Tekst Leo de Rooij

DMO-liaison in Koblenz

Lang hoeft hij niet na te denken over de vraag. “De zelfstandigheid van deze functie trekt me het meest aan. En daarbij is Koblenz natuurlijk een geweldige stad om te wonen en werken.” Maak kennis met luitenant-kolonel Willem Schurgers, ‘onze’ liaison bij de Duitse evenknie van DMO, het Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw).

Een hele mond vol, maar dan krijg je ook wat. BAAINBw telt circa 10.000 medewerkers, kent locaties over heel Duitsland en voert zelf de beproevingen van materieel uit. In het immense, oude kantoorpand (gebouw 35 op de Freek is nog veel moderner…) in Koblenz heeft onze DMO-liaison zijn werkruimte. Degelijk bureau, Senseo-apparaat op tafel, wat schildjes aan de muur. “Welkom in mijn nederige stulpje”, lacht Willem Schurgers. Als hij ziet dat mijn blik op de tot op de draad versleten bureaustoel valt, grapt hij: “Tja, er gaat veel goed, maar soms zijn we nog een beetje een HEMA-leger… Er is een nieuwe onderweg!”

De zelfstandigheid en het werken in een internationale omgeving zijn voor Schurgers belangrijke pluspunten in deze functie.

Tanden ingezet

Gevarieerd. Zo mag je de loopbaan van Schurgers wel noemen. Begonnen als onderofficier munitietechniek, lange tijd in diverse functies werkzaam bij de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), vaak op uitzending waarbij die naar Srebrenica als commandant EOD-detachement er vanzelfsprekend uitspringt. De reorganisatie naar EODD leidde tot een overstap naar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarover hij vanzelfsprekend niet al teveel kwijt wil. “Een buitenlandplaatsing had al langer mijn interesse, dus toen deze post voorbij kwam, heb ik er mijn tanden ingezet en niet meer losgelaten. Materieel-technisch zat het allemaal wel goed; ik ben nog ouderwets td-opgeleid en begrijp waar het over gaat. Het was voor mij meer een kwestie van een rugzak afdoen en een nieuwe omhangen.”

JIVC is betrokken bij de inbouw van het Elias Battlefield Management System in de voertuigen en tanks van 414 Panzerbattalion.

Samenwerking Nederland en Duitsland steeds intensiever

Verbinding zoeken

Verbinden en daar synergie uithalen, dat is volgens Schurgers zijn belangrijkste taak. “Mensen verbinden, aan elkaar koppelen. Kijken waar het verbinden van Duitsland en Nederland van meerwaarde kan zijn. Dat begint al bij de verwerving van materieel, maar gaat door bij de instandhouding en uiteindelijk afstoting. Via mijn uitzendingen heb ik al een flink netwerk opgebouwd; ik ken veel sleutelfunctionarissen en - nog veel belangrijker - weet ze ook te vinden. En aangezien de samenwerking Nederland-Duitsland steeds intensiever wordt, is daar ook steeds vaker behoefte aan.” Die intensivering van de Duits-Nederlandse samenwerking blijkt onder meer uit het feit dat er nóg 2 DMO’ers als liaison werkzaam zijn bij BAAINBw: Luitenant ter zee 1 Erik Stenzler houdt zich bezig met samenwerking op het gebied van maritieme wapensystemen en technologie. Luitenant-kolonel Dennis van de Braak is een vooruitgeschoven post van het projectteam Foxtrot voor samenwerking bij de digitalisering van communicatiesystemen voor het landoptreden.

Smeerolie

Mensen bij elkaar brengen, verbinden, smeerolie bij projecten. Hoe ziet dat er in de praktijk eigenlijk uit? Overste Schurgers noemt enkele voorbeelden. “Nederland wil nieuwe tankoveralls aanschaffen voor haar personeel. De Duitsers hebben prachtige overalls liggen, uitgebreid getest, voldoen aan alle eisen. Door wat mensen te koppelen en hier en daar op de juiste knoppen te drukken, heb ik de partijen bij elkaar gebracht. Zodat Nederland nu de Duitse overalls met wat kleine aanpassingen neemt, natuurlijk wel in NL camouflageprint. Scheelt een hoop tijd, kost een fractie van als je zelf weer de markt op gaat en moet testen. Een echt succesverhaal, weliswaar klein, maar zeer treffend hoe het óók kan.”

De Duits-Nederlandse samenwerking is vooral zichtbaar in het gezamenlijke Panzerbattalion.

Wederzijds steeds meer begrip

Samen sterker

Als tweede voorbeeld noemt hij de gepantserde mobiele kraan. “Duitsland heeft tientallen kranen besteld, wij hadden er 4 nodig. Terecht zegt het CLAS nu: wat goed genoeg is voor de Duitsers, is dat ook voor ons. En dus liften we mee op hun inspanningen en plaatsen wij met hulp van het BAAINbw een order bij de firma Liebherr.”

Of pak de ontwikkelingen rond de inbouw van het Nederlandse Battlefield Management System ELIAS door het JIVC in de voertuigen en tanks van het Duits-Nederlandse 414 Panzerbattalion. Neem de standaardisering van munitie voor de Pantserhouwitser, de huur van Duitse Leopard-lestanks, de aanschaf van parachutes; het zijn allemaal materieelprojecten waar ‘onze man in Koblenz’ de experts van Duitse en Nederlandse kant bij elkaar brengt. “De integratie krijgt steeds verder gestalte. Wederzijds komt er steeds meer begrip en de wil tot samenwerking groeit met de dag. Wat dat betreft hoop ik er hier nog een jaartje aan vast te kunnen plakken.”