12

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

Lekker dollen met DMO op Luchtmachtdagen

Tekst Arno Marchand
Foto Foto: sergeant Aaron Zwaal, sergeant-majoor Hille Hillinga, korporaal Tim van Rijt en sergeant Cinthia Nijssen

Grootste bijdrage tot nu toe trekt jong en oud

Met de Luchtmachtdagen van afgelopen vrijdag en zaterdag, heeft Defensie haar grootste publieksevenement van 2019 achter de rug. Ondanks het thema ‘Wij zijn de luchtmacht’, was het uiteraard niet alleen het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) wat de klok sloeg. DMO was present met de grootste bijdrage tot nu toe. In de druk ingerichte en goed bezochte DMO-tent was het soms schuifelen om alles te kunnen zien. Neem een kijkje bij de DMO’ers.

Satellieten

“Of satellietcommunicatie nodig is?”, stelt adviseur van de Directie Projecten Ulrich Berrevoets de vraag. “Het is zelfs onontbeerlijk om wereldwijd met eenheden te kunnen communiceren. Daarom werkt Nederland voor 2 satellietcapaciteiten samen met 9 andere landen. Je kunt niet zonder.”

Wapens en munitie

“Onze tentoonstelling trekt enorm”, geeft hoofd sectie Bedrijfsbureau van het Kenniscentrum Wapens en Munitie Carla Andela aan. “Dit is iets wat vooral jongens willen: een wapen zien en beetpakken. Geïnteresseerd zijn ze ook in hoe ingenieus een ontsteking in elkaar zit.” “Het spreekt allemaal tot de verbeelding”, begint kapitein Marnix Luijters, beproevingsleider bij Bureau Munitietechniek. “Het is interessant om van dichtbij wapens aan te raken die je normaliter alleen op tv of in spelletjes ziet. Wat respect afdwingt, is met een bijna 40 kilo zwaar bompak aan proberen iets van de grond op te pakken.”

Quad

“Ik heb ‘m zelf ontwikkeld en gebouwd”, zegt Rob Verbruggen bescheiden. Hij staat naast de imposante Range Extended Electrical Quad, oftewel REEQ. “Het is een hybride voertuig, waarmee je volledig elektrisch heel snel en stil kunt rijden. En dat met 450 kilo nuttige lading, oftewel 3 personen met bepakking. We gaan de REEQ nu samen met het Korps Commandotroepen testen.”

Vliegende IT

“Vliegtuigen zijn natuurlijk leuk, maar hier vertellen we over de apparatuur die erin zit en waaraan wij met het JIVC een steentje bijdragen”, vertelt communicatieadviseur Pascale Suister. “Dat is sexier dan alleen IT. Het trekt veel aandacht. Kinderen vooral bij de robotjes en programmeren. Oudere bezoekers staan te kijken hoe wij mobiele telefoons aanwijzen die hun wifi hebben openstaan en dus gehackt kunnen worden. Daarmee kweken we bewustwording.”

Brillen

“Hier zie je wat wij aan innovatie in de opleidingen van Defensie brengen.” Senior Informatiemanager Frank Gaiser van de afdeling Luchtgebonden Joint IT staat bij een aantal Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) brillen. “Voor ouderen is het wat moeilijk te begrijpen. Kinderen daarentegen spelen er meteen mee.”

Verkenningsrobots

Defensity College (DC) student van de landmacht Ravelle Melissen assisteert kinderen bij de Merva en Iris verkenningsrobots. “Iets compleet anders dan wat ik normaal doe als jurist op de luchtmachtstaf. Via DC ben ik gevraagd hier te helpen en dat is hartstikke leuk. Vooral die spelende kids.”

Marcel Schollen, senior engineer Typebureau Cougar, Directie Wapensystemen en Bedrijven, staat bij het hart van de helikopter als hij aan geïnteresseerden vraagt wat ‘het’ is. “Sommigen weten dat het de motor is, maar weten niet wat de logische stappen zijn om die te laten werken. Ik pols dan altijd een beetje het opleidingsniveau om ze goed mogelijk in mijn verhaal te betrekken. Ze staan ervan te kijken dat de motor de main gearbox aandrijft die wel 23.000 toeren maakt. Vergelijk dat maar eens met de 2.000 van een gemiddelde auto. Door zelf enthousiast te vertellen, maak je anderen dat ook en dat vind ik fantastisch om te doen.”