03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort | 1

Tekst Evert Brouwer

Innovatie voorop

“Defensie zonder TNO is toch een beetje als Ajax zonder Frenkie de Jong. Een speler die zorgt voor de nodige creativiteit, die altijd vooruit denkt.” 

Minister Ank Bijleveld roemde de innige band tussen de krijgsmacht en het gerenommeerde kennisinstituut. Ze deed dat bij de opening van de vernieuwde locatie TNO-Ypenburg. De vooruitziende blik van TNO is goed zichtbaar in de nieuwbouw. Zo is er een laboratorium gericht op bescherming tegen laserdreigingen. Een andere koploper in zijn soort is het nieuwe ballistische testcentrum voor het uittesten van bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsuitrusting van militairen. Het beschikt onder meer over een schietbaan voor kleinkalibermunitie om producten als kogelwerende vesten en helmen te testen. Verder heeft de vernieuwde plek een laboratorium dat zich richt op explosievendetectie.

Streepje

Hollands Glorie in Nieuw-Zeeland

3 voormalige Nekaf-jeeps M38A1 van de Koninklijke Landmacht waren prominent aanwezig bij de jaarlijkse toertocht van de New Zealand Military Vehicle Club (NZMVC). Op een van ‘jeeps’ is het 'klavertje vier' van onze voormalige 4e Divisie nog zichtbaar. 

De voertuigen zijn al 30 jaar in het bezit van verzamelaars en maakten deel uit van een karavaan van ruim 100 historische auto’s. Dit jaar mochten ze gebruik maken van Waiouru Training Area. De Nekaf heeft 40 jaar dienst gedaan bij de Koninklijke Landmacht en was een puur Nederlands product. Van 1955 tot en met 1962 werden ze geassembleerd bij Nederlandse Kaiser Frazer Fabrieken N.V. (NEKAF) in Rotterdam en Kemper en Van Twist in Dordrecht (foto: Ian Jamieson, met dank aan Harold Bergers).

Streepje

Nieuwe directeur

Brigadegeneraal Ernst Dobbenberg is de nieuwe directeur Wapensystemen & Bedrijven bij de DMO. Hij is de opvolger van commodore Denny Traas, die tot directeur Operaties van het CLSK is benoemd.

Dobbenberg, afgestudeerd aan de Koninklijke Militaire Academie, werkte als Pantsergenie commandant met de Luchtmobiele Brigade op naar de Operationele Gereedstelling in 2003 en maakte vervolgens met zijn compagnie deel uit van de Battlegroep SFIR-4 in Irak (2004). Na de Hogere Defensie Vorming ging hij naar Den Haag. 
Als commandant van 11 Pantsergeniebataljon leidde hij de gereedstelling van geniedetachementen voor Afghanistan en inzet aan civiele autoriteiten. Vanaf 2013 leidde Dobbenberg de nieuwe afdeling Kennis & Innovatie van de directie Plannen. Daarna volgde een plaatsing op het NATO HQ in Brussel als stafofficier Plans, Policy & Capabilities op de geïntegreerde Permanente Vertegenwoordiging van Nederland. Gelijktijdig nam hij deel aan de Top Defensie Vorming. Sinds september was Dobbenberg Director of Staff van de Landmachtstaf.

Streepje

BOO voor nieuwe app

Binnenkort komt binnen Defensie een nieuwe mobiele app beschikbaar. Deze is gebouwd met de ‘Proof of Concept (PoC) Mobile’. Daarin test het JIVC met het versneld bouwen van mobiele apps voor Defensie. Dat gebeurt door de klant continu te betrekken in het ontwikkelproces.

Dit verhoogt niet alleen de klanttevredenheid, maar ook die van de betrokken medewerkers. De straks nieuw te introduceren app is een direct resultaat van deze PoC Mobile. Welke app dat is? Daarover binnenkort meer.

Het initiatief van deze PoC Mobile ligt bij de afdeling BOO IT van het JIVC, hét IT-bedrijf van Defensie en onderdeel van DMO. Met de PoC Mobile beoogt JIVC het bouwen van apps te versnellen, klantgerichter en wendbaarder te maken (met virtuele teams).

Binnen het JIVC levert de afdeling Bestuurlijke en Overige Ondersteunende IT (BOO IT) gerichte IV oplossingen, gebruikmakend van de beschikbare infrastructuren van Defensie. BOO bouwt en beheert informatiesystemen en samenstellende delen, passend binnen het High Level IT Ontwerp (HLO). Zij bewaakt de structurering in onderlinge samenhang (landschappen). BOO is verantwoordelijk voor inrichting, adviserend over vormgeving en ondersteunend aan de richting.

