Buitenlands verblijf partner en verklaring van geen bezwaar

De nieuwe beleidsregel veiligheidsonderzoeken is sinds 1 november 2013 in werking. Het beleid is daarbij niet ingrijpend gewijzigd, want de nieuwe beleidsregel is vooral een samenvoeging van al geldende beleidsregelingen en van de bestaande praktijk. Een voorbeeld van dit laatste is de rol van de partner bij het veiligheidsonderzoek. Omdat is gebleken dat hierover nogal wat onduidelijkheid bestaat, wordt het hierbij nog eens benadrukt: heeft uw partner in de afgelopen 5 jaar een periode van 3 maanden of langer doorgebracht in een land waar Defensie geen persoonsgegevens mee uitwisselt? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw verklaring van geen bezwaar en daarmee voor uw baan bij Defensie.

Een verklaring van geen bezwaar (VGB) is nodig om op een vertrouwensfunctie te kunnen werken. Alle militaire en veel burgerfuncties zijn vertrouwensfuncties bij Defensie. Naar iedereen die een vertrouwensfunctie gaat vervullen, wordt een veiligheidsonderzoek ingesteld. Daar wordt ook uw partner bij betrokken.

U kunt meer over dit onderwerp lezen in een uitgebreider bericht dat is verschenen op de nieuwspagina van intranet. Meer informatie vindt u in de brochure ‘Veiligheidsonderzoeken bij Defensie en defensieorderbedrijven’ en op www.defensie.nl via: onderwerpen -> militaire inlichtingen en veiligheid -> veiligheidsonderzoek of op intranet via: Bestuursstaf -> Eenheden -> MIVD.

x

In memoriam

Op 23 juni overleed sergeant 1 Remy Kraft is. Hij werkte als avionica-specialist op de Cougar en Alouette III bij het 300 Squadron op vliegbasis Gilze-Rijen. Kraft is 30 jaar geworden.

x

Meritorious Service Medals

Majoor Bert van Herwijnen en luitenant-kolonel Joost Luijsterburg ontvingen op 15 mei de Meritorious Service Medal. Beiden werkten op het Joint Program Office in Washington DC van juli 2010 tot juli respectievelijk augustus 2013. Vooral Luijsterburgs inzet op het gebied van Cockpit Pilot Vehicle Interface, Helmet Mounted Display Systems en Weapon Integration is zijn van onschatbare waarde. Hij zorgde onder meer voor het initiële testplan van de helm, waardoor de problemen verdwenen zijn.

Van Herwijnen droeg bij aan de inkoop van F-35 Air Systems in de Low Rate Initial Production-fase. Binnen het Production Team zette hij zich in voor afstemming van inkoopbehoeftes van de United States dienstvakken en internationale partners en het op juiste wijze in contracten verwerken van deze gezamenlijke inkoopbehoeftes. Tevens richtte hij zich op betere afstemming van de inkoopprocessen voor Air Systems, Propulsion en Sustainment.

x
x

Erekoord voor kordaat optreden

Kolonel Marco Kathmann ontving midden juni de Gouden Legpenning en het bijbehorende Erekoord Luchtmacht. De Chef Kabinet Staf CLSK kreeg de ereblijken voor de reanimatie van collega Martin Wajon. C-LSK luitenant-generaal Sander Schnitger reikte de onderscheidingen uit. Het lichtblauwe erekoord bestaat sinds 2012. Deze onderscheiding kan worden toegekend aan luchtmachtmilitairen die in bijzondere omstandigheden kordaat optreden. Het is een toevoeging op de gouden legpenning.

x
x

Benoeming opperofficier

Kolonel Onno Eichelsheim volgde per 16 juni generaal-majoor Dennis Luyt op als Directeur Operaties bij het Commando Luchtstrijdkrachten. Hij werd daarbij bevorderd tot commodore. Luyt is op diezelfde datum aangetreden als directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedheid bij de Defensiestaf.

