03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2015

In Formatie

In memoriam

Op 27 oktober overleed Peter Janssens. Als burgermedewerker was hij specialist-schilder en planner bij 980 Squadron van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Hij laat zijn partner, een zoon en 2 stiefkinderen na. Janssens is 46 jaar geworden.

Op 29 november overleed luitenant-kolonel Wolter van Thiel. Hij was op dat moment werkzaam als Air Liaison Officer bij de Maritime Battle Staff op het hoofdkwartier van de VN-missie Minusma in Bamako, Mali. Hij laat zijn vrouw, een dochter en een zoon na. Van Thiel werd 44 jaar.

x

Alert 2015: opvang Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden was onlangs het decor van Alert 2015. De civiel-militaire oefening spitste zich toe op de opvang van evacuees die vanwege hoogwater moesten vluchten. Voor die rol meldden zich enkele honderden enthousiaste scholieren, evenals een aantal Lotus-vrijwilligers. Commandant vliegbasis kolonel-vlieger Denny Traas: “Onze mogelijkheden om militaire bijstand te leveren bij ernstige calamiteiten zijn groot. Alert 2015 toonde aan dat we binnen zeer korte tijd voor opvang kunnen zorgen.” 

x

IGK neemt in Mali tijd

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Bart Hoitink heeft 3 dagen lang de Nederlandse militairen in Mali bezocht. Hij sprak met hen in Gao en Bamako. De IGK wilde beeld en geluid krijgen bij de huidige stand van zaken. Tijdens het bezoek namen hij en zijn staf daarvoor uitgebreid de tijd.

x

Bredere samenwerking Italië-Nederland

De Nederlandse en Italiaanse luchtmacht gaan nauwer samenwerken. Daarover maakten minister Hennis-Plasschaert en haar Italiaanse ambtgenoot Roberta Pinotti in Brussel afspraken. Generaals Pasquale Preziosa en Alexander Schnitger tekenden eveneens een document voor meer samenwerking, onder meer op het gebied van vliegtuigonderhoud voor de F-35, luchttransport, space-gerelateerde zaken, trainingen en oefeningen. 

x

Oproep

Voor het verder inrichten van de traditiekamer van 298 squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen is sergeant-majoor Van Abeelen op zoek naar beeldmateriaal, militaria en naar memorabele verhalen uit de geschiedenis van het squadron. Digitaal aanleveren, is geen probleem. Wie iets instuurt, wordt uitgenodigd voor een bezoek aan het squadron. Adres: DHC/Vlb Gilze-Rijen, t.a.v. 298 sqn/SM van Abeelen, Rijksweg 121, 5121 RD Rijen. Of mail naar: JMHJ.v.Abeelen.01@mindef.nl

x
x

Pioniersavond in NMM

In het Nationaal Militair Museum is onlangs de eerste Pioniersmedaille postuum uitgereikt aan generaal-majoor Willem Breeschoten. De munt wordt toegekend aan hen die zich hebben ingezet voor een relevant en toekomstbestendig CLSK.

Wijlen generaal-majoor Willem ‘Bill’ Breeschoten ontving het eremetaal voor onder meer zijn voortrekkersrol bij de Mid Life Update van de F-16 en voor zijn leidende rol bij de totstandkoming van de huidige transport- en tankervloot. Luitenant-generaal Schnitger: ‘Breeschoten durfde het aan de organisatie rigoureus op de schop te nemen in onzekere tijden. Dit getuigt van visie, overtuigingskracht en vooral van durf. Durf om de toekomst van het CLSK op langere termijn zeker te stellen.’

In samenspraak met de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Luchtmacht’ wordt de reeds bestaande Pioniersmedaille vanaf heden uitgereikt aan échte luchtmachtpioniers.

De medaille met oorkonde voor de nabestaanden van generaal Breeschoten werden daarom door zowel commandant CLSK luitenant-generaal Schnitger als voorzitter KNVOL commodore bd. Tom de Bok aangeboden. 

x

Slechtvalken op de luchtmachttoren

Sommige collega’s hebben het gezien: een grijze flits en paniek onder de duiven. Even later dwarrelen de veertjes traag langs het raam. De slechtvalk heeft weer toegeslagen.

