09

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

Munitie testen met de Duitsers

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Defensie Munitiebedrijf

Gezamenlijke onderzoek voor typeclassificatie

x
Ook na een koud en heet of zout en zoet bad moet munitie nog goed werken.

In het kader van de Duits-Nederlandse militaire samenwerking wordt ook op munitiegebied gezocht naar mogelijkheden om expertises en faciliteiten van elkaar te gebruiken. Een van de opties is het gezamenlijk uitvoeren van de beproevingen die horen bij het verwervingsproces en invoeren van nieuwe munitie.

“Kunnen we elkaar vertrouwen?” Dat was de kernvraag bij de eerste gezamenlijke munitiebeproeving tussen Nederland en Duitsland die Jan van den Berg als accountmanager bij het Defensie Munitiebedrijf zich stelde. Natuurlijk leveren beide landen goed werk, maar de onderzoeksmethoden van de buurlanden verschillen van elkaar.

Nieuwe munitieartikelen krijgen een maandenlange testperiode voor de kiezen.

WTD 91

“De beproeving is een elementair deel van de zogenaamde typeclassificatie, een proces dat elk munitieartikel moet doorlopen”, legt Van den Berg uit. “In Duitsland heeft men een soortgelijk proces dat leidt tot de ‘Genehmigung zur Nutzung’. De collega’s van de Wehrtechnische Dienststelle für Waffen und Munition (WTD 91) in Meppen testen munitieartikelen voor de volle 100%. Nederland kijkt wat NAVO-partners al uitgevoerd hebben, stelt daarop een risicoanalyse op, en doet alleen de resterende testen zelf. Maar sommige projecten kunnen beter samen aangelopen worden, als beide partijen in eenzelfde artikel geïnteresseerd zijn.”

Marine Location Marker

Dat gezamenlijke artikel werd gevonden in de Marine Location Marker (MLM), die gebruikt kan worden om een rook- of kleursignaal af te geven op zee. De granaat kan worden afgeworpen om bepaalde locaties of drenkelingen te markeren. “Zowel wij als de Duitsers waren op zoek naar een opvolger van de huidige MLM”, vertelt Van den Berg. “Uiteindelijk hebben we drie type MLM’s getest. Vertrouwen is goed maar controle is beter, zeggen we altijd. De fabrikant kan wel zeggen dat een product aan de eisen voldoet, maar één van de drie viel bij bepaalde testen al uit elkaar.”

Een van de proeven op het oefenterrein in Meppen in Duitsland.

Levenscyclus

Hoe ziet zo’n test er dan uit? “De basis van een beproeving is de levenscyclusbeschrijving. Wij vragen de marine wat het object in zijn bestaan kan meemaken. Daarna simuleren wij de werkelijkheid door middel van meerdere proeven. De nieuwe munitie doorloopt een heel circus van vallen, trilling, onderdompelingen, zoutsproei en temperatuurschommelingen”, aldus de onderzoeker. “In de praktijk valt zo’n location marker uit een helikopter in zout water. Dat moet zo’n ding uiteraard overleven. Munitie voor een commando die naar de poolcirkel of woestijn gaat moet weer aan andere eisen voldoen. Voor elk type test hebben de Duitsers een apart gebouw wat optimaal veilig is en waar wij nu gebruik van kunnen maken.”

Bosbranden op het Duitse testterrein in Meppen.
Door grote veenbranden in Meppen had het MLM-project enkele maanden vertraging. (Foto: Bundeswehr/WTD 91)

Gezamenlijke rapportage

“Andersom hebben wij in ’t Harde een overdekte 300 meter schietbaan die de Duitsers niet hebben. Tijdens het MLM-project konden we elkaar leren kennen en waarderen en ontdekken wat voor faciliteiten we kunnen delen. Inmiddels hebben we voor de schietbaan al enkele gebruiksverzoeken van onze oosterburen gekregen”, aldus Van den Berg. Het MLM-project is inmiddels afgerond met een gezamenlijke rapportage waaruit een marker kwam die ook samen kan worden aangekocht. “Toch duurt een aankoop nog even, omdat de fabrikant een nieuwe ontsteker introduceerde. En ook die moeten we testen. Maar de samenwerking is sneller rond nu we onze collega’s van de WTD 91 en hun procedures beter kennen”, besluit Van den Berg.