Tekst Leo de Rooij
Foto Sergeant Sjoerd Hilckmann
De Defensie Materieel Organisatie maakt de verbinding tussen willen en kunnen. DMO vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando's (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee), en de mogelijkheden die de budgetten en de markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan DMO en vertellen hoe die (ver)binding met en door DMO tot stand komt. Dit keer staat de schijnwerper op Frans de Bukviel (41), senior ontwerper Wireless Infrastructuur & ISE Security JIVC afdeling Netwerken.
Voor een absolute leek op computergebied kent een gesprekje met Frans de Bukviel de nodige valkuilen. Al snel heeft-ie het over CISCO, CWNP, NMS, NOC's en andere afkortingen waar een geheimzinnige, of in ieder geval een totaal andere wereld achter schuil gaat. Vaak op de rem trappen en veel vragen wat hij nou eigenlijk bedoelt, levert het volgende portret op.
Op het persoonlijke vlak: “Ik woon samen met Roos en 2 kleine en 1 groot monster”, omschrijft hij zijn kinderen plagend. “Mijn hobby’s zijn fotografie en airsoft, zeg maar een professionele versie van paintball. Voor de fotografie vertoef ik graag in dierentuinen, waar je toch de mogelijkheid hebt lekker dicht bij je onderwerp te komen.”
Carrièreswitch
Frans is al vanaf zijn 17e actief bij Defensie. Begonnen als infanterist bij 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel maakte een vrij ernstig dienstongeval een einde aan zijn carrière als militair. Gelukkig was er al langer interesse voor de ICT-wereld, had hij daar ook al opleidingen in gevolgd, dus de overstap van schietterrein naar computerbeeldscherm was een logische.
‘Netwerkbeheer blijft teamwerk’
Veel klanten
Hij werkt vanaf 2012 bij de sectie Netwerken, daarvoor bij de ICT Pool in Hilversum (Server Beheer). “De sectie Netwerken is ongeveer 135 FTE’en groot, voor het merendeel gehuisvest op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Mijn afdeling bestaat veelal uit ondersteunende collega's (ontwerpers) die de technische mensen aan het werk houden. Denk aan beheerders en engineers. De sectie Netwerken verzorgt de gehele infrastructuur van alle krijgsmachtdelen. Maar naast Defensie zelf hebben we nog veel meer klanten: andere ministeries, politiemeldkamers, luchtverkeersleiding, douane, eigenlijk te veel om op te noemen. Wat veel mensen niet weten is dat het Defensie-netwerk NAFIN door veel externe partners wordt gebruikt.”
Graag Netflixen
Volgens eigen zeggen is hij "verantwoordelijk voor het implementeren, onderhouden, ondersteunen, ontwikkelen en ontwerpen van LAN en WiFi netwerken”. Dat klinkt een beetje als een functie-omschrijving. Maar wat betekent het daadwerkelijk?
“Dat varieert per dag wel een beetje. Ik ben vooral bezig met wireless (draadloos) en security (beveiliging) die we als dienst aan de krijgsmachtdelen leveren. Wij zorgen ervoor dat die dienst altijd up to date is, zodat nieuwe ontwikkelingen kunnen worden gebruikt. Denk daarbij aan internetknooppunten die we migreren naar meer bandbreedte. Of het veranderen van de certificaten waarmee je telefoon koppelt aan het draadloze netwerk. Ook IODL (Internet Op De Legering) is een belangrijk deel van mijn werk; de binnenslapers willen tegenwoordig toch allemaal kunnen netflixen na werktijd. Allemaal tegelijk en het liefst met een snelle verbinding... Samen met de collega's Jan en Remco zorgen we dan voor een goed dagelijks beheer van het draadloze netwerk. Het blijft toch teamwerk.”
‘Wireless-omgeving Defensie 1 van de grootste ter wereld’
Veilig werken
Frans praat veel over 'wireless', maar loopt bij Defensie niet bijna alles over Mulan? Waar je thuiswerkend pas via talloze inlogcodes/telestick/defensiepasje op terecht kunt?
Lachend: “Klopt, Mulan is dé werkplek van de defensiemedewerker. Maar het is ook slechts 1 van de 500 soorten diensten die wij transporteren over het netwerk. Iedere klant van ons heeft wel specifieke eisen en ook dat regelen wij. Een meldkamer van de politie koppelen we 'gewoon' aan ons grote NAFIN netwerk. Net als het netwerk van onze mariniers op Aruba of dat immense magazijn met defensiespullen in Lettele. En dan zorgen we er ook nog voor dat de heftruckchauffeur draadloos op dat netwerk kan als hij buiten rondrijdt. Of dat die marinier vanuit het veld draadloos gegevens kan verzenden naar zijn operatiecentrum. Of dat de CDS contact heeft met zijn eenheden op missie in verre oorden. Wij zorgen ervoor dat alles werkt, en beveiligingstechnisch gezien ook nog veilig.”
Effectieve specialisatie
Je zou het niet verwachten bij een kleine krijgsmacht in een toch klein landje, maar de wireless omgeving van Defensie is volgens Frans 1 van de grootste ter wereld. “In ieder geval 1 van de modernste op het gebied van infrastructuur en innovatie. Nederland is weliswaar klein, maar wij zijn uitermate gespecialiseerd in wat we doen en ook erg effectief. Grote Enterprise omgevingen hakken hun infrastructuur vaak in stukken, omdat groot soms risicovol is en moeilijk te beheren. Maar bij de Sectie Netwerken hebben wij een heel goede werkwijze ontwikkeld om dit te beheren.”
De corona-tijd wordt door Frans als “zwaar” ervaren. “Het brengt vooral druk mee. Thuis je werk doen en ook nog eens thuis les geven aan je kinderen valt me heel zwaar. En dan moet je ook nog blijven leren om technisch op niveau te blijven... het valt allemaal niet mee. Laten we hopen dat we er snel vanaf zijn!”