Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

U2 vliegt met Google

Het iconische Lockheed U-2 verkenningsvliegtuig – bijnaam Dragonlady en inmiddels 65 jaar oud - heeft tijdens een experiment gevlogen met zogenoemde open source software van Google. 

Kubernetes is een open-source containersysteem voor het automatiseren van de implementatie, schaalvergroting en het beheer van computertoepassingen. Het is oorspronkelijk ontworpen door Google en wordt nu onderhouden door de Cloud Native Computing Foundation.

De U2 kwam van de 9th Reconnaissance Wing op Beale Air Force Base. Mogelijk dat meer wapensystemen van de Amerikaanse krijgsmacht gaan experimenteren met Kubernetes. (Foto: US Air Force/Master Sgt. John Gordinier)

Myanmar gaat onder water

UMS Minye Theinkhatu is de eerste onderzeeboot voor de marine van Myanmar (voormalig Birma). 

De onderzeeër van de Russische kiloklasse is door India aan het land geschonken en ging tot voor kort door het leven als INS Sindhuvir. India wil met de gift aan het buurland de dreiging vanuit China in Zuid-Oost Azië het hoofd bieden.

Opmerkelijk, want behalve spullen uit de voormalige Sovjet-Unie beschikt Myanmar over rijdend, vliegend en varend materieel van Chinese makelij. Het gaat dan onder meer om de exportversie van het J-7 Chengdu gevechtsvliegtuig, Type 85 gevechtstanks en een Type 53 fregat.

Er zijn echter veel problemen met de geleverde spullen en daarom kijkt Myanmar nu nadrukkelijk naar de gulle buur. India heeft een uitgebreide defensie-industrie die met onder meer de Arjun gevechtstank produceert. Het land wil ook een eigen gevechtsvliegtuig van de 5egeneratie bouwen, gebaseerd op de Russische Sukhoi SU-57.

Bruggenbouwers 

De Britse landmacht heeft 17 Medium Girder snel inzetbare militaire bruggen besteld bij WFEL uit het Engelse Stockport. 

Deze nieuwe sets kunnen op verschillende manieren worden geconfigureerd, tot aan een brug van 31 meter lang met dubbele verdieping. De eerste 2 sets zijn eind 2021 beschikbaar voor de genie, in 2025 moeten ze allemaal binnen zijn.

De systemen voor de Royal Engineers zijn beschikbaar voor zowel militaire operaties als noodhulp bij rampen. De bruggen hebben hun diensten al bewezen tijdens inzet in Afghanistan, Irak en de NAVO-oefening Trident Juncture in 2018. 

Het contract heeft een waarde van meer dan £46 miljoen en zorgt bovendien voor behoud van werkgelegenheid in Greater Manchester. WFEL heeft al meer dan 500 brugsystemen verkocht aan legers over de hele wereld. De eerste 2 sets zijn eind 2021 beschikbaar voor de genie.

Giftige zeeslang

Rheinmetall begint binnenkort met de productie van de Seasnake.

Dit nieuwe, van afstand bestuurbare, scheepskanon weegt ‘slechts’ 574 kilogram (inclusief 225 patronen). Het huidige kanon van Rheinmetall, de MLG 27 (zie video), heeft een massa van 815 kg en veel minder munitie ‘aan boord’. 

De gewichtsreductie van meer dan 40% was mogelijk dankzij het gebruik van koolstofvezel in het grootste deel van de montagestructuur, aldus Rheinmetall. Een andere belangrijke upgrade zijn de aanraakschermen (touchscreens) voor het console.

Het verminderde gewicht, het lage silhouet en het compacte stealthy-ontwerp, in combinatie met zijn vuurkracht maken het wapensysteem geschikt als primaire bewapening voor kleinere schepen zoals patrouilleboten en speedboten. Maar ook als secundaire bewapening voor grotere schepen, zoals korvetten en fregatten. Het snelvuurkanon is vooral bedoeld tegen a-symetrische dreigingen. Ook luchtdreigingen als van een helikopter of een drone kan de Seasnake aan. (foto: Rheinmetall)

Zuiderburen kiezen Oshkosh

Oshkosh mag 322 van zijn Command and Liaison Vehicles (CLV) leveren aan de Belgische krijgsmacht.

De voertuigen komen ‘van de plank’ en zijn dus gelijk aan de Amerikaanse versie. De Zuiderburen bouwen er wel hun eigen communicatie-apparatuur in. De CLV maakt deel uit van het CaMo(Capacité Motorisee)-programma, een internationaal partnerschap tussen de Franse en Belgische landstrijdkrachten. De Belgen vervangen met de Oshkosh de infanterievoertuigen Piranha en Dingo.

