Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Nieuwe radars Sachsenklasse

De luchtverdedigingsfregatten van de Duitse marine krijgen nieuwe radars van Hensoldt. Dat gebeurt in samenwerking met Israel Aerospace Industries (IAI).

De evenknie van de DMO, BAAINBw, verlangt in ruil voor € 200 miljoen de levering en installatie van vier sensorsystemen op de Sachsenklasse (F 124). Die bestaan uit respectievelijk een radar en een IFF-systeem. Dat laatste staat voor Identification Friend or Foe (herkennen van eigen en vijandelijke toestellen).

De vernieuwing is ook het startpunt voor de ontwikkeling van een systeem om raketten te kunnen onderscheppen (Ballistic Missile Defense, BMD. Dat Hensoldt als leverancier is gekozen, lag voor de hand. Het bedrijf uit München won eerder een contract voor de modernisering van radars op het land.

Op de foto de Hamburg, samen met het Amerikaanse vliegdekschip USS Dwight D. Eisenhower (US Navy/Ryan D. McLearnon)

Australië krijgt alsnog rekening van Naval

Frankrijk is woedend op Australië nu het afziet van de aanschaf van Franse onderzeeboten. De deal zou de Franse Naval Group 21 miljard euro opleveren. Frankrijk heeft zijn ambassadeurs in zowel Australië en de Verenigde Staten teruggeroepen.

De Australiërs trokken zich een maand geleden terug uit het ‘contract van de eeuw’ met de Naval Group, waarna een samenwerking met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd aangekondigd. Australië koopt in plaats van Franse nu Amerikaanse kernonderzeeboten met Britse technologie.

De drie Angelsaksische landen hebben in het geheim overlegd en gaan samenwerken op defensiegebied. De drie willen samen een front vormen tegen de groeiende macht van China. De gewijzigde koers van Australië is opmerkelijk omdat het in 2016 de aankoop van twaalf Franse Naval onderzeeboten had toegezegd.

Topman van Naval Pierre Eric Pommelet zegt tegen de Franse krant Le Figaro dat Australië een rekening kan verwachten voor de gemaakte kosten.

Schaduw

Op een internationale Defensiebeurs in Istanbul presenteerde het Turkse FNSS de jongste telg van de UGV-familie Shadow Rider.

Dit van afstand bestuurbare pantservoertuig – UGV staat voor unmanned ground vehicle - heeft een 25 mm kanon in de koepel.

Volgens het bedrijf zijn de UGV’s uitermate geschikt voor patrouilles en keren ze desgewenst autonoom terug naar ‘huis’. De basis voor het voertuig wordt gevormd door de M113.

Deze Shadowrider kan dan wel zelfstandig rijden, vuren gebeurt altijd door een (externe) schutter. De Shadow is modulair en kan worden voorzien van verschillende missiekits. Daarmee kan het voertuig directe vuursteun, verkenning en bewaking en logistieke steun bieden. Ook is de UGV inzetbaar als communicatierelais voor de verbindingen.

Nieuwe Kalashnikov

De Kalashnikov Group heeft op de Russische Defensiebeurs Army2021 het nieuwe compacte machinepistool PPK-20 gepresenteerd.

Volgens de woordvoerder van het bedrijf heeft het wapen alle officiële tests al doorstaan en is de introductie bij de strijdkrachten nabij. Het wapen is onder meer bedoeld voor vliegend personeel. Het PPK-20 machinepistool in kaliber 9 mm x 19 is gebaseerd op het Vityaz-MO-project, dat vorig jaar werd gepresenteerd.

De aanpassingen die nu zijn aangebracht, zijn er met name op gericht om het wapen zo compact mogelijk te maken. Het moet immers in een schietstoel worden opgeborgen.

Een ander groot verschil met de oudere wapens is de extra veiligheids- en vuurkeuzehendel aan beide zijden van de behuizing, die met de duim kan worden bediend zonder de pistoolgreep los te laten.

Schietend voorwaarts

Tijdens een demonstratie op het militaire oefenterrein Klietz (D) heeft de nieuwe RCH 155 een volgende succesvolle test afgelegd. Het artilleriesysteem van het Duitse KMW ging schietend voorwaarts.