De slechtvalken van de luchtmachttoren in Breda verdedigen hun territorium met verve tegen ongewenste indringers. Een buizerd die onlangs nietsvermoedend langs kwam zeilen, kreeg vanuit het niets een agressieve slechtvalk op zijn dak. De ene felle aanval na de andere volgde, waarbij de veel  snellere en  wendbare slechtvalk de buizerd tot wanhoop dreef. Steeds was de buizerd te laat om de aanval te pareren, waardoor de vogel uiteindelijk eieren voor zijn geld koos. Na het gevecht vloog het mannetje terug naar de top van de toren om als heer en meester weer uit te kijken over zijn ‘koninkrijk’. Speurend naar de volgende indringer of misschien naar een prooi.

Nest                                                                                                                                                   
De slechtvalken hebben de 'toren' uitgekozen vanwege de vele stadsduiven. Die staan bovenaan het menu van de roofvogels. Tweede reden is de speciale nestkast voor slechtvalken bovenop de toren. Afgelopen zomer slaagde een vrouwtje erin een mannetje te strikken en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Wie weet waartoe dat gaat leiden... Luc Hoogenstein van het Bureau Natuur: “Met wat geluk kunnen we volgend jaar een nest jonge slechtvalken verwelkomen op de luchtmachttoren.’ 
Foto’s: Luc Hoogenstein, senior Vogels en Vliegveiligheid.

x

Astronaut Kuipers mee met F-16

André Kuipers mocht onlangs met een F-16 meevliegen. Het ging om een trainingsmissie vanaf vliegbasis Volkel. De astronaut begon zijn carrière ooit bij de luchtmacht als keuringsarts. Ook deed hij onderzoek naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Dat was voordat hij aan de slag ging als dokter, wetenschapper en aansluitend astronaut bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Foto’s: Herman Zonderland

x

KLu-Erepenning voor kolonel b.d. Zijlstra

Voor hetgeen hij heeft betekend voor zowel de Koninklijke Luchtmacht als het Kapittel der Militaire Willems-Orde, ontving kolonel b.d. Jan Zijlstra de KLu-Erepenning. De prominente luchtmachter werd in 1997 door de toenmalige Hare Majesteit Koningin Beatrix benoemd tot lid en tevens plaatsvervangend voorzitter van het Kapittel. Zijlstra heeft zich vanaf die tijd - namens de Koninklijke Luchtmacht - intensief bezig gehouden met onderzoeken die uiteindelijk leidden tot voordracht voor een Militaire Willems-Orde.

Als lid van het Kapittel der Militaire Willems-Orde werd Zijlstra per 1 januari 2015 door Koning Willem-Alexander ontslag verleend. 

x

Reservist ontvangt Erekoord

Uit handen van de commandant Groep Luchtmacht Reserve, luitenant-kolonel Joosse, ontving luchtmachtreservist sergeant Jaco Storsbergen het Rode Erekoord voor Verdienste. Hij kreeg de onderscheiding voor daadkrachtig optreden nadat een 45 -jarige bestuurder door de voorgevel van een woning was gereden. 

x

Kraak krijgt NAVO-functie

Commodore Dré Kraak wordt op 14 december commandant van het Deployable Air Command and Control Centre van de NAVO in Poggio Renatico in Italië. Vanaf die datum is hij generaal-majoor. Kraak is nu nog projectleider European Air Crew Training Center .

x

Nog een Erekoord

Korporaal der eerste klasse Bart de Smet ontving op Vliegbasis Woensdrecht het Rode Erekoord voor Verdienste. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij op begin april een tennisser wist te reanimeren.

Op weg naar zijn wekelijkse voetbaltraining in Biervliet, hoorde De Smet vlak na het passeren van de tennisbaan dat een tennisser onwel was geworden. Zonder aarzeling bood hij eerste hulp en begon met reanimeren. De Smet ging door met reanimeren tot het slachtoffer kon worden overgedragen aan de hulpdiensten. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed.

x

Commando-overdrachten

711 squadron
Luitenant-kolonel Herbert de Groot heeft het commando over 711 squadron van Air Operations Control Station Nieuw Milligen overgedragen aan ranggenoot Peter Geubbels. De ceremonie vond plaats ten overstaan van medewerkers, familie en genodigden.
711 Air Control Squadron is belast met de militaire luchtverkeersleiding en -gevechtsleiding van de luchtmacht. Vanuit Nieuw Milligen verzorgt het squadron de bewaking van het luchtruim en de begeleiding van het luchtverkeer.

930 squadron

In bijzijn van familie, vrienden, genodigden en collega’s heeft majoor Edwin Capelle het commando over 930 squadron overgedragen aan ranggenoot Ellen van den Hout-Tegelaers.

