03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

KPU-bedrijf kleedt 3000 VeVa-leerlingen

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Hans Roggen

Gestroomlijnde organisatie hijst jongeren in het uniform

Medewerkers van het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf (KPU-bedrijf) waren er de afgelopen 2 maanden druk mee. Elke dag tussen de 60 en 100 nieuwe VeVa-leerlingen die hun vlekkenpak en uitrusting kwamen ophalen. Een flinke operatie die door de coronamaatregelen bovendien in aangepaste vorm moest doorgaan. Materieelgezien keek een ochtend mee.

Vandaag is een ROC uit Nieuwegein op bezoek. 60 leerlingen, verdeeld over 3 groepen worden in de ochtend door het traject geleid. Deze MBO-leerlingen volgen het Veiligheid en Vakmanschap-traject waarbij zij theorielessen bij het ROC afwisselen met praktijklessen bij Defensie. En voor dat laatste krijgen zij bij het KPU-bedrijf hun kledingpakket. Het zijn tegelijkertijd hun eerste stappen in een militaire omgeving. Opstellen, korte bevelen, snel handelen, het is soms even wennen! Maar veel tijd is er ook niet, voor 12.00 uur moet de groep volledig uitgerust weer vertrekken.
Normaal gesproken bewegen de nieuwe lichtingen als een lang lint door het KPU-Bedrijf. Maar om in deze coronatijden een veilige werkomgeving voor zowel de KPU-collega’s als de leerlingen te waarborgen, wordt de groep in drieën gesplitst. Een deel past kleding en uitrusting, een deel sportschoenen en de derde groep pakt zijn zojuist ontvangen kledingpakket in. Daarvoor zijn een aantal provisorische stations ingericht aan de zijkanten van het gebouw, zodat de reguliere looproute niet overspoeld wordt.
Terwijl de ene groep kleding past, krijgt de tweede sportschoenen aangemeten. Voeten scannen, stukje rennen en met een nieuw paar binnen- en buitenschoenen door naar het volgende station. Ze gaan die schoenen nodig hebben, tijdens hun opleiding is elke week een volle dag gereserveerd voor sportlessen.
De leerlingen passen voor het eerst kisten die ze in de opleiding nog heel vaak zullen dragen. Belangrijk dus om het juiste model mee te krijgen. Snel aantrekken, een stukje lopen en een keuze maken. Daarna kunnen ze buiten even ‘bijkomen’ en wachten op hun bestelling.
De maten van iedere leerling komen op een orderlijst terecht waarna een KPU-medewerker de producten uit twee straten in het magazijn haalt. Dat zijn soms 25 ‘regels’, van broek en jas tot schoenen en sokken. Voor iedere klant is 10 minuten orders picken in begroot. De kisten met goederen gaan naar een derde station, waar de leerlingen hun uitrusting kunnen ophalen.
De kisten gaan per heftruck naar een speciaal ingerichte afhaalstraat waar de order gecontroleerd wordt door de leerlingen en via een zijuitgang mee naar buiten gaat. Zo leren ze al vroeg in het traject wat ze aan uitrusting in de tas hebben.
Bij elke opgeroepen achternaam snelt een VeVa-leerling naar binnen om zijn of haar spullen te verzamelen en netjes volgens model in tassen te verpakken. Zijn ze zelf klaar dan helpen ze elkaar. Ook dat is een nieuwe militaire eigenschap die ze krijgen aangeleerd. En plastic of kartonnen verpakkingsmaterialen gaan netjes gescheiden in de afvalbakken.
Met 3000 kledingpakketten in een kleine 2 maanden moet de voorraad regelmatig vanuit bulkverpakking worden aangevuld. Zit een product laag in de voorraad, dan gaat er een seintje af en worden de grootverpakkingen uit het centrale magazijn gehaald.
Letterlijk bepakt en bezakt mogen de nieuwkomers hun nieuwe garderobe uitlijnen op de grote parkeerplaats waar een bus ze weer terug zal brengen naar Nieuwegein. Vanaf dan start voor deze lichting het avontuur.
Terwijl de VeVa-groep wacht op vervoer, komt alweer een nieuwe lading aspirant-militairen aan om in het nieuw gestoken te worden. De piekmomenten liggen na de zomer, in de aanloop naar uitzendingen en in noodgevallen. Ook de eenheden die in Afghanistan de evacuaties van augustus in goede banen leidden, moesten in een weekend op stel en sprong gekleed worden. KPU-Bedrijf draait gewoon door.