Het van afstand bestuurbare wapensysteem combineert de door Krauss-Maffei Wegmann ontwikkelde Artillery Gun Module (AGM) - een volautomatische geschutskoepel - met het chassis van het Boxer-pantservoertuig.

Daarnaast demonstreerde de RCH 155 ook de Multiple Rounds Simultaneous Impact (MRSI) methode. Hierbij schiet de houwitser meerdere projectielen snel achter elkaar af, maar ze raken tegelijkertijd het doel.

Onder goed

Goldeck Textil uit Oostenrijk gaat het ondergoed leveren voor de Duitse commandotroepen. Er ging een Europese aanbesteding aan de opdracht vooraf.

De kleding is gemaakt van ultralicht, antibacterieel polyester. De set bestaat uit een special forces ondershirt en een onderbroek. Beide artikelen zijn qua materiaalsamenstelling en fysiologische eigenschappen op elkaar afgestemd.

Vikrant in de vaart

Het eerste door India zelf ontworpen en gebouwde vliegdekschip, INS Vikrant, is vorige maand begonnen met zijn proefvaarten. Dat gebeurde voor de kust van Kochi in de zuidelijke staat Kerala.

De voortstuwingsinstallaties ondergaan strenge proeven op zee, naast het testen van verschillende navigatie- en communicatie-apparatuur. De Vikrant – de heldhaftige - is het grootste marineschip gebouwd in het land, het heeft een waterverplaatsing van ongeveer 40.000 ton. Het schip is 262 meter lang, 62 meter op het breedste deel en heeft een hoogte van 59 meter, inclusief de bovenbouw. De Indiase minister van Defensie, Rajnath Singh, beschreef het als ‘een historische mijlpaal’.

De plannen voor deze zogeheten Indigenous Aircraft Carrier dateren van 1999. De kiellegging was 10 jaar later en al in 2013 werd het schip te water gelaten. De verwachting is dat de proeven op zee nog een jaar in beslag nemen en de Vikrant dan operationeel is. Het vliegdekschip is geschikt om zowel de nieuwe Indiase Dassault Rafale-M als de MiG-29 te herbergen.

Meer Storm op komst

Het Russische Ministerie van Defensie heeft het eerste contract voor een prototype van het Shturm-project. Het gaat om de verdere ontwikkeling van een onbemand grondvoertuig (UGV) op basis van de T-72 tank.

Shturm (Storm) is een concept gebaseerd op vier T-72B3’s die zijn aangepast voor onbemande operaties: een met een verkort D-414 125 mm schietbuis en een dozerblad, een tweede bewapend met RPO-2 Shmel-M raketwerpers, een derde met twee 2A42 30 mm kanonnen en een vierde met een bewapening vergelijkbaar met de TOS-1A meervoudige raketwerper. De sturing moet naar verwachting door acht man gebeuren vanuit een vijfde T-72.

De oplettende lezer van deze rubriek weet dat dit niet de enige Storm op komst is. In Materieelgezien 2 kondigden we een andere Storm aan, een voertuig ontwikkeld door Highland Systems.

B-52 vliegt verder

Rolls-Royce gaat nieuwe motoren leveren voor de legendarische Amerikaanse B-52 ‘Stratofortress’ bommenwerpers. De vliegtuigen, waarvan de eerste in de jaren 50 van de vorige eeuw het luchtruim koos, moeten daarmee nog tot 2050 meekunnen.

Het Britse bedrijf kan een bedrag van mogelijk dik 2 miljard euro tegemoet zien. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Noord-Amerikaanse tak van RR. Het gaat om de levering van 608 motoren voor in de nog 76 resterende B-52's van de Amerikaanse luchtmacht. In 70 jaar tijd zijn er een kleine 750 gebouwd. Er zitten ook veel opties bij de deal, waardoor het bedrag voor de fabrikant verder kan oplopen. Rolls-Royce levert ook reserveonderdelen.

Voor het leveren van de nieuwe motoren waren meer gegadigden. General Electric en Pratt & Whitney, dat de huidige motoren van de B-52's heeft gemaakt, kwamen ook met een voorstel.

Bron: nu.nl

B-52 bommenwerper.