07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2015

Introverte leiders op de voorgrond

Op de zeepkist, in de spotlight. De stereotype militair leider is direct, uitgesproken, actiegedreven. Maar ook de stillere, meer bedachtzame types hebben hun waarde bij Defensie. Sterker, een mix van extraverte én introverte eigenschappen is noodzakelijk om het hoofd te bieden aan de dreigingen van de toekomst. Dat was de boodschap van de conferentie over quiet leadership, tijdens het AIR Café van 4 december in Hilversum. Voormalig ISAF-commandant én zelfbenoemd introvert generaal b.d. Stan McChrystal was key note speaker.

Extravert, introvert, ambivert?
Je persoonlijkheid is van grote invloed op je handelen. Sommigen zijn meer naar buiten gericht en handelen meer vanuit hun hart. Anderen zijn meer naar binnen gericht en handelen meer vanuit hun hoofd.

Extraverten zijn luid, duidelijk, zichtbaar, daadgericht, hardop denkend, actiegericht, op de voorgrond, hardop denkend, groepsdier.

Introverten zijn stil, bescheiden, voorzichtig, observeren, achter de schermen, luisterend oor, eenling.

Ambiverten combineren de beste eigenschappen van beide uitersten.

x

´Elke persoonlijkheid binnen de KLu is goud´

Luitenant-generaal Sander Schnitger

Commandant Luchtstrijdkrachten
(ambivert)

“Om echt succesvol te innoveren hebben we vooral ook diversiteit nodig. In alle soorten en maten, van herriemakers tot stille willies, individuen in teams en eenheden waarin mensen elkaar versterken, inspireren, de ruimte geven.

Extraverten zie je en hoor je. Zij staan als eerste op de namenlijstjes. Dit heeft absoluut een functie in een militaire organisatie. Het gaat er ook niet om de extraverten stiller te krijgen of nieuwe hokjes aan te maken. Het gaat om het belang van de diversiteit. In de huidige cultuur vraagt het moed om vanuit rust en bedachtzaamheid, vanuit luisteren en open staan voor het onbekende te handelen.

Bent u bezig om uw beste ik te zijn? Of bent u bezig een kopie te worden van wie u denkt te moeten zijn of om in aanmerking genomen te worden voor een carrière, opleiding of functie? Zegt iemand weleens dat u in uniform een ander mens ben dan in spijkerbroek? Dat kost dag in, dag uit veel meer energie dan authentiek zijn. Ik hoop dat u na vandaag bewust zich bent dat elke persoonlijkheid binnen de KLu goud waard is. En dat we elkaar de ruimte moeten geven om dat goud boven te halen.”

´Je kunt niet veranderen wie je bent´

Generaal b.d. Stanley McChrystal

Voormalig commandant ISAF en US Forces Afghanistan

(introvert)

McChrystal gaf onder meer leiding aan het Joint Special Operations Command. Om terreurcellen op te rollen, liet hij de klassieke, hiërarchische bevelsstructuur los. Met succes. JSOC elimineerde onder andere Abu al-Zarqawi, de leider van Al Qaida in Irak.

“We hadden de beste commando’s van de wereld. Met de beste middelen: GPS, nachtzichtkijkers, precisiewapens, UAV’s en razendsnel internet. Maar we konden de Al Qaida-kopstukken niet vinden. Hun netwerk leerde van elke zet die we deden. 

Binnen JSOC werkte ik met de grootste ego’s denkbaar: gevechtspiloten en special forces. Allemaal extraverten. En ze wisten allemaal hoe zij hun werk het beste moesten doen. En vooral hoe ík mijn werk moest doen. Dus besloot ik ervoor te zorgen dat voortaan iedereen beschikte over dezelfde informatie, met hetzelfde doel. We vormden ons eigen netwerk. Namen besluiten op basis van de inbreng van mensen, niet op basis van de breedste schouders of de grootste mond. 

Denk niet dat je als commandant weet wat er speelt. Fout. Je kunt niet van bovenaf micromanagen. Leiders zijn als tuiniers. Ze spitten, bemesten en wieden onkruid. Ze creëren een ecosysteem waarin de planten kunnen doen wat ze moeten doen. In mijn begintijd deden we elke maand 4 operaties en gaf ik elke keer mijn goedkeuring. Vier jaar later deden we er 300 per maand. En tekende ik nergens voor.

Als jonge luitenant dacht ik: dat introverte, daar groei ik wel overheen. Vergeet het maar. Je kunt niet veranderen wie je bent. De enige leider die ik kan zijn, is Stan McChrystal.”

´We hebben extraverte én introverte competenties nodig´

Generaal Tom Middendorp

Commandant der Strijdkrachten

(“Ik houd niet van labels op leiderschapsstijlen”)

“We hebben allemaal een unieke set competenties, zowel extravert als introvert. En we hebben beide typen nodig om goede leiders te zijn”, vertelde Middendorp. Hij gaf enkele tips over quiet leadership:

  1. “Wees je als leider bewust van je eigen bril. Hoe beter je jezelf kent, des te beter kun je anderen begrijpen. Niet reflecteren weerhoudt ons van leren. Wees dus eerlijk naar jezelf.”
  2. “Werk samen, vorm partnerschappen. We werken in complexe omgevingen. Die vragen om meer dan alleen militaire antwoorden. Bouw aan een gemeenschappelijk belang wanneer er geen gemeenschappelijke leiding is.”
  3. “Luister en stel jezelf open. De oplossingen voor je problemen zijn liggen er. Gebruik de kennis en ervaring van je mannen en vrouwen. Hij die niet vertrouwt, wordt niet vertrouwd.”

´We zoeken leiders die zowel Risk als Triviant kunnen winnen´

Luitenant-generaal Mart de Kruif

Commandant Landstrijdkrachten

(ambivert)

“Generaal Patton of generaal Marshall? De krijgsmacht van nu heeft leiderschap nodig dat de extraverte en dominante troepencommandant en de quiet leader in zich verenigt. Je moet de juiste leiders op het juiste moment hebben. Mensen die behalve van militair leiderschap ook een open blik hebben naar de rest van de wereld: de economie, de politiek. Mensen die zowel Risk als Triviant kunnen winnen. 

We kunnen het op gebied van diversiteit echt beter doen. En we moeten het ook beter doen, willen we de moderne uitdagingen het hoofd bieden. Waarom geen homoseksuele Duitse kapitein als commandant van een air assault-compagnie? Of een vrouw als commandant van een gevechtseenheid? We leven in een maakbare wereld. Je moet elk beetje intellect aanboren.”

Commodore Onno Eichelsheim

Directeur Operaties
(extravert)

“Als directeur Operaties wil ik 100 procent situational awareness en 100 procent situational understanding. Ik heb mensen nodig die in een split second een beslissing kunnen nemen, met hun vinger aan de trekker. Extraverten dus. Maar ik wil ook dat we kennis vergaren om besluiten voor langere termijn te nemen. Wie maken die analyses? Juist, de introverten. Wil je je doelen bereiken dan heb je beide nodig.”

Tekst: Ingmar Kooman
Foto’s: Valerie Kuyper