Koninklijke Luchtmacht levert al 101 jaar steun vanuit de lucht

Terwijl ik deze column, schrijf kijk ik naar het landschap van een land waar ik de afgelopen 12 jaar vele malen ben geweest. Ik keer terug van een 2-daags bezoek aan Afghanistan. En ook nu verlaat ik dit land met een bijzonder en zeker ook optimistisch gevoel. Want er is tijdens onze aanwezigheid veel verbeterd op het gebied van veiligheid in dit land. Natuurlijk, we zijn er nog niet: corruptie en de productie en handel in drugs zijn en blijven een bedreiging voor de veiligheid van dit land. Maar laten we eerlijk zijn. Meer dan 80% van de bevolking wordt beschermd door Afghaanse veiligheidstroepen. 

Feiten

De Afghaanse vlag wappert weer, kinderen kunnen weer naar school en het bestuur begint steeds meer vorm te krijgen. Mensen die roepen dat onze bijdrage daar voor niets is geweest, hebben het ook mis en weigeren naar de feiten te kijken. Mijn persoonlijke mening is dat wij, samen met militairen uit NAVO- en partnerlanden, de VN, non-gouvernementele organisaties en niet te vergeten de Afghaanse bevolking zelf, trots kunnen zijn op de behaalde resultaten. De Afghanen zullen ons ook in de toekomst wel nodig hebben en de nieuwe operatie “Resolute Support” geeft daaraan invulling.

Leven en dood

Vandaag, 30 juni, vlogen 2 van onze F-16’s voor het laatst boven dit centraal Aziatische land. Met een ceremonie op het vliegveld Mazar-e-Sharif is een einde gekomen aan de operaties van de Air Task Force (ATF). Die begonnen in 2002 vanuit Kirgizië met een Hercules. Later volgden vanaf diverse locaties, de F-16’s, Apaches, Cougars, Chinooks en KDC-10. Als commandant ben ik trots. Trots op alle mannen en vrouwen die in al die jaren hun professionele bijdrage hebben geleverd aan deze missie. Vaak was onze inzet letterlijk het verschil tussen leven en dood. Niet alleen de levens van militairen, maar ook die van Afghaanse burgers. 

Thuisfront

Velen onder ons zijn 6 of 7 keer uitgezonden geweest naar dit gebied, maar bij elke rotatie heeft iedereen, in Nederland en in het uitzendgebied, altijd de can-do mentaliteit laten zien. Na maanden intensief te hebben samengeleefd, gewerkt, gelachen, ook in periodes met verdriet, komen we weer huis. Terug naar het gezin, familie en vrienden, maar ook naar het eigen onderdeel. Ervaringen en bijzondere vriendschappen rijker. Ervaringen en vriendschappen die vaak de Koninklijke Luchtmacht overstijgen en ons team hechter maken. Als commandant ben ik ook dankbaar. Dankbaar naar het thuisfront toe. Zij hebben de militair voor, tijdens en na de uitzending geweldig ondersteund.

Hoogste prijs

In de afgelopen 12 jaar hebben 2 luchtmachters in Afghanistan de hoogste prijs betaald: Jan van Twist en ‘Sofac’ Donkervoort. Zij hebben die prijs betaald voor een betere wereld en stabiliteit in Afghanistan. Die overpeinzing brengt mij weer in Nederland, want op 1 juli ben ik weer aanwezig bij de herdenking op Soesterberg. Tijdens deze ceremonie herdenken wij Jan en Sofac en al het andere overleden luchtmachtpersoneel bij het Luchtmachtmonument. Het uit 1923 daterende monument met aanliggende appelplaats is recentelijke opgeknapt. Het monument maakt nu deel uit van de ‘Stiltetuin’; een stukje park bij het Nationaal Militair Museum waarin de drie luchtmachtmonumenten zijn opgenomen. 

Luchtmachtdagen

Eind deze week beginnen de schoolvakanties in het noorden. Velen van u kunnen dan gaan genieten van een periode van welverdiende rust. Samen met het gezin, familie of vrienden quality time doorbrengen en leuke dingen doen. Voordat ik u een fijne vakantie toewens, wil ik nog even terugkijken op de Luchtmachtdagen. Met een nieuw concept opende vliegbasis Gilze-Rijen op vrijdag 20 juni en zaterdag 21 juni haar poorten. 245.000 bezoekers hebben wij kunnen uitleggen en laten zien wat de rol en noodzaak van onze luchtmacht is en dat luchtoptreden een cruciale rol speelt in de bescherming van vrede, veiligheid en vrijheid. Duizenden talenten hebben op vrijdag speciale aandacht gekregen. 

Succes

Uw inzet heeft geresulteerd in bijna 5000 belangstellenden voor een baan bij de luchtmacht; een groot succes. De Luchtmachtdagen hebben personeel, bezoekers en media samengebracht. We hebben laten zien waarin we goed zijn; professioneel, vakkundig en gedreven. U heeft laten zien dat we trots zijn op wat we doen en waarom we het doen. U heeft uw verhaal wellicht talloze keren verteld en daar ben ik u dankbaar voor. Het was een mooie kans om de maatschappij over ons te vertellen en daarin zijn wij als luchtmachters voor de volle 100% in geslaagd. U heeft Operatie Luchtsteun tot een succes heeft gemaakt.

Ik wens u een fijne vakantie toe.

 Alexander Schnitger