02

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2014

Educatie en entertainment centraal bij Operatie Luchtsteun

Tekst Arno Marchand
Foto sergeant 1 Joyce Rutjes

Luchtmachtdagen nieuwe stijl op Gilze-Rijen en in Afghanistan

Een nieuw thema en een nieuwe opzet van de Luchtmachtdagen. Op vliegbasis Gilze-Rijen maakte het publiek voor het eerst – en massaal – kennis met Operatie Luchtsteun. Een naam met een dubbele betekenis. Niet alleen laat de Koninklijke Luchtmacht zien hoe het mensen en middelen in Nederland en ver daarbuiten inzet. Om haar werk goed te kunnen doen, heeft de luchtmacht ook steun nodig van de maatschappij.

luchtmachtdagen2014

Operatie Luchtsteun – waarbij de beleving van het luchtmachtgevoel centraal staat – is een groot succes. In twee dagen tijd komen 245.000 bezoekers het terrein op via twee speciale belevingstunnels. Overdonderd door spectaculair beeld en geluid ervaren ze daarin wat de luchtmacht is en doet. Maar behalve het kijken naar, staat vooral ook het doen centraal. In en voor diverse shelters staat materieel van de luchtmacht opgesteld om in te zitten en aan te raken. Zijn er vragen, dan geven de ambassadeurs – het eigen luchtmachtpersoneel – vanuit zijn of haar eigen ervaring de bezoeker antwoord.

Shelters

In de eerstvolgende ‘Briefingshelter’ ervaart de bezoeker op flitsende wijze de relevantie van de luchtmacht in Nederland en daarbuiten. Daarbij draait alles om de inzet voor vrede, vrijheid en veiligheid. Diverse andere shelters geven bezoekers verder inzicht in alle taken en missies van de luchtmacht. En het zelf ervaren om op uitzending te zijn met een helikopterdetachement kan ook. Midden op de static show is namelijk een (mini) Forward Operating Base neergezet. Diverse helikopters maar ook landmachtmaterieel staan hier opgesteld, net zoals militairen ze in een uitzendgebied gebruiken

luchtmachtdagen2014
Rechts en onder: In de Briefingshelter krijgen bezoekers een korte videopresentatie. Ondersteund door licht en rook laat die zien wat de luchtmacht allemaal doet, in eigen land en ver daarbuiten, alleen en in combinatie met anderen. Foto links: Ceesnan Dogger. Foto onder: sergeant 1 Joyce Rutjes
x

Talenten

Dit jaar is er veel meer dan in voorgaande jaren aandacht voor geïnteresseerden in een baan bij de luchtmacht. Zo’n 5000 zogenoemde ‘talenten’, leerlingen van middelbare scholen, krijgen op vrijdag extra aandacht van het luchtmachtpersoneel. In diverse shelters geeft dat specifieke informatie over hun eigen werkervaring. “De animo is voor mij boven verwachting”, geeft fighter allocator van het AOCS Nieuw Milligen kapitein Jaco Booij aan.

luchtmachtdagen2014
Kapitein Jaco Booij geeft uitleg aan talenten, herkenbaar aan hun keycord. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

“Ik heb dit jaar veel meer échte gesprekken gehad met leerlingen die oprecht geïnteresseerd zijn in een baan.” “We pikken de talenten er makkelijk uit,” vult eerste luitenant Stijn Henken – eveneens van het AOCS aan, “en als wij onze informatie hebben gegeven, dragen we ze over aan werving. Ik denk dat het voor de beeldvorming van wat de luchtmacht dóet, het heel goed is de output van onze operaties te laten zien zoals onze missies in Mali en Afghanistan.”

luchtmachtdagen2014
Foto links en onder: Talenten, studenten van middelbare scholen, krijgen op de Luhtmachtdagen extra aandacht. Foto's: sergeant-majoor Gerben van Es

Goede weg

“Ik vertel ze wat ik weet en voor wat ik niet weet, verwijs ik ze door”, geeft eerste luitenant Jan Frans van der Hoek aan. “Op die manier krijgen talenten en bezoekers ook een realistisch beeld van de luchtmacht. Het bezoekers zelf dingen laten doen, werkt volgens het Hoofd Movement Support Coordination Cell van 940 Squadron heel goed. “Hier kunnen ze bijvoorbeeld vracht op een pallet vastzetten, en dat trekt heel wat belangstelling. De opzet moet hier en daar nog wat groeien, maar we zijn absoluut de goede weg ingeslagen.”

luchtmachtdagen2014

Inspirerend afscheid

Daar vond op de vliegbasis Mazar-e-Sharif gelijktijdig ‘Operation Aerial Support’ plaats. Tijdens deze mini-Luchtmachtdag konden andere naties op Camp Marmal een Nederlandse F-16 van dichtbij bewonderen, zich verdiepen in de techniek achter non-destructief onderzoek en een kijkje nemen bij de bewakers van de Force Protection-eenheid. “We brengen hier bijna dagelijks luchtsteun in de praktijk, voor heel Afghanistan”, aldus sergeant-majoor Jan, 1 van de organisatoren. Eind juni stopt na ruim 12 jaar de Nederlandse Air Task Force. “Het is de eerste keer dat een partner op zo’n manier afscheid neemt,” aldus commandant Camp Marmal, de Duitse brigadegeneraal Olaf von Roeder. “Deze open dag inspireert ons en het was een mooie gelegenheid om tot ziens te zeggen, maar ook om meer inzicht te krijgen in de F-16 operaties van de Nederlandse luchtmacht.”

x
Eind juni stopte de luchtmacht na ruim 12 jaar met de ondersteuning door F-16’s van coalitietroepen in Afghanistan. De mini-Luchtmachtdag duurde 3 uur en trok ruim 300 bezoekers uit 11 landen, onder meer uit Duitsland, Finland, Hongarije, Spanje en de Verenigde Staten. Foto: 1 NLD ATF

Masterclasses

Terug op Gilze-Rijen vormt een C-130 het kruispunt van de static show en de shelterarea. De Hercules is er zeker niet alleen om naar te kijken, maar biedt ook het onderkomen voor zogenoemde masterclasses. Op beide dagen zijn er 5 voor steeds een selecte groep van 40 HBO- en WO-studenten. In het ruim van het transportvliegtuig krijgen deze potentieel geïnteresseerden in een baan bij de luchtmacht, steeds door een andere spreker, meer kennis en over het werk van de luchtmacht – nu en in de toekomst. (Foto: sergeant-majoor Gerben van Es)

luchtmachtdagen2014