Tekst Kapitein Saminna van den Bulk
Foto Paul Tolenaar

Quick Reference Cards STRONG bieden commandant uitkomst

De uitrustingsstukken van STRONG (Soldier Transformation OnGoing) moeten militairen maximaal ondersteunen in hun werk. Daarvoor is het systeem tot in de puntjes getest. Wetenschappelijke data waar een commandant van een eenheid zijn of haar voordeel mee kan doen.

Kolonel Jan Vonk, programmaleider STRONG.

Eén uitrustingssysteem ontwikkelen voor vier verschillende krijgsmachtdelen, dat ook nog eens moet passen bij hun specifieke militaire optreden. Ga er maar aan staan. Het is een uniek project, zegt de programmaleider van STRONG, kolonel Jan Vonk.  “STRONG vormt een kentering in het kijken naar uitrusting. Vroeger was het devies: of je draagt alles en bent volledig beschermd, of je draagt niets. STRONG biedt de mogelijkheid de uitrusting aan te passen naargelang de behoefte, de opdracht, de omgevingsfactoren en de dreiging.”

Bescherming vormt prio 1, maar draagcomfort en ergonomie zijn evengoed van groot belang. “Uitrusting is als een vriend”, zegt Ilse Kroesen, manager systeemintegratie STRONG. “Je moet erop kunnen vertrouwen en het moet goed bij je passen. Daarin voorziet STRONG. De volledige uitrusting is ontwikkeld rondom de gebruiker.”

Testen

Om de wensen van de verschillende gebruikers in kaart te brengen zat er maar één ding op: testen, testen, testen. Op de schietbaan, in het veld, op de hindernisbaan: overal werd het systeem beproefd. “Deze testen en onderzoeken hebben ervoor gezorgd dat de uitrusting hier en daar op drastische wijze is aangepast”, vertelt Kroesen. Neem de 37-liter rugzak. “Die had in eerste instantie enkel een opening aan de bovenzijde.” Niet handig, merkten militairen op. Die willen de tas het liefst volledig openritsen. Vonk: “Die tas is op basis van die input volledig herontwikkeld in samenwerking met de leverancier.”

De 37-liter rugzak werd na input vanuit de gebruikers volledig herontwikkeld.

Aan alles gedacht

De uitrusting is aan legio tests en studies onderworpen om het systeem zo optimaal mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Zo waren er de gebruikerstesten door militairen van de Landmacht, Luchtmacht en het Korps Mariniers. Want pas in gebruik valt op wat er goed is en wat beter kan. Daarbij waren er de materiaaltesten (voldoet het aan de normen van Defensie?) en onderzoeken omtrent fysieke mobiliteit. Om te kijken naar de passende bescherming van de militair, werden er in samenwerking met onderzoeksbureau TNO ballistische testen uitgevoerd. Daarnaast is er gekeken naar de thermisch fysiologische belasting van het systeem. Zie daarvoor het kader ‘STRONG in de hitte’, verderop in het verhaal.  

Zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Extra straps voor opbouwtassen, een volledig aangepaste radiopouch. Speciale shoulder wraps bieden op verschillende manieren uitkomst. Ze zorgen ervoor dat de drinkslang van de Camelbag en de draden van het communicatiesysteem netjes kunnen worden weggewerkt in het vest, zodat ze geen obstructie vormen bij het dragen van de rugzak. De wraps bieden met hun stroeve oppervlak tevens een stevige basis voor de kolf van het wapen.

Extra straps voor opbouwtassen, een volledig aangepaste radiopouch. Speciale shoulder wraps bieden op verschillende manieren uitkomst.

Bescherming versus mobiliteit

“Continu vroegen we de militairen: hoe zit het en wat is er nodig?”, zegt Kroesen. Tegelijkertijd kun je niet iedereen tevredenstellen. “In een klankbordgroep met de verschillende eenheden kozen we welke aanpassingen er nodig waren en welke middelen zij wel of niet wilden afnemen.”

Het uitrustingssysteem is tot in detail perfect aan te passen aan de individuele militair.

Het resultaat is een uitrusting die perfect past bij het optreden van de militair, vooral door de modulariteit. “Fight light is steeds meer het uitgangspunt”, vertelt Vonk. Hoe zwaarder je de militair belast qua uitrusting, des te kleiner de mobiliteit en het uithoudingsvermogen op de lange duur. “Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen enkel de soft ballistische platen (scherfwerend en beschermend voor munitie tot 9 mm) te dragen. Stijgt de dreiging? Dan kun je de harde ballistiek toevoegen aan het systeem, eventueel met kleine platen ter hoogte van je nieren. Fight Light moet alleen niet tot gevaarlijke situaties leiden, zoals een configuratie met alleen de harde ballistiek. Daar is het systeem niet voor ontworpen.”

