04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2015

‘Veranderen kan ook leuk zijn’

Veerkracht & SAP komen samen op laatste werkconferentie

Wat hebben de visie CLSK 3.0 en de introductie van het ondersteunend systeem SAP gemeen? Een even eenvoudig als helder antwoord: de noodzaak om anders te werken, anders te denken en anders te doen. Geen eenvoudige opdracht, naast bestaande uitdagingen als – nog steeds lopende – reorganisaties.

De SAP-centrifuge draait en de KLu zit daar middenin. Om de noodzaak tot veranderen te onderstrepen en de werkvloer daarbij maximaal te ondersteunen, zijn voor verschillende doelgroepen speciale werkconferenties gehouden. De laatste daarvan vond op 3 november in het Nationaal Militair Museum plaats (NMM), onder de titel ‘Veerkracht zit in onze genen’. Tijdens deze dag kregen zowel behaalde successen als nieuwe ideeën van medewerkers het podium dat ze verdienden. 

x
C-LSK Schnitger: “Niet alleen dingen ánders doen, maar ook ándere dingen doen.”

Schouders eronder

“Een inspirerende dag”, vond C-LSK luitenant-generaal Sander Schnitger, “niet alleen omdat we dingen ánders moeten gaan doen, maar ook omdat we ándere dingen gaan doen.” Een integraal ondersteunend systeem als SAP kan daarbij helpen. Luchtmachters moeten vooral geen koudwatervrees hebben. “Veranderen kan ook leuk zijn”, hield Schnitger de zaal voor, “waarbij we vooral niet bang hoeven zijn om fouten te maken. Alleen als we er gezamenlijk de schouders onder zetten kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de nieuwe bedrijfsvoering en daarmee de verdere professionalisering van onze organisatie.”

Meedenken en meepraten Onderstaand enkele ideeën en plannen die luchtmachters naar voren brachten.

Jelle Arts: “Via platform tot betere samenwerking komen.”

Kapitein Jelle Arts, Directie Materiele Instandhouding, Staf CLSK

“Reorganisaties, implementatie van ERP en de intrede van het assortimentsgewijs werken, hebben binnen de MatLog-community gezorgd voor veel veranderingen. Effectief werken werd steeds lastiger. Ik ben daarom gestart met een samenwerkingsplatform dat voor iedereen toegankelijk is. Het doel is om door middel van co-creatie op het gebied van afspraken en beleid tot een beter inzicht en een hechtere samenwerking te komen in onze dagelijkse bedrijfsvoering.

Het platform is nog geen twee maanden oud, maar groeit als kool. Op dit moment zijn over tientallen onderwerpen informatie- en overlegpagina’s aangemaakt, die al bijna 3000 keer zijn bekeken door honderden personen. Het aantal actief bijdragende auteurs staat op vijftien, en groeit gelukkig ook gestaag. Een goede aansluiting bij de zoekmachine op intranet staat op de agenda.

Ik heb het idee dat het CLSK 3.0 gedachtengoed wel aan het landen is, maar dat het nog vaak bij ‘anders praten’ blijft. Het wordt tijd dat we het ‘durven’ en het ‘doen’ wat meer naar de voorgrond laten komen.”

x
Franz van den Hout: “Anderen jouw kennis laten gebruiken.”

Majoor Franz van den Hout, Informatiemanager SAP

“Mijn idee is om het kennisnetwerk op te zetten met een tool die een code produceert waarin aangegeven staat over welke SAP-processen mensen je vragen kunnen stellen. Door die code op je persoonlijke ‘mysite’ van sharepoint te zetten, kunnen anderen je via MULAN benaderen om jouw kennis te benutten. Zo hoeven zij zelf de theorie daarover niet te bestuderen en dat geldt natuurlijk ook voor jezelf. Mijn idee wordt verder uitgewerkt door vulling van de expertises in de database te plaatsen.

De werkconferentie in het NMM heeft mij energie gegeven om hiermee verder te gaan. Als iedere aanwezige een stukje anders is gaan denken en daardoor zelf gaat proberen kleine resultaten te bereiken, is de missie van de werkconferenties geslaagd.”

Perlè de Bruin: “Met yoga meer balans creëren.”

Eerste luitenant Perlè de Bruin, Assetmanager wapentechniek F-16

“Al jaren vragen we een verhoogde inspanning van het personeel. Die gaat vaak gepaard met een hoge werkdruk en werklast. Regelmatig hoor en zie ik dat mensen – al dan niet werk-gerelateerd – niet lekker in hun vel zitten. Dat heeft invloed op de werkzaamheden. Onderzoek toont aan dat gelukkige medewerkers productiever zijn. Als we dit weten, kunnen we eigenlijk niet anders dan onze collega’s de kans te geven zich hiervan bewust te worden en meer balans te creëren.

Deze bewustwording kun je trainen door bijvoorbeeld yoga. Allerlei klachten of pijntjes kunnen door yoga worden verlicht. Mijn idee is collega’s de mogelijkheid bieden om meer balans te laten ervaren, indien nodig te herstellen en laten te behouden.

Daarom start ik 5 januari met een yogaopleiding, om het daarna op diverse locaties te kunnen aanbieden. Mijn idee is geslaagd als mensen in deze organisatie de wens uitspreken balans te willen ervaren door het bewustzijn te trainen en dit ook gaan doen!”

Als dank voor ieders inzet kregen de deelnemers aan de werkconferentie een optreden van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht aangeboden.

Tekst: Leo de Rooij
Foto’s: sergeant 1 Joyce rutjes