Tekst Mediacentrum Defensie
Foto Mediacentrum Defensie

Eerste pakketten en helm uitgereikt

“Goede persoonlijke gevechtsuitrusting is essentieel. Bij het regelen van nieuwe uitrusting en helmen voor duizenden militairen komt veel kijken en dit kost tijd. Ik snap dat mensen af en toe ongeduldig worden, maar stapje voor stapje gaat het de goede kant op. Het is mooi dat mensen dit nu tastbaar ervaren. Het gaat ook echt om hoogwaardige spullendie militairen helpen om hun werk nog beter te doen.” 

Dat zei Directeur Wapensystemen&Bedrijven brigadegeneraal Ernst Dobbenberg bij het uitreiken van de eerste pakketten nieuwe gevechtsuitrusting en de helm aan militairen van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel in Schaarsbergen. De eenheid ontving de eerste 40 pakketten en kreeg gelijk uitleg over het gebruik van de uitrustingsstukken. Vanaf nu krijgen wekelijks tientallen (oplopend tot 400) militairen hun spullen vanuit het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf van de Defensie Materieel Organisatie. Te beginnen met eenheden die binnenkort worden uitgezonden. 

De uitrusting werd meteen in de praktijk getest.

Ook de marechaussee

De militairen van de Koninklijke Landmacht zijn niet de enigen die de nieuwe gevechtsuitrusting en helm hebben gekregen. Ook de Koninklijke Marechaussee verwelkomt de spullen. Operators van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) en de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) op Schiphol ondergaan dit jaar een transformatie. Ze ontvangen een 3-tal nieuwe uitrustingsstukken. Het betreft de battle belt, het beschermende vest en de zwarte helm. De ‘riem’ en het vest worden naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar uitgeleverd. Met de verspreiding van de helm is al begonnen.

De marechaussee is niet vergeten.

Grote sprong

De artikelen die de Koninklijke Marechaussee aanschaft, zijn ook onderdeel van het defensiebrede project 'Soldier TRransformation ON Going’ (STRONG), dat tot doel heeft de komende jaren de uitrusting van de Nederlandse militair te moderniseren. De uitrustingsstukken zijn in samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie, leveranciers en toekomstig gebruikers helemaal afgestemd op de wensen van de KMar. En het resultaat mag er zijn volgens stafadviseur sectie Logistieke Diensten en portefeuillehouder Kleding en Uitrusting bij de KMar, majoor Machiel Edelman. "Dit is echt state-of-the-art, we maken een grote sprong voorwaarts. Er is binnen de eenheden - die dagelijks midden in de operatie staan - ook echt behoefte aan deze artikelen."

STRONG

De verstrekking van de gevechtsuitrusting en helm bij de Koninklijke Landmacht is een omvangrijke logistieke operatie. Onder STRONG krijgen operationeel geplaatste militairen:

  • helm
  • laarzen
  • gevechtskleding
  • gevechtsuitrusting 

De helm, laarzen en gevechtskleding uit dit programma zijn ook bedoeld voor alle militairen.

In de huidige planning komen de laarzen dit jaar nog beschikbaar. Iedere militair krijgt een laars die bij de functie past. Bij elk van de 8 types laarzen is keuze uit 3 merken. De verstrekking hiervan gaat voor een groot deel van de operationeel geplaatste militairen via het inmeten in de STRONG-schoenenpasmobiel. Die komt op de kazernes langs. Later krijgen de andere militairen de nieuwe laars bij de reguliere vervanging van hun huidige exemplaren. Of als zij op oefening/uitzending gaan en daar specifieke laarzen voor nodig hebben. 

Tussenoplossing

De nieuwe gevechtskleding laat nog enkele jaren op zich wachten. Wel start binnenkort de verstrekking van het interim NFP-kledingpakket. Dit begint half februari met de combat shirts met NFP-camouflage die al horen bij de nieuwe STRONG-gevechtskleding.

Aanpasbaar

De nieuwe uitrusting is een zogenoemd modulair systeem. Dit betekent dat de militair zaken toevoegt of weglaat, afhankelijk van de situatie en de opdracht. Het optimaal profiteren van alle verbeteringen vraagt enige uitleg. Hiervoor zijn binnen Defensie ruim 300 kerninstructeurs opgeleid. Die geven een instructie bij de verstrekking.

Coronaproof passen en meten in Schaarsbergen.