Streepje

Belgisch bezoek

Directeur JIVC Ron Kolkman ontving 12 collega’s van de Belgische DGMR, de Directorate General Material Resources. De DGMR is de Belgische tegenhanger van onze DMO en enkele DGMR-onderdelen zijn vergelijkbaar met het JIVC.

Het hoofd van de delegatie, generaal-majoor Frederic Goetynck, en D-JIVC Ron Kolkman zijn beide zeer tevreden over dit bezoek en de informatieuitwisseling. Beide benadrukken de noodzaak van deze bijeenkomsten om op de juiste wijze te blijven samenwerken en in de toekomst verder uit te breiden. De delegaties van JIVC en onderdelen van de DGMR treffen elkaar 2 keer per jaar. Deze keer vond de ontmoeting plaats op de Kromhoutkazerne in Utrecht.

Streepje

Overeenkomst trainer NH90

De Defensie Materieel Organisatie heeft een overeenkomst afgesloten met Rotorsim voor het onderhoud van de NH90 Full Mission Flight Trainer (FMFT).

Daarmee krijgt de Nederlandse NH90 NFH FMFT nog eens 11 jaar onderhoud na de verhuizing naar Nederland. De verhuizing van de NH90 FMFT van Rotorsim in Sesto Calende (Italië) naar het Defensie Helikopter Commando op Vliegveld de Kooy is gepland op 21 juni. De opbouw van het nieuwe Roll-On/Roll-Off Platform met het nieuwe Visual Hybrid LASER-systeem in Den Helder is al voltooid door CAE. Het wachten is nu op de NH90 Cockpit met bijbehorende systemen uit Italië. Samen vormen deze de full motion level D NH90 simulator en is op 4 oktober 2019 operationeel.

Streepje

Mentoren gezocht

De stichting Giving Back zoekt defensiemedewerkers die mentor willen worden. Defensie werkt sinds 3 jaar samen met deze instelling, die de culturele diversiteit in de top van het bedrijfsleven en de overheid wil vergroten.

Het doel van het mentorschap is jongeren hun competenties verder te laten ontwikkelen, hun studie- en carrièrevraagstukken te bespreken met een mentor en een waardevol netwerk opbouwen. Ze krijgen zo de mogelijkheid alles uit hun talenten te halen.

De stichting biedt scholieren en studenten ontwikkelprogramma's aan. Een belangrijk onderdeel is dat deze jongeren tijdens het hele traject een persoonlijke mentor hebben.

Het ministerie werkt met de stichting samen, omdat defensiemedewerkers via het programma een kans krijgen om hun vaardigheden als mentor te ontplooien en kennis op te doen over diversiteit. Bovendien bleek de afgelopen jaren dat het project bijdraagt aan een goed imago van Defensie binnen de doelgroep. 

Aanmelden kan tot 1 augustus 2019 via: www.givingback.nl/aanmelden (bereikbaar via Internet en Rijksportaal).

Streepje

Meer munitie

Een goede samenwerking tussen de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en leverancier is noodzakelijk om eenheden tijdig te blijven voorzien van goede en veilige munitie. Daarom is de Partnering Agreement tussen de DMO en Rheinmetall Waffe Munition GmbH (RWM) vernieuwd en verlengd tot en met 2030.

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard, en CEO RWM, Werner Krämer, tekenden de verlenging van de overeenkomst.
Het partnerschap zorgt voor een extra kwalitatieve impuls en diepgang in de samenwerking. De overeenkomst biedt ruimte voor innovatieve ontwikkelingen voor een verminderde logistieke footprint, zoals hergebruik van verpakkingen en gezamenlijke opslag.

Streepje

FN levert wapens

Fabrikant Fabrique National te Herstal (FN-Herstal) is de komende 15 jaar verantwoordelijk voor de levering van wapens, reservedelen en gereedschappen die bij Defensie in gebruik zijn.

De Defensie Materieel Organisatie tekende bij FN-Herstal in België het raamcontract voor de mitrailleurs M2 QCB 12.7mm, MAG 7.62mm in verschillende configuraties en de FN Minimi 5.56mm.

Tot nu toe werden wapens en reservedelen als losse bestellingen gekocht bij FN Herstal. Nadeel: onbetrouwbare levertijden waardoor het lastig was om een goed voorraadbeheer op de reservedelen te voeren. De nieuwe overeenkomst biedt Defensie meer houvast bij levertijden van deze wapens en reservedelen.

In het contract staat ook dat de leverancier het configuratiebeheer van de wapens moet oppakken, net als de afhandeling van bestellingen.