x

CLSK 3.0

Alle luchtmachtmedewerkers ontvingen op 2 juni een mail van de Commandant Luchtstrijdkrachten. Hierin zette luitenant-generaal Sander Schnitger de basis van CLSK 3.0 uiteen. Op het luchtmachtportaal op intranet staan daarnaast ook de vastgestelde missie, visie en de zogeheten commander’s intent. Het beeld van de Luchtmachter 3.0 dat daar bij hoort, is omschreven in de commander’s guidance

x

Hulploket voor veteranen geopend

Veteranen die zorg nodig hebben kunnen voortaan aankloppen bij het Veteranenloket. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie opende de voorziening op 11 juni in Doorn. Het Veteranenloket moet veteranen en hun familieleden snel en efficiënt helpen. Een coördinator zorgt ervoor dat de (ex-)militair de zorg en behandeling krijgt die nodig is.

Het veteranenloket biedt de hulpvragers toegang tot bestaande zorg- en dienstverlening via onder meer het ministerie, het Veteraneninstituut en het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Veteranen kunnen bij het Veteranenloket ook terecht met andere vragen, bijvoorbeeld over reünies, veteranenpasfaciliteiten en ondersteuning door vrijwilligers. Veteranen in actieve dienst dienen bij acute zorgvragen eerst hun eigen militaire arts te raadplegen. Het loket 7 dagen per week gedurende 24 uur bereikbaar. Dat kan via veteranenloket.nl, telefoon (088 334 00 00) of via e-mail: info@veteranenloket.nl.

x

Stichting Defensiemusea opgericht

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren tekende op 26 juni de oprichtingsakte van de Stichting Defensiemusea. Hierin zijn de 4 grootste Defensiemusea ondergebracht:

• Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg

• Het Marinemuseum in Den Helder

• Het Mariniersmuseum in Rotterdam

• Het Marechausseemuseum in Buren (Gelderland)

Voormalig minister van Defensie Hans Hillen treedt op als voorzitter van de Raad van Toezicht. Brigadegeneraal buiten dienst Theo Ent is voorlopig algemeen directeur van de stichting. De 4 Defensiemusea zullen naar verwachting vanaf 2015 jaarlijks circa 400.000 bezoekers trekken. Het Nationaal Militair Museum opent eind 2014 zijn deuren.

x
x

Afspraken over inzet Defensie bij brandbestrijding

De Hoge Veluwe, Bergen, Schoorl, het Fochteloërveen en Enschede. Allemaal locaties waar militair personeel en materieel is ingezet om natuurbranden te bestrijden. Defensie legde de voorwaarden en de procedures voor dergelijke ondersteunende inzetten op 25 juni vast.

In de overeenkomst staan afspraken over de inzet van transporthelikopters met bluscapaciteit. Op verzoek van de veiligheidsregio’s zet Defensie haar helikopters in wanneer een brand voor de civiele hulpdiensten onbeheersbaar is. Verder presenteerde de krijgsmacht de Defensie Natuurbrandbestrijding Ondersteunings Module (DNOM). Deze samengestelde militaire eenheid schiet op verzoek van de veiligheidsregio te hulp. Met goed toegerust personeel en materieel is de DNOM bij uitstek geschikt om brandweer en hulpdiensten te assisteren bij brandbestrijding. 

x

Studenten showen ‘luchtmacht’-satelliet

10 derdejaars studenten van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft presenteerden op 26 juni een ontwerp voor een kleine observatiesatelliet voor de luchtmacht. De bijeenkomst in de Luchtmachttoren vormde het sluitstuk van de zogenoemde Design Synthesis Exercise. Daarin moeten de toekomstig aerospace engineers bewijzen dat zij als team een (ruimte-)systeem kunnen ontwerpen. Uniek was dat de luchtmacht hierin de rol van klant speelde. De luchtmacht steekt veel moeite in het opbouwen van kennis op het gebied van ruimtevaart. De studenten lieten zien hun opdracht erg serieus te hebben genomen en kwamen met een geloofwaardig ontwerp.

x
x

Sport

Wat: Fietstoertocht door de Kempen

Wanneer: 3 september 2014

Inschrijving: via inschrijfformulier op intranet vliegbasis Eindhoven

Kosten: 4 euro (graag tijdig betalen)

x

Nieuwe weerkamer voor meteorologen

De Joint Meteorologische Groep (JMG) beschikt sinds medio juni over een nieuw meteorologisch werkstation. Dit Leading Environmental Analysis and Display System, kortweg LEADS, vormt het hart van de geheel vernieuwde weerkamer op vliegbasis Woensdrecht.

