Tekst Evert Brouwer

Blik op Cheetah

Airbus Helicopters heeft een model op ware grote gepresenteerd van de H160M-helikoper voor de Franse krijgsmacht. Het product van het HIL-programma (Hélicoptère Interarmées Léger) gaat straks het leven door als de Guépard (Cheetah), zo heeft het ministerie van Defensie bekend gemaakt.​

Frankrijk heeft 169 van deze toestellen besteld in verschillende configuraties. Inmiddels is duidelijk geworden dat Airbus de eerste H160M’s al in 2026 kan leveren, een jaar eerder dan was verwacht.  De helikopter kan maximaal 12 passagiers meenemen. 

Met de komst van de Cheetah verdwijnen andere typen helikopters als de Gazelle, de Fennec, de Alouette III, de Dauphin en de Panther. Behalve de H160 zijn dan nog de NH90, de Tigre en de Caracal in dienst.

VAE wil Blackjack

De Amerikaanse Defence Security Coöperation Angency heeft de verkoop goedgekeurd van RQ-21A Blackjack tactische UAV’s aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Het contract, waarde zo’n € 75 miljoen, moet nog wel worden goedgekeurd door het Congres. Dat is zeker geen gelopen zaak, omdat de VAE mogelijk betrokken is bij aanvallen met een andere UAV, de Chinese Wing Loong II, in Syrië.

Bij de Amerikaanse bestelling gaat het om 20 toestellen, inclusief GPS en capaciteiten om radar te jammen, 8 grondstations, catapults en bergingssystemen. 

De DSCA ziet grote voordelen in de verkoop, zoals de versterking van de veiligheid in het gebied, maar ook interoperabiliteit met de VAE. De Blackjack kan dag en nacht zowel boven land als in een maritieme omgeving opereren. Nederland kocht 2 jaar geleden ook 3 van dit soort systemen.

https://www.youtube.com/watch?v=-3aJdy-vl8w

NERVA voor Canada

Het Canadese leger heeft 88 NERVA-robots besteld. Hiervoor gaan ECA Robotics en de Deltic Group uit Toronto samenwerken onder leiding van een team van de Franse producent Nexter.

Het gaat om 79 NERVA-LG en 9 NERVA-XX robots. Het contract heeft een waarde van € 4 miljoen. De keuze voor dit systeem is ingegeven door de robuustheid en waterbestendigheid van de NERVA, die in vrijwel elk terrein zijn weg kan vinden. De robot is primair bedoeld voor verkenningsmissies en operationele ondersteuning. Ze kunnen door een verbinding met een UAV (drone) op zeer grote afstanden worden ingezet en bediend.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=XQmbT2Klv1Q

Indo-Turkse tank

Turkse en Indonesische industrie slaan de handen ineen om een nieuwe middengewicht tank te produceren. In eerste instantie bouwen FNSS en PT Pindad samen18 Kaplan MT-tanks. Dat gebeurt binnen 2 jaar. Het tweede deel van het contract betreft de massaproductie van het pantservoertuig, waarvan de beide landen veel verwachten.

Tijdens de Defensiebeurs IDEF in 2017 was het prototype van de tank het eerst te bewonderen. De Kaplan heeft een CMI Cockerill 3105 koepel met een Cockerill 105 mm vuurmond, die tot op 10 km doelen kan raken. Als tweede wapen is een 7.62 mm coax machinegeweer aan boord.

https://www.youtube.com/watch?v=A2UPy4oq8yM

Chili kiest Canadees

De Chileense regering is akkoord met de aanschaf van 12 tweedehands Coyote 8x8 verkenningsvoertuigen van de Canadezen. Ze worden toebedeeld aan het Korps Mariniers van het Zuid-Amerikaanse land.

De Coyote is een zogenoemd Light Armoured Vehicle II (LAV II) en speciaal voor de Canadese krijgsmacht gebouwd door General Dynamics Land Systems.

De eerste leveringen staan gepland voor volgend jaar, maar zouden ook al in het najaar plaats kunnen hebben. Er wordt nog onderhandeld over de financien en de wensen van de Chilenen om nieuwe motoren en reserve-ondelen te leveren.

De Coyote is een snel pantservoertuig dat wordt ingezet voor verkenningen in een gebied waar tegenstand kan worden verwacht.