04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

KPU pakt uit in Arromanches

Tekst Evert Brouwer
Foto Louis Meulstee en kapitein Rob Essink

Ceremoniële tenues wekken bewondering

“De rode uniformen doen me een beetje denken aan de veteranen van het Royal Hospital Chelsea in Londen”, zegt de prachtig uitgedoste Christina uit Newcastle. Ze heeft werkelijk geen idee dat op de ochtend van de 6e juni Arromanches, zoals elk jaar, een beetje van Nederland is. Eerst marcheert de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in ceremonieel tenue het plein op. Even later presenteert de vaandelwacht van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene zich op de plaats waar 75 jaar geleden de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene aan land kwam.

Ook kolonel Harold Jacobs slaat de plechtigheden rond de herdenking van 75 jaar D-Day met genoegen gade. Hij is niet alleen commandant van het kledingbedrijf van Defensie (KPU), maar draagt ook het kenmerkende oranje-blauwe invasiekoord van de fuseliers.

‘Zijn’ KPU, in de persoon van Kimberley Banda, heeft ervoor gezorgd dat de militairen er piekfijn bijlopen. De ceremoniële tenues zijn brandschoon en compleet op het kamp van het bataljon gearriveerd en Banda zorgt voor de puntjes op de ‘i’. Ze helpt waar nodig de heren van de vaandelwacht en de KMK met het ceremonieel tenue. “Zo’n 60 pakken heb ik bij me”, legt de medewerker ceremonieel uit. “Een aantal muzikanten kon niet meekomen, dus ik heb waar nodig ook nog wat reserve.”

Tolwegen

De tenues zijn dan wel op de man en vrouw gepast, er is met naald en draad altijd een mouw aan te passen in geval van nood, weet Kimberley. Alles hangt en ligt keurig op volgorde gesorteerd. “Nummer 24”, zegt adjudant Peereboom als hij aan de beurt is. Kimberley gaat de wagen weer in om het knaapje met het tenue en wat toebehoren te pakken voor de militaire muzikant. De dozen met berenmutsen liggen al op volgorde buiten het voertuig. “We zijn wel wat gewend hoor”, zegt ze vastberaden, al werkt Banda nog niet zo lang bij de afdeling Ceremonieel. “Het rijden in Frankrijk met de tolwegen was wel even wennen. Vandaag ben ik onderweg van Cabourg naar hier vaak aangehouden vanwege alle veiligheidsmaatregelen. Maar we zijn op tijd vertrokken. Het is echt heel erg leuk om mee te maken bij zo’n speciaal evenement.”