Handvatten voor de commandant

Verscheidene uitrustingsstukken, verschillende configuraties: een veelheid aan opties. Aan de commandant de keuze hoe diens eenheid de poort uitgaat. “Daarvoor ontwikkelt het Defensie Expertisecentrum Militair en Uitrusting een Quick Reference Card”, vertelt Kroesen. “Hierin staan de verschillende configuraties, alsook de bescherming en de consequenties voor de mobiliteit van de militair.” Vonk vult aan: “Het zijn handvatten. De commandant kan met de kaart in de hand de afweging maken welke bescherming er nodig is voor een specifieke operatie.” Daarbij leveren de STRONG-experts de achtergrondinformatie, alle data die uit de verschillende onderzoeken naar voren zijn gekomen, zoals de thermisch fysiologische achtergronden. Zo kan de commandant een bewuste keuze in de dress state maken.

In overleg met de gebruikers werd er een speciale cargo panel ontwikkeld. Een rugtas van negen liter die je op het vest en met gemak op de grotere rugtas kunt ritsen.

STRONG in de hitte

Dr. Koen Levels van Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie (TGTF) van de Landmacht onderzocht de thermisch fysiologische belasting van de STRONG-uitrustingsstukken. De vraag die centraal stond: hoe snel warm je op met de uitrustingsstukken aan in de verschillende configuraties? De uitkomst: in de zwaarste configuratie (bestaande uit het protectievest met alle zachte en harde beschermingsplaten, het A-vest, de steunband, de gevechtsriem, een rugzak met twee kilo gewicht en andere toevoegingen op nek, schouder en bovenarm) warmden de vrijwilligers het snelst op. Na een uur op de loopband tikten de meeste proefpersonen al een gemiddelde kerntemperatuur van 39 graden aan. Bij 40 graden wordt het risico op hitteletsel reëel. “Wereldschokkend is het niet”, zegt Levels. “Maar dit onderzoek geeft wel inzicht in hoe snel iemand opwarmt met lichte uitrusting vergeleken met zware bepakking en hoe snel de militair risico loopt op hitteletsel. Het is informatie die een commandant mee kan nemen in het besluit welke uitrusting de militairen binnen de eenheid moeten dragen.”

De eerste 7.000 sets gevechtsuitrusting zijn inmiddels uitgegeven, alsook 5.000 helmen. Volgens de planning moet medio 2022 alle gevechtsuitrusting uitgeleverd zijn. Niet iedere militair krijgt het complete systeem, wat iemand wel krijgt wordt bepaald door zijn OPCO. Het inmeten van de gevechtslaarzen is onlangs begonnen. Vonk: “De omvang van de operatie is enorm met 46.000 militairen. Ook corona zorgde voor vertragingen.” Kortom: “Er komt behoorlijk wat bij kijken, maar er zit schot in de zaak.”

Het vest is compleet modulair. Zo kan de militair enkel het protectievest aanhebben, maar hierover kan ook vest A worden gedragen. Daarnaast kan men met de juiste ballistiek het A-vest stand-alone dragen of met een speciaal bandenstelsel als chestrig . Het B-vest is een tweede draagvest in het systeem, een zo genoemd all-in one vest. Ze zijn allemaal te voorzien van soft en hard ballistische platen.

OnGoing

“Waar we nu staan is echter geen eindstation. Het is niet voor niets Soldier Transformation OnGoing”, wil hij nog benadrukken. “We hebben continu overleg met de industrie en het KPU-bedrijf en kijken naar interessante innovaties die het systeem nog beter kunnen maken.” Het Micro Fusion-Systeem is daar een voorbeeld van. Een kliksysteem aan de combat belt en onderkant-binnenzijde van de rugzak, waardoor de militair de rugzak op de gevechtsriem kan klikken en tevens het steunpaneel kan bevestigen voor extra gewichtsondersteuning. Zo is gemakkelijker te schakelen, de afstelling nog beter en de rugzak nog stabieler op de rug te dragen. Een noviteit die volgens de huidige verwachtingen eind dit jaar binnenkomt bij het KPU-bedrijf. STRONG wordt dus continu stronger. “We blijven het systeem door ontwikkelen.”

Vragen over het systeem?

De e-learning STRONG kan uitkomst bieden. Daarnaast is er de STRONG-app (verkrijgbaar in de Defensie Store) met uitleg over het systeem en informatie over de uitleveringsplanning. Daar kunnen militairen ook vragen stellen over STRONG