90 en CH-47F. De ontwikkeling van het radarsysteem te Nieuw Milligen wordt in combinatie met een Scramble door twee Nederlandse F-16’s van een Russische bommenwerper boven de Noordzee beschreven. Het luchtmacht-opleidingstraject en de logistieke wereld om de vloot operationeel te houden worden niet vergeten. Ook komen de laatste modificaties aan transporttoestellen en helikopters aan bod, alsmede de toekomstige toestellen van de KLu: de A330 MRTT tanker/transport-toestellen en de Unmanned Aerial Vehicles.

Een toekomst heeft ook een verleden. Na het uitbrengen van het eerste boek zijn meerdere types van de Koninklijke Luchtmacht buiten dienst gesteld. Niet alleen de Fokker 60 en DC-10 transportvliegtuigen, maar ook AB412, Alouette III en Lynx. De Groep Geleide Wapens heeft ondertussen de Koninklijke Luchtmacht verlaten en in Airpower II wordt van al deze wapensystemen afscheid genomen. Het boek is voorzien van zeer fraai, niet eerder gepubliceerde foto’s. Daarmee ontstaat een prachtig actueel beeld van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Stephan de Bruijn en Frank Crébas

streep

Koning bezoekt Air Task Force Middle East

Koning Willem Alexander bezocht in mei de Nederlandse troepen in Jordanië.

De vorst kreeg uitleg over de hoofdtaak van het F-16 detachement: het bestrijden van ISIS in Irak en Oost-Syrië. Het bezoek werd afgesloten met een ontmoeting met de 200 Nederlandse militairen die bij de Air Task Force Middle East werken, waaronder ook een Belgisch bewakingscomponent. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelde de koning. Die had ook nog een onderonsje met koning Abdullah II Bin Al-Hussein van Jordanië. Foto: sergeant 1 Joyce Rutjes

streep

Werkcentrum helikopterbladen op Woensdrecht

Op vliegbasis Woensdrecht opende C-LSK luitenant-generaal Sander Schnitger op 24 mei het nieuwe Airborne Services Gebouw. Het gebouw bij het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) repareert rotorbladen van helikopters waarvoor het LCW niet is gekwalificeerd.

Volgens Schnitger was de opening typerend voor de huidige manier van werken bij de luchtmacht: samenwerken door open communicatie, vernieuwend ondernemerschap en de focus op innovatie. Commandant LCW commodore Mario Verbeek wees erop dat de samenwerking tussen het LCW en de bedrijven in de omgeving gunstig is voor verlaging van de onderhoudskosten en vergroting van de flexibiliteit. Directeur Airborne Arno van Mourik zei dat het LCW alle voordelen combineert van een vestiging op een beveiligde luchtmachtbasis, het medegebruik van de bestaande infrastructuur en de samenwerking met het er naastgelegen Business Parc Aviolanda. Foto: sergeant-majoor Eva Klijn

streep

Intentieverklaring F-35 wapeninstructeurscursus

De Nederlandse en Noorse luchtmacht gaan samen een wapeninstructeurscursus opzetten voor de F-35. C-LSK Luitenant-generaal Schnitger en de Chief of Air Staff Royal Norwegian Air Force generaal-majoor Rygg tekenden hiervoor op 9 mei de intentieverklaring.

Doel van de cursus is de beste jachtvliegers aanvullende kennis en instructie bij te brengen in het opereren met de F-35. Hiervoor worden de komende jaren een leerplan, opzet en kaders ontwikkeld. De opleiding wordt direct na introductie van de F-35 in beide landen gestart. In de jachtvliegwereld zijn wapeninstructeursscholen gemeengoed. De bekendste is de legendarische US Navy Fighter Weapons School ‘Top Gun’. De Nederlandse luchtmacht organiseert al een paar decennia de Europese F-16 wapeninstructeurscursus. Aan deze Fighter Weapons Instructor Training doet Noorwegen (bijna) ieder jaar al mee.

De introductie van de F-35 vereist de ontwikkeling van een volledig nieuwe cursus. Daarmee wordt gebouwd aan een nieuwe generatie ‘Top Guns’ voor vijfde generatie jachtvliegtuigen.

Kennismaken met heden en toekomst KLu

Een speciaal pak dat meteen sensor, display en krachtbron is, autonome elektrische auto’s en een virtual reality-hangaar om zowel onderhoud als inzet in te trainen. Deze en tal van andere ideeën popten op tijdens het onlangs gehouden CLSK Café op vliegbasis Eindhoven.

Bijna 70 leerlingen van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht werden door gastsprekers bijgepraat over onder meer CLSK 3.0 en de KLu van de toekomst. De workshop Foresight dwong de deelnemers na te denken over allerlei toegepaste technieken, waarmee het ‘krijgsmachtdeel van morgen’ zijn voordeel kan doen. Het programma voorzag ook in meevliegen met een KDC-10 tijdens een tankermissie. Foto’s: Louis Meulstee

streep

Beproevingsfaciliteit landmacht op Woensdrecht

Het Materieel Logistiek Commando Land van de Koninklijke Landmacht opende onlangs op vliegbasis Woensdrecht een nieuwe klimaatbeproevingsfaciliteit. Hiermee beschikt de eenheid over een bijzonder middel om te testen of nieuwe en gemodificeerde systemen of uitrustingstukken wereldwijd inzetbaar zijn.

De klimaatkamer is door zijn grootte en mogelijkheden uniek in Europa. Het kan vrijwel alle klimaatomstandigheden volgens militaire normen simuleren. In de ruimte worden onder meer degelijkheidsproeven en triltesten, onderhoudsonderzoek, operationele proeven, aandrijflijnbeproevingen en tests op het gebied van elektronica gedaan.