De meteorologische organisatie van Defensie, de JMG, is verantwoordelijk voor het verstrekken van meteorologische gegevens en producten ter ondersteuning van eenheden van de Nederlandse krijgsmacht waar ook ter wereld, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De LEADS-software maakt het mogelijk om naast de standaard verwerking van meteorologische data flexibel in te spelen op ontwikkelingen in de meteorologische wereld. Het systeem beschikt daarnaast over een webserver om klanten via het internet te bedienen.

x

Medaille voor militairen Patriotmissie Turkije

Zo’n 600 Nederlandse militairen die deelnamen aan de NAVO-Patriotmissie in Turkije ontvingen op 26 juni de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikten de eretekens uit.

De Patriots beschermen sinds januari 2013 de Turkse bevolking tegen mogelijke raketaanvallen van Syrië. De Nederlandse eenheden opereren vanaf het civiele vliegveld in Adana en vanaf de luchtmachtbasis Inçirlik. De missie staat gepland tot eind januari 2015.

x
x

Luchtmacht versterkt samenwerking met industrie

Met het vernieuwen van 4 overeenkomsten versterkte de Koninklijke Luchtmacht tijdens de Luchtmachtdagen de banden verder met de luchtvaartindustrie. De overeenkomsten zijn belangrijk voor de Koninklijke Luchtmacht en het Logistiek Centrum Woensdrecht in het bijzonder. De overeenkomsten rond de F-35 bieden werkgelegenheid voor de Nederlandse industrie en de regio West-Brabant.

C-LSK luitenant-generaal Schnitger tekende de strategic partnering agreement met Rotorcraft Support Boeing dat de inzetbaarheid van de Apache en Chinook vergroot en tegelijk onderhoudskosten verlaagt. In het verlengede hiervan tekende Boeing een memorandum of understanding met Fokker. Hiermee kunnen beide partijen verder samenwerken op het gebied van onderhoud en reparatie in Nederland. Volgens afspraak uit het F-35 programma tekende Pratt & Whitney een intentieverklaring ter ondersteuning de Nederlandse ambitie om de motor van de F-35 in Woensdrecht te onderhouden. Fokker Elmo gaat meer elektronische kabelsystemen voor de F-35 leveren. De overeenkomst met fabrikant Lockheed Martin verzekert de ruim 150 technische specialisten van Fokker Elmo in Hoogerheide van werk. Honeywell tekent een verdieping van de samenwerking tijdens het NIDV-symposium op 20 november.

x

Hulphond

En bijzonder moment tijdens de Luchtmachtdagen is de overhandiging van een cheque aan de Stichting Hulphond. Traditiegetrouw zamelt de Nederlandse Air Task Force (ATF) in Afghanistan tijdens hun missie geld in voor een goed doel. Voor ATF-25 waren er veel overeenkomsten tussen de doelstellingen van de stichting en die van hun missie, namelijk veiligheid, zelfstandigheid en het gevoel van vrijheid vergroten. Henk Verberk, een veteranen die kampt met post traumatic stress disorder krijgt uit handen van voormalig commandant ATF-25 luitenant-kolonel Coen Deering de cheque uitgereikt. Zonder zijn hulphond Stapper durfde Verberk de deur niet uit. “Het is dankzij Stapper dat ik hier nu sta en dat is voor mij een enorme overwinning. Ik ben er trots op dat ik kan laten zien wat een veteranenhond kan betekenen.”

x
x