Tekst Vanessa Strijbosch
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

De afdeling JIVC/KIXS mocht eind januari haar trofeekast aanvullen met een bijzondere prijs: de Scientific Achievement Award. De letterlijke vertaling doet denken aan een medische of wetenschappelijke prestatie. De verdiensten liggen echter op een heel ander mondiaal vlak: modellen en simulatie. Hoofd sectie Simulatie luitenant-kolonel Peter van Onzenoort en ICT-architect Gerard Konijn leggen uit waarom deze award zo belangrijk is. 

Samen met TNO en 15 andere NATO-landen boog een afvaardiging van JIVC/KIXS zich gedurende 3 jaar over allerlei standaarden en protocollen op het gebied van simulatie en modellen. Vele onderzoeken, overleggen en experimenten leidden uiteindelijk tot de winnende vondst: de Modelling and Simulation as a Service (MSaaS).  

De Scientific Achievement Award werd uitgereikt door de Science & Technology Organization (STO), een door de NATO geleide autoriteit die zich richt op onderzoek naar militaire technologie. Elk jaar beloont de STO het meest veelbelovende onderzoek met een award. De STO is onderverdeeld in verschillende onderzoeksgroepen. Een van die groepen is de NATO Modelling & Simulation Group (NMSG). De denktank MSG136, waarin ook Nederland vertegenwoordigd is, ontving de hoofdprijs voor hun creatie (MSaaS).  

ICT-architect Gerard Konijn hoopt dat het MSaaS-model over 3 jaar volledig geïmplementeerd is.

As what service?

Voor iedereen, behalve de doorgewinterde ICT’er, heeft Modelling and Simulation as a Service (MSaaS) meer uitleg nodig. JIVC-medewerker Gerard Konijn werkte mee aan de totstandkoming van MSaaS. Hij legt eerst uit wat er precies bedoeld wordt met modellen en simulatie. “Simulaties zijn de toekomst. Tegenwoordig kijkt niemand meer vreemd op als er simulaties worden gebruikt tijdens trainingen en opleidingen”, aldus de prijswinnende ICT’er. “Bij modelling gaat het meer om de opzet en samenstelling van de scenario’s voor die simulaties. Deze moeten aan elkaar gekoppeld worden zodat leerdoelen gehaald worden.”

In de wolken

Simpel gezegd kreeg JIVC/KIXS de internationale prijs voor een ‘bouwtekening’, of zoals hoofd Simulatie binnen DMO, Peter van Onzenoort, het verwoordt: een architectuurplaat. MSaaS is het beste te vergelijken met een service in de cloud. Gerard Konijn noemt Steam als voorbeeld, een distributieplatform voor spelletjes op internet. Dat platform maakt het voor gebruikers mogelijk om de software van games te downloaden en spelletjes te spelen op computers met verschillende besturingssystemen. “Wij hebben nu een mooi concept in de wereld gezet. Via MSaaS kan straks iedereen scenario’s beschikbaar stellen. En alles wat landen niet willen delen, blijft beschermd. Dat kan op hetzelfde platform.”    

MSaaS is een soort ‘bouwplaat’ van een service die bedoeld is om simulaties in op te slaan en beschikbaar te maken voor gebruikers zonder dat ze daar aparte licenties en restricties voor nodig hebben.

Stap dichterbij

Van Onzenoort omschrijft MSaaS als een ‘service om simulaties in op te slaan en beschikbaar te stellen’. “Zoals voor een wargame of een model voor een simulator”, verduidelijkt hij. “Voordat je die service kunt toepassen, moet je eerst een schets maken, zodat je daarna de omgeving kan inrichten. Die schets was er nog niet. Met de totstandkoming van deze architectuurplaat komen we een stap dichterbij.” 

Luitenant-kolonel Peter van Onzenoort gelooft heilig in de toekomst van simulaties binnen en buiten Defensie.

‘Dit is de stip op de horizon’

Verschil maken

Doet Nederland na het ontvangen van deze award nu mee op het hoogste podium? Beide heren willen in eerste instantie niet volmondig met ‘ja’ antwoorden. Wel mag gesteld worden dat Nederland het verschil maakt. Konijn: “Het bedrijfsleven en de onderzoeksinstituten denken mee en we zien al diverse spin-offs verschijnen bij andere landen. Dit is de stip op de horizon.”

Die horizon ziet er volgens beide heren goed uit. De opvolger van MSG136 is al aan de slag gegaan met de implementatie van het model. De verwachting is dat zij hier nog 3 tot 5 jaar mee bezig zijn. JIVC/KIXS zal bij dat proces betrokken blijven. 

Simulatie heeft binnen Defensie de volle aandacht. Op woensdag 3 april vindt een Defensie Simulatie Symposium plaats, dat dit jaar wordt gecombineerd met het innovatieplatform Purple NECtar. Op de Vlasakkers in Amersfoort zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van simulatie en de meest innovatieve simulatoren te zien.