Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Belgische Luchtcomponent versterkt

De Luchtcompent van België heeft de afgelopen weken een flinke verandering ondergaan.

Zo leverde Airbus het 1e A400M ‘Atlas’ transporttoestel aan het land. De Luchtcomponent heeft er 7 besteld, die samen met de enige Luxemburgse A400 vanaf vliegbasis Melsbroek gaan opereren.

Eerder is in België afscheid genomen van de 2 resterende Embraer-vliegtuigen. De ERJ-135’s en ERJ-145’s hebben bijna 20 jaar dienst gedaan voor allerhande missies. (Foto: Airbus)

Betere beschermer

Australië gaat de vloot Eurocopter Tiger helikopters vervangen door de AH64E Apache ‘Guardian’.

In totaal koopt de Australian Defence Force 29 Apaches, waar het nu nog beschikt over ‘slechts’ 22 Tigres. Daarvoor maakt het € 2,9 miljard over naar vliegtuigbouwer Boeing. De regering verwacht de levering van de nieuwe helikopters vanaf 2025, waarbij de vloot in 2029 volledig operationeel zal zijn.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ondertussen de eerste 2 AH64E Versie 6-helikopters ontvangen. Het Army Air Corps vervangt daarmee de oudere types Apaches op Wattisham Flying Station in het graafschap Suffolk. Ook 'ons' eigen Defensie Helikopter Commando is in de markt voor deze modernste gevechtshelikopters. In de vorige editie van Materieelgezien heeft u kunnen lezen dat de eerste ‘oude’ AH-64’s naar de Verenigde Staten zijn verscheept voor de update naar de E versie 6. (Foto: Boeing)

Accurate speer

De Britse F-35B-gevechtsvliegtuigen worden voorzien van nieuwe raketten tegen gronddoelen. In het ambitieuze Defensieprogramma van het verenigd Koninkrijk is daarvoor £ 550 (€ 480 miljoen) vrijgemaakt.

De raket, onder de naam SPEAR3, kan met een hoge subsonische snelheid lange afstanden afleggen. Met een lengte van 1,8 meter heeft het proectiel een ​​bereik van meer dan 140 kilometer. Op een veilige afstand kunnen zowel statische als bewegende gronddoelen worden aangegrepen. Behalve meer slagkracht levert de aanschaf van de raketten de Britse industrie ‘honderden hooggekwalificeerde banen’ op volgens minister van Defensie Jeremy Quin. (foto: MOD UK/video: Defence Imaging)

https://www.youtube.com/watch?v=-ub9IL9fflU

Varend hospitaal

Estaleiro Bibi Eireli gaat een nieuw hospitaalschip bouwen voor de Braziliaanse marine. De levering staat gepland voor augustus 2022. 

Het drijvende ziekenhuis is een aanvulling op de 5 rivierhospitaalschepen die al langer in dienst zijn. Die zijn specifiek ontworpen om medische hulp te verlenen op rivieren met ondiep water.

Het nieuwe schip moet medische ondersteuning bieden aan lokale mensen aan de rivieroevers en inheemse gemeenschappen in het land.

Airbus blij met India

Het Indiase Ministerie van Defensie ondertekent binnenkort een contract van bijna € 2 miljard met Airbus voor de aankoop van 56 C-295 transportvliegtuigen.

De Europese vliegtuigbouwer en de industrie in India zijn daarbij beiden langdurig van werk verzekerd. De transportvliegtuigen worden deels in licentie gebouwd in India.

Bovendien kon de Indiase luchtmacht wel een nieuw toestel gebruiken. De C295 is de vervanger voor het aloude Avro/Hawker Sidley 748-transportvliegtuig. De actieve vloot bestaat momenteel uit 60 HS 748's, in de leeftijd van 35 tot 58 jaar.

De C295 is een tactisch transportvliegtuig dat 6 ton vracht, 71 manschappen of 50 parachutisten kan vervoeren. Het toestel kan landen op en opstijgen vanaf korte landingsbanen die niet toegankelijk zijn voor zwaardere transportvliegtuigen. (Foto: Airbus)

Lasersonderzoek

De evenknie van de DMO bij de Bundeswehr- de BAAINBw - heeft een contract getekend voor de ontwikkeling en constructie van een proefmodel van een laserwapen. 

Het systeem wordt in 2022 op het fregat Sachsen geïnstalleerd en ondergaat dan een test op zee. Het zwaartepunt van de tests ligt op de mechanische stabiliteit van de optische systemen en de precisie waarmee de demonstrator doelen kan volgen op het land, op het water en in de lucht. 

De contractpartner van de Bundeswehr is de High Energy Laser Marine Demonstrator Working Group, waarin Rheinmetall Waffen Munition GmbH en MBDA Deutschland GmbH hun expertise bundelen.

Andere Antonov

Oekraïne bestelt 3 An-178-toestellen bij Antonov in Kiev.

De order vormt het eerste binnenlandse contract voor Antonov sinds Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd. Het 2-motorig transportvliegtuig moet in 2023 de fabriek uitrollen.

Bijna 2 jaar geleden maakte de Oekrainse regering bekend 13 An-178’s te willen kopen. De An-178 is een militaire versie van de An-158, met een laadklep aan de achterkant. Het vliegtuig heeft een maximaal laadvermogen van 18 ton en een actieradius van 1.000 km bij volledige belading. De kruissnelheid is 445 knopen en de Antonov vereist een startbaan van 2500 meter om te opereren. (Foto: Antonov Industries)

Duitsland kiest Iveco

Iveco Defence Vehicles heeft een raamcontract getekend met de Duitse Bundeswehr voor de levering van maximaal 1.048 militaire vrachtwagens. Het project begint met een eerste batch van 224 8x8 voertuigen uit de Trakker-reeks, in 5 configuraties. De Trakker is de meest robuuste vrachtwagen in het assortiment van IVECO. Alle voertuigen voldoen aan het modernste Euro-6-emissieniveau en worden geleverd met een beschermde cabine tegen explosieven.