Tekst Evert Brouwer

Nieuw Brits fregat

De internationale race om een nieuwe generatie fregatten voor de Britse Royal Navy te bouwen, is gewonnen door Babcock International. 

Het bedrijf heeft de opdracht gekregen 5 Type 31 schepen te bouwen voor zo’n €1.2 miljard. 
De nieuwe fregatten zijn kleiner en goedkoper dan de Type 26, die nu worden ontwikkeld bij scheepsbouwer Upper Clyde shipyards. Tijdens de internationale defensiebeurs DSEI in Londen (zie hier) werd bekendgemaakt dat Raytheon Anschütz en Thales het geintegreerde navigatie- en brugsysteem (WINBS) voor de schepen gaan leveren.
Er zou inmiddels al internationale belangstelling zijn voor de Type 31 (foto: Babcock).

Nieuwe robot

Een Europees consortium gaat nieuwe onbemande gevechtsvoertuigen ontwikkelen. Estland neemt hierin de leiding, terwijl ook België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen en Spanje deelnemen.
Om die zogenoemde Modular Unmanned Ground Systems (MUGS) te ontwikkelen, is subsidie aangevraagd bij het Europese Defensie Fonds (EDF). Het gaat in eerste instantie om een bedrag van zo’n 30 miljoen euro. Het Estse bedrijf Milrem Robotics gaat aan de slag om een aantal prototypes te leveren. Het bedrijf is bekend van de TheMIS, een onbemand voertuig dat sinds begin dit jaar ook in Nederland wordt getest bij 13 Lichte Brigade in Oirschot (foto onder).

Baas op water

De marine van Bolivia (Fuerza Naval) heeft met een openbare ceremonie 2 nieuwe type 928 YC-patrouilleschepen in gebruik genomen. De schepen zijn geleverd door de Volksrepubliek China.
Met de inauguratie van de 2 patrouillevaartuigen heeft de Boliviaanse marine nu 6 van deze Chinese Type 928 YC’s in dienst. Ze gaan varen in het grensgebied met Brazilië vanaf de basis in Tamarinero.

Langer door met Jaguar

India heeft een geplande opknapbeurt voor 80 van de 116 Jaguar gevechtsvliegtuigen (foto) geschrapt. De verouderde motoren van de jagers zouden worden vervangen door de sterkere Honeywell F-125IN. Volgens de luchtmacht van het Aziatische land zijn de kosten en de duur van de transformatie bepalend geweest om het plan op de lange baan te schuiven. Het duurt nog zeker 6 jaar om de motor te ontwikkelen en dat is nauwelijks rendabel, aangezien de oudste toestellen in 2023 uitfaseren. De laatste Jaguar verlaat overigens pas in 2038 de Indiase luchtmacht. (foto: Sergeant Mike Buytas/USAF)

https://www.youtube.com/watch?v=bMrleU_V44I

Poolse wensenlijst

De Defense Security Cooperation Agency in de Verenigde Staten heeft 2 verzoeken vanuit Polen ontvangen. De regering in Warschau wil graag FGM-148 Javelin anti-tanklaunchers en 185 raketten bestellen. De luchtmacht zou graag 5 C-130H Hercules transporttoestellen in dienst nemen. De Poolse luchtmacht heeft al 5 toestellen van het type C-130E.

https://www.youtube.com/watch?v=CfXf98FglTo 

Onbemande jager

De Su-70 Okhotnik-B (Jager), een onbemand gevechtsvliegtuig (unmanned combat aerial vehicle, UCAV), heeft haar eerste vlucht gemaakt. Het toestel, ontwikkeld door Sukhoi, bleef 20 minuten in de lucht. Het ging er vooral om vertrek en landing te testen. De Okhotnik vloog op een hoogte van zo’n 600 meter bij het testcentrum Chkalov State. 

https://www.youtube.com/watch?v=5gpgx-HjOGg