Het Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Slovenië en Montenegro hebben ook de (Joint Light Tactical Vehicle) Oshkosh gekocht. (foto: Ministerie van Defensie België)

Meer samenwerking

Niet alleen België en Frankrijk slaan de handen ineen bij de aanschaf van nieuw materieel, hetzelfde geldt voor Australië en het Verenigd Koninkrijk.

De beide landen hebben de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van hun nieuwe fregatten. Het komt dan niet alleen aan op de bouw, maar ook om uitwisseling van kennis en het creëren van werkgelegenheid en daarmee een impuls voor de economie van beide landen. Het voorlopige contract, een zogenoemd Memorandum of Understanding (MoU), voorziet in de samenwerking bij de toekomstige Type 26- (VK) en Hunterfregatten (Australië). (foto: MoD UK)

Patrouileschepen voor Tonga

Het komt niet maandelijks voor dat we in Materieel Mondiaal een bericht over Polynesië brengen. 

De beurt is aan Tonga, een eilandengroep gelegen op zo’n 2000 kilometer ten noord-oosten van Nieuw-Zeeland. Aanleiding vormt de schenking van Australische patrouilleschepen aan dit koninkrijk, dat vooral vermaard is door vanwege het nationale rugbyteam.

Het 2epatrouilleschip gaat rondvaren als Ngahau Koula (P301) en krijgt langdurige hulp bij onderhoud en opleidingen van de Australische marine. In totaal levert de Australian Defence Force (ADF) 19 patrouilleboten van de Guardian-klasse aan de landen in Polynesië. In 2023 krijgt bijvoorbeeld Timor-Leste 2 van deze schepen. (foto: ADF) 

Japan neemt vlucht

Japan gaat werken aan een eigen jachtvliegtuig van de 6egeneratie. 

Volgens de Japan Times heeft het Ministerie van Defensie Mitsubishi Heavy Industries geselecteerd om het toestel te ontwikkelen. De Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi verwacht dat het eerste toestel in de jaren 30 het luchtruim kan kiezen. De F-X moet dan de ook al in eigen land geproduceerde Mitsubishi F-2, een in licentie gebouwde F-16, vervangen. 

Het project is weliswaar in handen van Mitsubishi, maar de ontwikkeling kan in samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten plaats hebben. De F-X wordt een 2-motorige stealth-jager, groter dan de F-22 Raptor. Dat geeft aan dat Japan een zeer groot bereik en een groot laadvermogen als voorwaarde heeft. 

Ook andere landen zijn, al dan niet in samenwerking, bezig met het ontwikkelen van de volgende generatie vliegtuigen. Het Verenigd Koninkrijk kent het Tempestprogramma (zie video), waarvoor ook Italië, Zweden, Japan en India zich hebben gemeld. Frankrijk, Duitsland en Spanje werken samen in het Future Combat Air System. China houdt de kaarten nog tegen de borst, maar Rusland is al begonnen met de ontwikkeling van de MiG-41. (Foto: Ministerie van Defensie Japan)

Loyale vleugel

Het prototype van de Boeing Loyal Wingman heeft voor het eerst op eigen kracht op een landingsbaan gereden.

De Loyal Wingman is een onbemand gevechtsvliegtuig (UCAV) dat in samenwerking met de Royal Australian Air Force (RAAF) wordt ontwikkeld.

Het toestel haalde een maximale snelheid van 26 kilometer per uur. "Met de lage-snelheidstaxi konden we de werking en integratie van de vliegtuigsystemen, inclusief sturen, remmen en motorbediening, verifiëren terwijl het vliegtuig in beweging was", aldus Paul Ryder, manager Flight Test van Boeing Australië.

Het onbemande vliegtuig is een van de 3 prototypes die worden ontwikkeld als onderdeel van het Loyal Wingman-Advanced Development Program - ook wel bekend als het Boeing Airpower Teaming System (ATS) - in samenwerking met de RAAF. 

Als het volledig is ontwikkeld, zal de ATS ter grootte van een gevechtsvliegtuig ongeveer 11,7 m lang zijn en een actieradius van meer dan 3.000 km hebben. ATS-vliegtuigen zullen naar verwachting autonoom of semi-autonoom vliegen als directe ondersteuning van RAAF-platforms zoals de Boeing EA-18G Growler EW, het marine patrouillevliegtuig P-8A Poseidon, de E-7A ‘Wedgetail’ en de Lockheed Martin F-35 Lightning II.