11

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort | 2

Tekst Evert Brouwer

DMO en de Roparun

Team 026 DMO heeft afgelopen Pinksterweekeinde voor de 14e keer met succes de Roparun volbracht. In minder dan 43 uur na vertrek vanuit Hamburg arriveerde het team op de BinnenRotte in Rotterdam. Het team heeft met een gemiddelde snelheid van 13,26 km per uur de 562 km lange route in non-stop estafette vorm afgelegd.

Voor het motto 'DE RUN op het leven' heeft Team 026 DMO het aflopen jaar geld opgehaald voor de stichting Roparun. De stichting zet zich in voor de palliatieve zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Het team bedankt iedereen die via Team 026 DMO de goede doelen van de Roparun heeft gesteund en in het bijzonder directeur DMO die het team dit jaar weer de mogelijkheid heeft geboden om aan dit bijzondere evenement deel te nemen. Doneren kan nog steeds via https://www.roparun.nl/nl/teams/alle-teams/?team_id=47 (internet). Foto's van het team 026 DMO tijdens hun 14e Roparun zijn te vinden op www.facebook.com/team026.dmo (internet).

Streepje

Nieuw fonds

Het versterken en vernieuwen van Defensie kost tijd. Grote defensieprojecten en materieelaankopen zijn niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Daarom krijgt Defensie een begrotingsfonds. De Ministerraad heeft al met het wetsvoorstel ingestemd.

Het begrotingsfonds geeft meer financiële stabiliteit. In het fonds kan het ministerie geld apart zetten om grote investeringen op de lange termijn te financieren. Daarbij gaat het om investeringen in materieel, IT en infrastructuur. Ook uitgaven voor instandhouding zullen in het fonds worden opgenomen. Zo kan de financiering van onderhoud van het oude en aanschaf van het nieuwe beter in samenhang tot elkaar bezien worden.

In het najaar zal Defensie een dummy-begroting aanbieden aan de Tweede Kamer. Hierin staat hoe het begrotingsfonds er uit zal komen te zien en welke informatie het zal bevatten. De planning is om op Prinsjesdag 2020 de eerste begroting van het fonds aan te bieden aan de Tweede Kamer.

Streepje

Meer geld

Het kabinet steekt tussentijds extra geld in Defensie. Structureel gaat het om € 162 miljoen extra per jaar.

Dat bedrag loopt op tot € 461 miljoen en in totaal gaat het om € 1,5 miljard tot 2024. Dat staat in de Voorjaarsnota die vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden. Met het extra geld wordt geïnvesteerd in personeel en een volgende stap gezet in het realiseren van afspraken die in NAVO-verband zijn gemaakt.

Minister van Defensie Ank Bijleveld noemt het een mooie en betekenisvolle stap: "Dit extra geld laat zien dat Defensie tot de prioriteiten van dit Kabinet behoort. Het Kabinet neemt de huidige dreigingen serieus en hecht groot belang aan onze veiligheid. Ook laat Nederland hiermee zien dat we onze afspraken nakomen en een betrouwbare bondgenoot binnen de NAVO zijn."

Streepje

Maatschappelijk verantwoord

Runnersworld levert de komende jaren duurzame én kwalitatief hoogwaardige sportbeha’s.

Een sportbeha die niet alleen de beste is in zijn soort, maar ook het meest verantwoord. De door Runnersworld geleverde sportbeha’s zijn onderdeel van de Fair Wear Foundation. Die staat net als Defensie en Runnersworld voor hergebruik van kleding, goede werkomstandigheden voor arbeiders in de textielindustrie én het bieden van een eerlijke kans aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Collega bij Obese
Michael ‘Iron Mike’ Flinterman van JIVC/KIXS probeert om zijn overtollige kilo’s kwijt te raken met behulp van tv-programma ‘Obese’. Benieuwd? Check dan op 26 juni de uitzending op RTL4 en kijk mee of Michael’s missie is geslaagd. Lukt het hem of is hij geen volhouder?

Streepje

Kustwacht naar SDD

Per 1 juni is de ICT-ondersteuning van de OPS-room van de Kustwacht overgedragen aan de Service Desk Defensie. Op deze manier biedt het JIVC de Kustwacht 24/7 dienstverlening bij ICT storingen. 

De feestelijke overdracht had plaats in Den Helder. Kapitein ter zee Rob Oudelaar, Hoofd Maritieme IT bij JIVC, benadrukte het belang van deze bijzondere voorziening die JIVC voor de Kustwacht heeft getroffen: “Met deze directe telefoonlijn bieden we als JIVC snellere dienstverlening. Zo zorgen we ervoor dat het Coördinatie en Communicatie Centrum (CCC) van de Kustwacht 24/7 beschikt over ICT voorzieningen die nodig zijn. Dat is belangrijk bij de uitvoering van de operationele taken op de Noordzee, met name bij crisissituaties.”

Streepje

Durfensiekapitaal

Defensie, industrie, start- en scale ups, brancheverenigingen en de kennisinstituten spraken met elkaar over samenwerking bij het ontwikkelen van innovaties.

Dat gebeurde op de Kromhoutkazerne in Utrecht onder de naam 'Pressure-cooker Durfensiekapitaal’. Dit zogenoemde 'gouden ecosysteem' speelt een belangrijke rol bij innovatieve toepassingen bij defensie. 

De centrale vraag was dan ook: hoe kan Defensie toegang krijgen tot de beste vernieuwingen om een militair voordeel te behalen of te behouden? Het is van het grootste belang dat Defensie toegang heeft tot de nieuwste ontwikkelingen op technologisch vlak. Defensie zoekt doorlopend naar alternatieve en innovatieve manieren om te investeren in de toekomst van de krijgsmacht. Zaken doen met kleine ondernemingen, met name de start- en scale ups is vaak moeilijk door alle regels en bureaucratie, terwijl die nieuwe bedrijfjes juist ontzettend belangrijk zijn in het ontwikkelen van vernieuwingen.

Streepje

Familiedag KCW&M

Het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie van het Defensie Munitiebedrijf is vorig weekeinde ‘overstroomd’ met nieuwsgierige gasten. De jongeren kwamen kennismaken met het werk dat hun vader, moeder of anderszins dagelijks met veel plezier doet.

Alle registers werden opengetrokken om de familieleden zoveel mogelijk te laten zien en meebeleven. Zelfs een ‘detonatie’ van springstof en een schot met de Pantserhouwitser werd ze niet onthouden. Het KCW&M vindt het belangrijk dat het thuisfront de verhalen van de ‘kostwinner’ kan herkennen.

Streepje