De scheidend commandant begint een nieuwe carrière in de civiele sector, maar blijft als reservist verbonden aan de luchtmacht.

Het 930 squadron is het Logistiek & Onderhoud squadron met als standplaats vliegbasis Gilze-Rijen. 

x

VN-medaille voor Joint Support Detachment in Mali

Militairen van het Joint Support Detachment (JSD) hebben op Kamp Castor in Gao de medaille van de Verenigde Naties ontvangen. De 165 militairen zetten zich langer dan 90 dagen in voor de VN-missie Minusma in Mali.

Het JSD is een ondersteunende eenheid die onder meer verantwoordelijk is voor de logistiek, medische faciliteiten, onderhoud aan operationele voertuigen en force protection van de kampen in Gao en Bamako. 

x

Medaille ATF Volkel

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft aan het personeel van rotatie 4 van Air Task Force Middle East de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt. Middendorp bezocht het detachement eerder dit jaar. Hij stelde dat met de inzet van vliegtuigen de opmars van ISIS is gestopt en de terreurgroep veel terrein moest inleveren. "Vanaf het begin van de missie hebben we meer dan 1100 keer de wapens ingezet. En altijd met chirurgische precisie", zei hij. "Aanvallen doen we pas als het hele intell-plaatje compleet is, om precies dat ene doel te raken. We willen wel ISIS stoppen, maar geen onnodige schade berokkenen. We zetten echt alles op alles om burgerslachtoffers te voorkomen.”

x
2 militairen zagen de term-balk door.

De zaag er in

Het huidige - alweer veertiende - detachement Forward Support Element Mirage zit inmiddels op de helft van de uitzending. Alle reden om dat te vieren met het traditioneel doorzagen van de midterm balk. Deze is vanwege de rol van Eindhoven als formerende eenheid door GU’er Frank voorzien van een mooi Brabants accentje. Maar dat weerhield CIS’er Peter en commandant Erwin er niet van de zaag er in te zetten.

Forward Support Element (FSE) Mirage verzorgt de logistieke ondersteuning voor Nederlandse eenheden, met name aan de Vessel Protection Detachments van de marine. Daarnaast behouden ze een strategische footprint in dat gedeelte van het Midden Oosten voor eventueel toekomstige missie in het gebied.

x

Ten Haaf nieuwe Defensieattaché in de VS

Commodore Theo ten Haaf is per 12 januari 2016 de Nederlandse Defensieattaché in de Verenigde Staten. Hij volgt ranggenoot Ralph Reefman op.

De Defensieattaché vertegenwoordigt de strijdkrachten in de ontvangende staat en fungeert daar als contactpersoon voor Defensie en de krijgsmacht. Hij onderhoudt intensieve contacten met vertegenwoordigers van de defensieorganisatie in de VS en met de andere buitenlandse militaire attachees die in de VS zijn geaccrediteerd.

Ten Haaf was de plaatsvervangend directeur van de Directie Operaties bij de Bestuursstaf. Ook leidde hij de militaire ondersteuning door Defensie tijdens de nucleaire top in Den Haag. Recent ontving hij het Ereteken voor Verdienste in goud voor zijn werk rondom de ramp met de MH-17.

x

Militairen missie MINUSMA onderscheiden

Meer dan 400 militairen die deelnamen aan de VN-missie in Mali (Minusma) kregen onlangs de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Vice-admiraal Rob Bauer reikte ze uit in de IJsselhallen in Zwolle. De 400 Nederlandse Maligangers kwamen van verschillende eenheden.

Onder de gedecoreerden waren 23 mannen en vrouwen van de PVE Bewaking van 640 Squadron. In Mali waren zij verantwoordelijk voor onder meer de Force Protection van Camp Castor.

Het thuisfront ontving een blijk van waardering en erkenning in de vorm van een zilveren anjer. De meegekomen kinderen een speciaal kindermedaillon. 

x

40e Veiligheidskalender

De 40e editie van de CLSK Veiligheidskalender is uit. In 1977 werd de eerste editie uitgebracht en veertig jaar later tekent oud-KLu'er Ton van Andel nog steeds alle cartoons om de luchtmachter bewust(er) te maken van mogelijke risico’s in de vliegveiligheid, arbo en milieu.

Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Alexander Schnitger overhandigde onlangs in Breda het eerste exemplaar van deze jubileumeditie aan Ton van Andel.